„Pamenu, kai prieš daugiau nei dešimt metų susilaukiau dukros, labai madinga buvo vos mėnesio laiko mergytėms praverti ausis. Nesivaikėme madų ir nuspendėme palaukti, kol pačiai dukrai tai suteiks džiaugsmo. Sulaukus penkerių metų dukra pati paprašė auskarų, tad padarėme net mini šventę – drauge rinkomės pirmuosius auskarus, po procedūros ėjome valgyti ledų. Tiek ji, tiek mes tą dieną prisimename su džiaugsmu“, – pasakoja dviejų vaikų mama Aušra Mikšienė.

„Labai norėjau savo dukrai įverti auskarus, kuomet jai buvo šeši mėnesiai. Ieškojau meistro, kuris pradurtų ausytes tokiam mažam vaikui, tačiau paskambinus šios srities specialistei buvau informuota, kad tokiam mažam vaikui ji šios procedūros neatliks. Ji taip pat patarė palaukti, o jei nuspręsime ausis dukrai pradurti – atsakingai rinktis specialistą. Nuspendėme palaukti, kol dukrytė paaugs ir pati norės pasipuošti auskarais“, – dalinasi Kristina Mituzienė.

„Pati ausis prasidūriau būdama 18 metų, tad ir savo vaikams nusprendžiau suteikti galimybę rinktis. Tik patys vaikai nuspręs, kada norės prasidurti ausis ir ar apskritai to norės. Nesmerkiu tėvų, pradūrusiu savo vaikams ausis, tačiau visada smalsu – vardan ko tai yra daroma? Kita vertus, jokie teisės aktai nereglamentuoja amžiaus tokioms procedūroms, tad tai – kiekvienos šeimos pasirinkimas“, – teigia mama Aušra Anužytė–Statulevičė.

Vis tik, specialistai kategoriški – nėra jokių medicininių priežasčių, kurios turėtų paskatinti tėvus kuo anksčiau vaikams pradurti ausis. Atvirkščiai – geriausia sulaukti amžiaus, kuomet patys vaikai galės apsispręsti.

Ausų pradūrimas – nereikalinga intervencinė procedūra

Ausis vaikams galima pradurti tik tuomet, kai jie patys to nori ir yra pakankamai brandūs po procedūros žaizdų vietas tinkamai prižiūrėti. Tuo įsitikinusi „Gerovės klinika“ vaikų ligų gydytoja Ignė Kairienė.

„Visuomet prieš atlikdami bet kokį tyrimą ar intervenciją vaikams, sveriame rizikos ir naudos santykį. Pasitaiko situacijų, kuomet neatliekame net tyrimų, jei jie iš esmės nepakeis gydymo taktikos. Būtina vaiką apsaugoti nuo nereikalingų intervencinių procedūrų ir jų sukeliamo diskomforto“, – teigia specialistė.

Ignė Kairienė

Gydytoja įsitikinusi – dėl grožio įverti auskarai, visiškai nepateisinama intervencinė procedūra vaikui.

„Skylutės ausyse yra žaizdos. Pradurdami vaikui ausis turime suprasti, kad jis susiduria su diskomfortu. Ausys gali patinti, parausti, neretai prasideda infekcija, žaizda supūliuoja. Jei vaikas mažas, jis skaudamą vietą dažnai liečia, trina, taip tik didindamas uždegimą bei infekcijos riziką. Jei vaikas turi gretutinių lėtinių ligų, tokia infekcija gali išplisti ir tapti išties pavojinga“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, darbo praktikoje yra pasitaikę ne vienas atvejis, kuomet dėl skylutės ausyje pūliavimo ir paraudimo kreipėsi sunerimę tėveliai.

Rekomenduoja palaukti

Ausų pradūrimą ankstyvame amžiuje lydi ir keletas gajų mitų. Pavyzdžiui, yra sakoma, kad pradūrus vaikui ausis – pagerės ir jo rega.

„Jei pradurtos ausys gerintų regėjimą, tuomet tikriausiai gydytojai oftalmologai skirtų vaikams ne akinius, o siųstų juos tiesiai į ausų dūrimo saloną“, – juokaudama mitą paneigia medikė.

Anot jos, vaikas turi būti pakankamai subrendęs, kad pats norėtų prasidurti ausis. Jei tėvai jaudinasi, kad vyresniame amžiuje ši procedūra labai išgąsdins – I. Kairienė siūlo tiesiog palaukti tvirto apsisprendimo.


„Garantuoju, kai vaikas pats nuoširdžiai norės auskarų – jo teigiamos emocijos po procedūros tikrai nugalės prieš kažkokias baimes“, – įsitikinusi ji.

Tėvai kartais nori papuošti vaikus auskarais anksčiau ir todėl, kad yra manoma, jog jaunesniame amžiuje greičiau gyja žaizdos.

