Dėl to linksmintis, o ir pasijuokti iš savęs yra labai svarbu! Daugeliui iš mūsų reikia žinoti ir tai, kad juokas ir saviironija yra labai patartina streso, praradimo ar nestabilumo metu.

Jei esate tokio tipo žmogus, kuris mano, kad nėra laiko linksmintis, kad gyvenime per sunku rasti humoro arba kad jums reikia nuolat būti rimtam, nes esate subrendę, jums gali tekti iš naujo įvertinti savo požiūrį. Tiesą sakant, kuo rimtesnis ir sunkesnis gyvenimas darosi, tuo svarbiau rasti būdų juoktis. Nuo to priklauso jūsų sveikata, rašo greatness.com

Ar juokas gali pailginti gyvenimą?

Daugelis iš mūsų juokiasi per mažai. Tai gali atrodyti kaip prabanga, o ne būtinybė, tinkama tik tam tikromis aplinkybėmis, pavyzdžiui, kai pagaliau grįžtame iš darbo, leidžiame laiką su vaikais, draugais ar žiūrime komediją.

Vaikystėje juokiamės laisvai ir spontaniškai, tačiau suaugę ir labiau susitelkę į „suaugimą“, pradedame rimčiau žiūrėti į dalykus ir save cenzūruoti. Galime prarasti humoro jausmą po širdies skausmo, neršdami verslo pasaulyje arba todėl, kad rimtumą prilyginame brandai.

Be to, tarp nestabilios ekonomikos, pasaulinių neramumų, ligų ir mūsų asmeninių problemų kartais gali atrodyti, kad juokas tiesiog netinka šiam pasauliui. Kaip galime juoktis, kai matome, kas vyksta aplink? Kaip galime džiaugtis, kai susiduriame su netektimi ar tragedija?

Bet būtent juoko mums labiausiai ir reikia streso metu. Tiesiog pagalvokite apie tai, kaip koks nors kvailas filmas gali padėti nuraminti širdies skausmą arba pataisyti blogą dieną. Be to, juokas ne tik padės šiuo metu jaustis geriau. Remiantis Norvegijoje atliktu tyrimu, tai iš tikrųjų gali pailginti jūsų gyvenimą.

Tyrimo metu mokslininkai 15 metų stebėjo 50 tūkst. žmonių ir nustatė, kad turintys humoro jausmą gyveno vidutiniškai 8 metais ilgiau, nei pernelyg rimti žmonės. Humoras gali padėti žmonėms ne tik gali prailginti gyvenimo trukmę, bet ir išvengti ligų.

Skirtingai nei mankšta, miegas ir kiti sveiki įpročiai, juokas yra grynai malonus. Tam, kad nusijuokti, nereikia keltis 6 val. ryto, kad prabėgti krosą ar stabdyti save bevalgant vakare, žiūrint „Netflix“. Juoktis galima bet kur: namuose, su draugais, tiesiog einant gatve ar darbe, aišku, tinkamu laiku.

Kodėl juokas yra geriausias vaistas

Kaip dažnai nutinka sveikatos išminties atveju, mums labiausiai naudingi paprasti, natūralūs, intuityvūs dalykai, pavyzdžiui, miegas ir mankšta.

Juokas nesiskiria – jis mums tiek naudingas, tiek malonus. Jis pašalina baimę ir įtampą iš mūsų organizmo, atitraukia mūsų mintis nuo problemų, padeda pamatyti šviesiąją gyvenimo pusę, susieti su tais, su kuriais juokiamės, ir dar daugiau.

Panašiai kaip mankštos ar kokybiško miego, yra daugybė tyrimų, įrodančių, kad juokas gerina mūsų sveikatą ir padeda nuo tokių įvairių negalavimų kaip artritas, diabetas ir širdies ligos.

Juokas yra fiziškai naudingas, nes:

  • Stimuliuoja ir treniruoja savo organus, pvz., širdį, plaučius ir raumenis
  • Pagerina kraujotaką ir padeda sumažinti įtampą bei atpalaiduoti raumenis
  • Padeda giliai kvėpuoti, prisotintu deguonimi
  • Atlaisvina diafragmą, kuri, kai ji yra įtempta arba užrakinta, sukelia paviršutinišką kvėpavimą ir suspaudžia organus
  • Sumažina streso hormono kortizolio kiekį
  • Padidina imuninės sistemos aktyvumą, įskaitant natūralias žudikes ląsteles, kurios kovoja su infekcijomis, vėžiu ir kitomis ligomis
  • Skatina geros savijautos endorfinų išsiskyrimą
  • Subalansuoja jūsų atsaką į stresą: suaktyvina simpatinę nervų sistemą (tai padidina jūsų širdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį), o po to iš karto jį sumažina, palikdama jus ramią ir atsipalaidavusią.


Juokas taip pat turi ilgalaikę naudą ir gali padėti užkirsti kelią įvairioms ligoms, kovoti su ja arba padėti pasveikti nuo jų ir ligų rizikos veiksnių (pvz., aukšto cukraus kiekio kraujyje). Yra daugybė tyrimų, įrodančių tai.

Vienas tyrimas parodė, kad žiūrint komediją pavalgius sumažėjo gliukozės kiekis.

