Pasak Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidento ir tinklaraštininko Simono Dailidės, maudymasis eketėje populiarėja, o skeptikų, kurie neigiamai vertina tokį užsiėmimą, lieka vis mažiau.

„Tikrai pastebime maudynių populiarėjimą. Kai aš pradėjau maudytis prieš 10 metų, tai pasitaikydavo komentarų, kad aš sušalsiu ar susirgsiu ir kad čia yra nesveika, dabar mes jau nebekalbame, ar tai sveika, ar nesveika, dauguma supranta, kad tai yra sveika ir naudinga organizmui. Dabar mes darome įvairius renginius, kviečiame žmones išbandyti tai. Mes juos padrąsiname ir jie pradeda jungtis", pasakoja S. Dailidė.

Simonas Dailidė, maudynės lediniame vandenyje

Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas priduria, jog ledinių maudynių entuziastų galima sutikti feisbuko grupėse, jos padeda surasti bendraminčių, o taip pat gauti palaikymą lipant pirmą kartą.

„Feisbuke yra daug grupių: „Eketė Vilniuje“, „Eketė Kaune“, „Eketė pajūryje“ ir visokios kitokios. Pagal šią formulę galima susirasti savo miesto bendruomenę, nes tai labai padeda, kai tu gali su kažkuo išsimaudyti. Vienam gali būti nedrąsu ir sunku tą pačią eketę pasidaryti, ypatingai, kai neturi patirties ar įrangos. Bendruomenės palaiko tas eketes", pasakojo S. Dailidė.

Didėjantis žmonių skaičius skatina ne tik maudytis, bet ir organizuoti skirtingus konkursus, renginius ar iššūkius. Pasak S. Dailidės, artimiausiomis dienomis planuojami įvairūs renginiai.

„Dabar vyksta ledinės eketės konkursas, kuriame siunčiamos nuotraukos iš eketės. Vasario 26-ąją dieną planuojame 25-ių metrų plaukimą ekete, taip pat vyks „Palangos ruonių maudynės“, kur lipsime į ledinę Baltijos jūrą, kviečiame žmones grūdintis visą žiemą ir visus metus. O ekstremaliausias renginys yra 30-ties dienų iššūkis, kuriame 30 dienų, kiekvieną dieną, kviesime visus žmones prisijungti ir išsimaudyti. Šį iššūkį aš jau daug metų darau, aš galiu patikinti, kad tai būna pats šalčiausias laikas", pasakojo Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas.

Geriau pradėti nuo lengvo minuso

Maudynių eketėje entuziastas taip pat pridūrė, jog šių metų pirmoji maudynių diena (pasaulinė ruonių diena) nuvylė.

„Pirmąją naujųjų metų dieną iš tiesų nuvylė oras, buvo pliurza, viskas šlapia, viskas bėga. Geriausias oras yra lengvas minusiukas, kokie 5 ar 7 laipsniai šalčio, taip jaučiasi didesnis kontrastas, nes vandenyje yra šiltesnė temperatūra negu lauke.

Ekstremalu yra, kai temperatūra siekia 20 ar 25 laipsnius šalčio, kai būna tokia temperatūra, mes tikrai einame maudytis, bet tai iš tiesų yra ekstremalu. Reikia gerai žinoti, ką darai, nes viskas vyksta labai greitai, jeigu tu kažkiek uždelsi, kad ir 30 sekundžių, minutę, tada tu tikrai neužsiriši batų ar neužsivilksi drabužių, nes pradės šalti rankų pirštai, todėl geriau pradėti nuo lengvo minusiuko", pasakojo S. Dailidė.

Turi teigiamą poveikį mūsų sveikatai

Pasak „Sporto Klinikos" kineziterapeuto Igno Želnio, pirmiausia reikia suprasti, kad šaltas vanduo, kaip ir didelis fizinis krūvis, yra stresas mūsų organizmui.

„Kai kūnas yra tam paruoštas, tuomet kontroliuojamas, trumpalaikis stresas lindimas į eketę turi teigiamą poveikį mūsų sveikatai. Tai yra vienas iš natūralių „maisto papildų” imuninei sistemai dėl šalčio poveikio kraujagyslėms mažėja kraujo spaudimas, taip pat didėja atsparumas įvairioms ligoms, infekcijoms ir pan. Kitaip tariant, temperatūros kontrastas mūsų kūnui yra naudingas, kadangi nuolatinis buvimas 21 laipsnio temperatūroje (namuose, darbe, mašinoje) prastina mūsų kūno gebėjimą reaguoti į besikeičiančias aplinkos sąlygas", pasakojo kineziterapeutas.

Tačiau I. Želnys pridūrė, jog pradėti grūdinimąsi nuo eketės dažnu atveju yra per drastiška, neprotinga ir esant prastai sveikatai netgi pavojinga.

„Jeigu į šaltą vandenį lendame pirmą kartą, dėl organizmo adaptacijos stokos didėja galimybė susirgti įvairiomis peršalimo ligomis, taip pat žmonėms, turintiems įvairių kardiovaskulinės sistemos patologijų, šaltas vanduo gali išprovokuoti aritmijas ar kitas ūmines širdies kraujagyslių sistemos disfunkcijas.

Ignas Želnys

Net ir praktikuojantiems maudymąsi eketėje, rekomenduojama į eketę lįsti su aplinkinių priežiūra ir esant gerai sveikatos būklei", pasakojo I. Želnys.

Pasak jo, žmogui, kuris visgi pasirinko išsimaudyti lediniame vandenyje, reikėtų pratinti kūną prie šalto vandens laipsniškai.

„Tarkime, nuo rudens reguliariai lendant į vandens telkinį arba baigti prausimąsi duše vėsiu vandeniu, palaipsniui mažinant vandens temperatūrą. Pripratus praustis po šaltu dušu, iškart į eketę lįsti nereiktų. Rekomenduotina pradėti nuo vėsaus dar neužšalusio vandens. Pradžiai užtenka vandenyje pabūti vos keletą sekundžių, palaipsniui ilginant laiką.

Kai jau apsiprasite būti vėsiame vandenyje, tuomet galite tęsti savo grūdinimosi procesą ir eketėje, tačiau vėl pradedant nuo keleto sekundžių. Kol galėsite lipti į eketę, gali praeiti ir ne vieni grūdinimosi metai. Svarbu neskubėti, geriau lėčiau, nei greičiau. Atminkite – per staigus temperatūrų pokytis organizmui – ne imuniteto ir geros savijautos stiprinimas, o organizmo alinimas ir rizikavimas susirgti įvairiomis ligomis

Lindimą į šaltą vandenį ar eketę galima būtų palyginti su lipimu į kalnus. Alpinistai dalį laiko praleidžia tam tikrame aukštyje, kad kūnas aklimatizuotųsi, taip ir laipsniškai mažinant vandens temperatūrą, bei didinant išbuvimo laiką jame, kūną paruošime šaltam vandeniui ar eketei. O jeigu nutiko taip, kad reikia parodyti charakterį ir draugų kompanijoje lįsti į eketę tam tinkamai nepasiruošus, tai svarbu, kad mintys būtų pozityvios ir galvotume apie gerą emociją ir teigiamą šalto vandens poveikį mūsų sveikatai, o ne apie galimus susirgimus, bet kartu ir atsižvelgtume į savo sveikatos būklę bei įvertintume rizikas", pasakojo „Sporto Klinikos" kineziterapeutas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)