„Vaikystėje iš tiesų audinių regeneracinės savybės – labai geros. Tačiau lėtesnio gijimo rizika kyla, jei sergama lėtinėmis ligomis ar vartojami tam tikri vaistai“, – pabrėžia pašnekovė.

Prieš praduriant atžalai ausis, gydytoja rekomenduoja įsitikinti, kad tai nėra vienkartinė vaiko užgaida ir jis pats mokės ausytėmis pasirūpinti. Nusprendus šią procedūrą atlikti, tėvai turi nepamiršti vaikams papasakoti, kad gijimas gali būti ilgas, kad teks kelis mėnesius kasdien dezinfekuoti ausytes, nebus galima kurį laiką auskarų keisti. Taip pat I. Kairienė siūlo atsakingai ir kruopščiai rinktis saloną, kuriame bus atliekama ši procedūra.

Auskarai – mylinčių giminaičių dovana

Ne vienerius metus auskarus veriantis „Modus“ tatuiruočių ir auskarų vėrimo studijos meistras Viktor Krol pasakoja, kad griežtai atsisako pradurti ausis jaunesniems nei 3,5 metų amžiaus vaikams.

„Ausų pradūrimas – rimta procedūra, tad visada besikreipiantiems tėveliams rekomenduoju pirmiausia pasitarti su vaiką prižiūrinčiu šeimos gydytoju. Kadangi nuo 3,5 metų susiformuoja ausies spenelis, būtent tada galima pradėti svarstyti apie vaiko papuošimą“, – teigia pašnekovas.

Specialistas pasakoja, kad dažniausiai į saloną atvyksta tėveliai su 6–7 metų vaikais, kurie jau patys nori pasipuošti. Auskarų vėrimą gimtadienio proga mėgsta dovanoti ir krikšto tėvai, seneliai. Anot jo, net 95 procentai vaikų patys labai nori šios procedūros, ateina labai laimingi ir džiaugsmingai laukia auskarų. Nors dauguma klientų – auskarais trokštančios pasiruošti mergaitės, pasitaiko ir berniukų, kuriems yra veriamas vienas auskaras, dažniausiai – į kairę ausį.

 Viktor Krol

„Seniau pasitaikydavo situacijų, kuomet vaikai išsigąsta ir procedūrą nori nutraukti. Tai pasitaikydavo, kuomet ausis pradurdavome šautuvo pagalba, tačiau dabar jo griežtai nebenaudojame. Abi ausis vaikams praduria du žmonės, tai daroma vienu metu. Procedūra tokia greita, kad išgąsčio ar skausmo tikrai nepajuntama“, – tikina V. Krol.

Pašnekovas patikina, kad šiuo metu naudojama ausų pradūrimo sistema – visiškai sterili, tad žaizdų vietos greitai sugyja.

Prašo nebandyti eksperimentuoti namuose

Auskarų vėrimo specialistas sako, kad tinkamiausias amžius pasipuošti auskarais yra 6–7 metai. Tokio amžiaus sulaukęs vaikas jau geba suprasti, kad po procedūros negalima ausų liesti, reikia elgtis atsargiai, taip pat nepamiršti žaizdelių tinkamai prižiūrėti.

„Vertėtų žinoti, kad po dūrio tris dienas nerekomenduojama plauti plaukų, o vėliau po kiekvieno plaukų trinkimo ausis būtina dezinfekuoti specialiu skysčiu. Valant žaizdas auskarus reikia pajudinti. Jei vaiko plaukai ilgi – po procedūros geriau juos surišti, kad nesiliestų prie ausų“, – pataria specialistas.

V. Krol renkantis pirmuosius auskarus pataria atsižvelgti į metalą, iš kurio jie pagaminti. Anot jo, kokybiškiausias pasirinkimas šiuo metu – titanas. Jis tinka ir alergiškiems žmonėms. Taip pat galima rinktis chirurginį metalą. Pradurti vaikui ausis nėra itin brangu, pasak specialisto, kaina svyruoja nuo pasirinktų auskarų, maždaug nuo 20 iki 45 eurų.

„Jei nusprendėte papuošti savo vaikus auskarais, labai rekomenduoju to nesugalvoti daryti namuose. Ausų vėrimas – patirties reikalaujanti procedūra, kuri turi būti atliekama itin sterilioje aplinkoje. Namuose tėvai tikrai nepradurs ausų tiksliai vienodai, procedūra nebus atliekama itin švariai“, – sako jis.

Auskarų vėrimo specialistas įsitikinęs, kad atliekant šią procedūrą vaikams itin svarbus specialisto bendravimas, komunikaciniai įgūdžiai ir tiesiog nuoširdi šypsena, kuri gali padėti pasijusti drąsiau.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Imuniteto gidas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)