Dar viename tyrime nustatyta, kad vienatvė ir socialinė izoliacija gali padidinti ankstyvos mirties nuo visų priežasčių riziką panašiai kaip rūkymas ir nutukimas. Yra net įrodymų, kad dėl ilgalaikės depresijos imuninės sistemos ląstelės gali sulinkti ir deformuotis, todėl jos gali prarasti vidinę organizaciją ir funkcijas.

Juokas

Juokas naudingas mūsų protui ir emocijoms

Kita vertus, nuolat buvo įrodyta, kad juokas yra naudingas mūsų protui ir emocijoms. Taip yra daugiausia dėl neurocheminio juoko poveikio, nes juokas:

  • Mažina kortizolį (streso hormoną, dėl kurio jaučiamės įsitempę ir irzlūs)
  • Padidina dopamino (medžiagos, kuri padidina malonumo jausmą) kiekį.
  • Stimuliuoja oksitociną („surišimo hormoną“, atsakingą už giminystės, meilės ir ryšio jausmus).
  • Stimuliuoja serotoniną („nuotaikos stabilizatorių“, kuris palaiko teigiamą nuotaiką)
  • Išskiria endorfinus, kurie yra natūralūs skausmą malšinantys ir stresą mažinantys vaistai.


Taigi, juokas yra svarbus papildomas psichikos sveikatos problemų gydymas, jei jis derinamas su kitomis gydymo praktikomis, pavyzdžiui, terapija.

Tiems, kurie serga ligomis ir depresija, juokas gali būti ypač svarbus. Viename tyrime ligoninių klounai padėjo hospitalizuotiems vaikams ir jų šeimoms sumažinti stresą ir nerimą.

Taip pat įrodyta, kad humoro terapija sumažina susijaudinimą ir pagerina senyvo amžiaus žmonių slaugos namuose nuotaiką. Pacientai, pasveikę nuo šizofrenijos, taip pat turėjo geresnį humoro jausmą ir geresnius humoro terapijos rezultatus.

Kaip į savo gyvenimą įtraukti daugiau humoro

Dabar, kai žinote, koks svarbus yra juokas, laikas pradėti jį paversti didesne savo gyvenimo dalimi. Jei esate linkęs būti rimtesnis žmogus arba jaučiate, kad gyvenimas šiuo metu nėra juokingas, nesijaudinkite. Jums nereikia bandyti būti tuo, kuo nesate, per naktį tapti komiku ar priversti savęs jaustis nenatūraliai juoktis, nes tai ne jūs.

Pradėkite nuo to, kad tiesiog būkite atviri idėjai, kad kvailioti, linksmintis ir rasti humoro dalykuose yra gerai. Tai, kad esate suaugęs, nereiškia, kad žaidimas yra laiko švaistymas. Jums nereikia visą laiką daryti ką nors „produktyvaus“, ir jūs nesate blogas žmogus, jei pasirenkate juoktis iš kažko kvailo, o ne gyvenate ties naujausiomis aplinkosaugos naujienomis.

Paimkite patarimą iš mažų vaikų – jie eksperimentuoja, pasitelkia vaizduotę ir nekaltai žiūri į gyvenimą. Pažiūrėkite, ar galite būti atviresni juoktis iš savęs dėl kai kurių savo klaidų, iššūkių ir klaidų, užuot vertinę save. Stenkitės po truputį šviesti.

Taip pat galite pradėti kaupti viską, kas juokinga toms dienoms, kurios nebus linksmos. Kai esate liūdnas ar sunerimęs, galite neturėti jėgų ar motyvacijos ieškoti filmų, laidų ar knygų, kurios jus prajuokintų. Bet jei turėsite juos lengvai pasiekiamus, galėsite greitai ką nors apsirengti ir pakeisti savo psichinę būseną.

Jei žinote, kad jūsų akiratyje yra kažkas įtempto, būkite pasiruošę juoktis! Užsisakykite komedijos šou vakarą prieš svarbų egzaminą arba suplanuokite juokingų filmų vakarą su savo geriausiais draugais, kai grįšite namo po šeimos apsilankymo, kai ne visada būna linksma.

Paverskite juoką savo gyvenimo dalimi

Kaip ir miegant bei mankštinantis, juokas yra viena iš tų geros savijautos veiklų, apie kurias intuityviai žinome, kad tai mums naudinga. Tyrimai ir toliau rodo, kaip juokas padeda emocinei, fizinei ir psichinei gerovei giliai, o tai iš tikrųjų gali pailginti mūsų gyvenimo trukmę. Juokas treniruoja širdį, plaučius ir raumenis, padeda giliau kvėpuoti, stimuliuoja imuninę sistemą ir gali užkirsti kelią daugeliui ligų, gydyti ar padėti nuo jų.

Nereikia būti komiku ar pasikeisti asmenybės, kad juokas taptų didesne jūsų gyvenimo dalimi. Pradėkite tiesiog būdami atviri tam, kad gyvenimas yra juokingas. Juoktis yra gerai, o gal net geriausia juoktis, kai gyvenimas tampa sunkus. Palengvinkite ir padarykite savo gyvenimą laimingesnį, sveikesnį ir ilgesnį jau šiandien!

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Ilgaamžiškumo konferencija LONGEVITY“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją