Ilgaamžiškumo ir kokybiško ilgo gyvenimo tema sulaukia vis daugiau žmonių susidomėjimo, kuriasi grupės internete, gausu nuorodų, siūlančių puikią išvaizdą be sporto, sveikatą be didelių pastangų ir kitokių vilionių, – deja, ne visuomet skelbiama informacija yra teisinga.

„Pastebime, kad sveikatingumo temos pastaraisiais metais įgauna neįtikėtiną pagreitį, žmonės labai domisi. Tą matome ir iš susidomėjimo kitose mūsų konferencijose, feisbuke kuriasi „Longevity“ entuziastų grupės, – žmonės dalijasi įvairiais patarimais: kai kurie geri, kai kurie nelabai, ieško informacijos. Matydami poreikį tokios informacijos – kaip pailginti gyvenimo trukmę ir užtikrinti aukštą gyvenimo kokybę, kaip būnant brandaus amžiaus išlikti aktyviems ir džiaugtis visaverčiu gyvenimu, nusprendėme organizuoti konferenciją, kur galėtume suteikti visas tas žinias, pateikti iš mokslinės, patikrintos, pusės. Interneto platybėse informacijos gausybė, bet ji turi būti patikrinta, nes tai susiję su žmogaus gyvenimu, žmogaus sveikata“, – sako „Delfi“ konferencijų turinio vadovas Tomas Stasiukevičius.
Tomas Stasiukevičius

„Northway“ šeimos gydytojas Valerijus Morozovas priduria, kad sveikata ir ilgaamžiškumas – vienas paklausiausių šių dienų dalykų, be to, bene labiausiai parduodamas: internete vos įvedus paiešką apie ilgaamžiškumą atsiranda begalė pardavėjų.
„Jei dabar įvestume į „Google“ visomis transkripcijomis apie ilgaamžiškumą, gautume apie keliasdešimt tūkstančių nuorodų, kurių didžioji dalis siūlo pirkti kokius nors papildus. Apie ką aš kalbėsiu konferencijoje? Tai mokslu pagrįstas požiūris. Kodėl turime apsiriboti tik viena dalimi ir pamiršti kitą? Galime pasirūpinti oda, akimis, išžudyti zombių ląsteles, padidinti savo energijos kiekį, bet paskui numirsime nuo gripo, nes nuo jo nepasiskiepysime. Nepagrįsta tikėtis, kad kokia nors kapsulė, tabletė, lašinė ar dar kažkas tau ką nors gero padarys. Ką dabar kalba šios srities korifėjai, mokslininkai – kaip padaryti, kad aprėptume viską, ką dabar žinome apie senėjimą. Kitas dalykas – kaip padaryti, kad mes ne tik ilgai gyventume, bet ir pailgintume jaunystę: gyventi iki 150 metų ir pasenti 60-ies mažai naudos“, – sako medikas.
Valerijus Morozovas

V. Morozovas sako, kad balansas turi būti visur, ir svarbu ne tik, ką valgome ar kokia aplinka mus supa.

„Turi būti sveika gyvensena, turi būti ir režimas, ir ekologija, ir infekcinių ligų prevencija, ir tai, į ką dabar visi orientuoti, – biocheminiai pokyčiai, energijos užtikrinimas ir taip toliau. Bet jai kalbėsime apie tas 50 tūkstančių nuorodų, tai didžioji jų dalis siūlo labai greitą ir paprastą sprendimą. Kad ir kaip būtų, mes esame vartotojai, ir ta vartotojiška kultūra mums labai priimtina, – visi norim greitai. Niekas nenori keltis 5-ą valandą ryto, nieks nenori gultis į pilną ledukų vonią, nieks nenori taikyti protarpinio badavimo ar nevalgyti 16 valandų, bet visi nori išgerti tabletę ir jaustis jauni“, – dalijasi pašnekovas.

Statistika rodo, kad Lietuvoje vidutinė vyrų gyvenimo trukmė siekia apie 70 metų, moterys sulaukia 79-erių. Medikas sako, kad lietuviams vis dar trūksta dėmesio savo sveikatai.

„Deja, kalbant apie didžiąją dalį ligų, nuo kurių per anksti mirštama, reikia kalbėti apie jų prevenciją. Ir tai – ne apie ilgaamžiškumą, o apie mediciną, kuri mums prieinama, – širdies kraujagyslių ligos, onkologija. Tos ligos užpuola vis jaunesnius, nes mes einame metaboliniu keliu, gauname labai daug metabolinių ligų; tie dalykai koreguotini, tereikia tik laiku nueiti pas savo šeimos gydytoją. Tą galima ir dar daugiau „pastumti“ – tikrai galime siekti 100-o ir daugiau metų amžių“, – patikina šeimos gydytojas.

Delfi konferencijoje „Longevity“ V. Morozovas rengia pranešimą būtent apie piliules – ką jos duoda ir ko galima tikėtis.

„Galbūt kada nors bus penki vaistai, penki papildai ar penkios piliulės, kurios tau gali padėti“, – sako medikas.

T. Stasiukevičius kviečia spalio 15–16 dienomis visus Delfi Plius prenumeratorius tiesiogiai nuotoliniu būdu stebėti pranešėjus ir dalyvauti.

„Tai pat turėsime atskirą pokalbių erdvę, kuri bus pasiekiama visiems Delfi vartotojams, ten lygiai taip pat gvildensime tas temas, labai daug kalbėsime ir apie miego režimą, mitybą, gausybę kitų dalykų, pavyzdžiui, sportą. Šiek tiek paliesime technologinį kampą: yra daug naujovių ir šioje srityje, ką galima panaudoti savo sveikatai ir kaip pailginti gyvenimo trukmę“, – atskleidžia T. Stasiukevičius.