Tikroji streso ir vandens įtaka mūsų organizmui

Vienas iš konferencijos pranešėjų neuromokslininkas, „Eglės sanatorijos“ medicinos vadovas dr. Kęstutis Skauminas sako, jog visuomenės ilgesnė gyvenimo trukmė, arba senstanti visuomenė – tendencija, jau patvirtinta statistiškai. Tai verčia manyti, kad daugės ilgiau gyvenančių žmonių:

„Šis reiškinys turės ne tik ekonominių, tačiau ir medicininių bei ir psichologinių aspektų. Turiu omenyje, kad visuomenei teks spręsti ne tik klausimą, kaip mažėjanti dirbančių visuomenės narių dalis išlaikys didėjančią vyresnio amžiaus žmonių dalį. Atsiranda visa eilė vyresniam amžiui būdingų susirgimų, ypač nervų sistemos, kurių anksčiau visuomenėje beveik nebuvo. O kalbėdami apie ilgaamžiškumą, norime atliepti žmonių norui džiaugtis kuo daugiau sveiko gyvenimo metų, tai yra kalbame apie sveiką senėjimą“, – pranešime spaudai pažymi medikas.

Šįsyk neurologas konferencijoje pasakos apie streso sukeliamus negalavimus: „Kalbėsime apie šiuolaikinei socialinei aplinkai būdingą lėtinį stresą bei jo pasekmes. Giliau suprasime, kaip ir kodėl smegenys kuria stresinę reakciją ir kokios šio reiškinio pasekmės – tiek geros, tiek blogos“, – pasakoja dr. K. Skauminas.

Tuo tarpu kita „Longevity“ konferencijos pranešėja pakvies susimąstyti, kodėl vanduo yra tikrasis ilgaamžiškumo eliksyras. Nors 70 procentų mūsų kūno sudaro vanduo, dažnai pamirštame apie sveiką hidrataciją kiekvieną dieną. Naujausi tyrimai, kurie truko 25 metus ir įtraukė net 15 752 vidutinio amžiaus žmones, rodo, jog nuolat dehidratuoti (net nedideliu kiekiu) dalyviai turi 50 procentų didesnę tikimybę pasenti anksčiau pagal tirtus biologinius rodiklius.

Kęstutis Skauminas

Net maža nuolatinė dehidratacija 64 procentais padidina chroninių ligų tokių kaip širdies sutrikimai, insultai, prieširdžių virpėjimai, periferinių arterijų ligos, taip pat chroninės plaučių ligos, diabetas ir demencija tikimybę. Ilgaamžiškumo konferencijoje Aistė Miliūtė, vandens someljė bei natūralaus mineralinio vandens „Akvilė“ įkūrėja, papasakos, kaip užtikrinti, kad būtume pakankamai hidratuoti kiekvieną dieną, ir kaip svarbu pasirinkti kokybišką vandenį hidratacijai tiek vaikams, tiek suaugusiems, ypač vidutiniame amžiuje, kai troškulio jausmo galime netekti dėl įvykusių hormoninių pokyčių organizme.

Nuo miego meno iki būdų prailginti vaisingumą

Pagrindinio konferencijos partnerio medicinos centrų „Northway“ medikai kalbės pačiomis šiuolaikinei visuomenei opiausiomis temomis – šeimos gydytojas dr. Valerijus Morozovas papasakos, kokia piliulė mūsų gyvenimus prailgins visu dešimtmečiu, gydytoja akušerė-ginekologė, nevaisingumo gydymo specialistė dr. Diana Jatužienė kalbės apie vaisingumo pratęsimo galimybes, šeimos gydytoja dr. Vaida Uzelienė pasidalins įžvalgomis apie tikrąsias miego mįsles, gyd. kardiologas Kristijonas Česas klausytojams papasakos apie širdies ilgaamžiškumą, gydytoja endokrinologė prof. dr. Birutė Žilaitienė atskleis, kas su mūsų hormonais vyksta amžėjant ir kaip neprarasti geros savijautos, o gydytoja dietologė Auksė Gečionienė kalbės apie mitybą ir amžėjimą.

Valerijus Morozovas

Klausimai, į kuriuos atsakymų ieškome nuolat

Tai – tik nedidelė dalis temų ir pranešėjų, kurie per šias dvi dienas lips į „Longevity“ konferencijos sceną klausytojams kalbėti pačiomis aktualiausiomis, opiausiomis, rūpimiausiomis temomis. Doc. dr. Artūras Samuilis ir dr. Aurimas Mačionis kalbės apie dirbtinio intelekto galimybes vėžio diagnozavime bei gydyme, o į klausimą, kurios 150 sporto šakų labiausiai ilgina gyvenimą, atsakys Walk15 tvaraus judumo platformos kūrėja Vlada Musvydaitė-Vilčiauskė. Piligrimas, įkvepiančių pranešimų architektas, viešojo kalbėjimo lektorius Andrius Ivanovas į „Longevity“ sceną ateina su pranešimu „Pakeliui į amžinybę: vienos piligrimystės istorija“.

„Ilgaamžiškumas, senėjimas arba, naujas terminas, amžėjimas yra svarbus, nes be išimties paliečia kiekvieną asmeniškai ir kaip mes amžėjame visiškai priklauso ir nuo mūsų pačių. Mūsų mintys, gyvenimo būdas, maistas, judėjimas, santykiai, jausmai, libido – visuma, kuri ir daro įtaką, kaip mes amžėjame: kokia mūsų išvaizda, savijauta, kokiais negalavimais skudžiamės. Svarbu, kad ne pradėtume senti savo mintyse, o pasirinktume tokį gyvenimo būdą, kuris padėtų kokybiškai gyventi ilgai. Mums svarbu, kad žmonės, mūsų aplinka amžėtų sveikai: su energija ir vidiniu grožiu ir apie amžėjimo problemas pradėtų galvoti ne 45 ar 55 metų, o gal 75 ar net 90 metų amžiaus“, – kalba viena iš „Longevity“ konferencijos pranešėjų, „Aconitum“ savininkė ir vadovė dr. Rima Balanaškienė.

Vlada Musvydaitė-Vilčiauskė

Virusų tyrinėtojas Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre dr. Gytis Dudas kalbės apie tada ir dabar užkrečiamų ligų perspektyvas. „Longevity“ (ne)sąmonės: kaip atskirti pelus nuo grūdų?“ – su tokia tema klausytojus pasitiks mokslo žurnalistė Goda Raibytė-Aleksa. Laukia ir pokalbis su mitybos specialistu, „Motyvuoti atletai“ įkūrėju Artur Lebedenko-Swan, Lietuvos dietistų asociacijos valdybos pirmininke, sulieknek.lt autore Vaida Kurpiene, o apie tai, kaip atrodys mūsų senatvė, pasakos organizacijų psichologas, lektorius, socialinių mokslų daktaras Antanas Kairys.

Konferencijos pagrindinę turinio salę spalio 16–17 dienomis bus galima stebėti Delfi Plius platformoje ir per Delfi TV, o speciali pokalbių zona su pranešėjais bus rodoma portale Delfi.lt. Daugiau informacijos ir registracija į konferenciją čia.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Ilgaamžiškumo konferencija LONGEVITY“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)