Programėlės stebi ir pasiekimus, ir kūno parametrus

„Tele2“ inovacijų ekspertas Arnoldas Lukošius sako, kad telefonas gali padėti formuoti tam tikrus įpročius.

Prietaisai gali matuoti visus mūsų kūno parametrus, matyti mūsų širdį, mūsų pulsą, net kraujo spaudimą, deguonies prisotinimą, kiek nuėjome per dieną žingsnių ir iš to mes žinosime, kiek katastrofiškai blogai ar gerai gyvename. Kitas dalykas, kaip jie gali padėti; yra daugybė programėlių, kurios mus gali motyvuoti. Pats žmogus, net žinodamas, kad blogai gyvena, prisiversti ką nors daryti gali gana sunkiai. Dažnai tam reikalingas sporto treneris, kuris mus motyvuoja, draugai, kurie mus motyvuoja. Tai štai programėlės išmaniuosiuose įrenginiuose gali mums padėti sukurti pačią motyvacijos aplinką. Ten gali būti draugų, su kuriais galime kartu užsiimti kokiu nors sportu, nors jie toli nuo mūsų. Gali būti trenerių, pas kuriuos esame užsirašę į kursus, – gailėsimės juos praleidę ir seksime“, – vardija A. Lukošius.
Arnoldas Lukošius

Pastaruoju metu daugėja išmaniųjų sveikatos būklę stebinčių parametrų programėlėse, tad pasirinkimo galimybių daugėja. Anot pašnekovo, žmonės pasirenka, ko nori.

„Pastaruosius metus didžiausią postūmį matome nuo sporto technologijų link sveikatos technologijų. Dėvimi įrenginiai labiau pradeda matuoti sveikatos būklę – gali net pranešti, kada širdis „permuša“, gali pranešti apie kitas problemas, gali automatiškai paskambinti ir pagalbą iškviesti, jei parkritote, pakliuvote į įvykį. Manau, kad tendencija ta kryptimi ir judės; vyresnio amžiaus žmonės pagaliau gali pradėti domėtis ir jau pradėjo domėtis išmaniosiomis apyrankėmis, išmaniaisiais laikrodžiais. Kartu žmonėms svarbu sekti savo pulsą, koks jis buvo visą parą. Svarbu sekti savo miegą, – tai vėlgi gana naujas dalykas, kai gali matyti, kiek laiko miegojai giliai, kiek laiko – paviršutiniškai, gauti patarimų iš tų pačių programėlių, ką reikėtų daryti. Kiekvienas šis žingsnis jau padeda sekti sveikatą“, – pasakoja A. Lukošius.

Net ir tobuliausios technologijos negali priversti veikti

Pašnekovas priduria, kad net ir turima pagalba nepadės, jei žmogus pats neseks parametrų ir nedirbs reikalinga linkme.

„Nėra tokios įrangos, kuri mums spirtų į pasturgalį. Kalba apie tai, kad perspektyvoje yra nuotolinė medicina, yra dirbtinio intelekto patarimai, bet vėlgi – tai patarimas. Jis negalės „išjungti“, suleidęs migdomųjų iš laikrodžio. Bet jei medikas matys duomenis, tai mes negalėsime savęs apgaudinėti, sakydami, kad kitaip gyvename. Lygiai taip pat miego parametrai – mums parodys, kad mažai miegame, nepasiekiame savaitės tikslų, bet ir neprives to padaryti“, – teigia pašnekovas.

Motyvacija, kuri gaunama iš sveikiau gyventi skatinančių programėlių, anot A. Lukošiaus, kartais sukelia savotišką kaltės jausmą.

„Kaip ir prieš ateidamas pas Jus – kurį laiką sėdėjau laukdamas ir kai atsistojau, mano laikrodis iš džiaugsmo parašė „o, pagaliau pajudėjai“, ir pagalvojau: niekur nenueisiu, tik atsisėsiu. O jis apsidžiaugė. Ta motyvacija ir veikia taip – jei tau nuolat sakys „kaip gerai, kad tu nuėjai miegoti“, bet iš tiesų nemiegojai, o televizorių žiūrėjai ramiai sėdėdamas, ilgainiui vis tiek vyksta poveikis, nes po truputį vis „bombarduoja“: geriau gyvenk, rinktis geresnį gyvenimą, nes pats kaltas būsi, kai taps blogai“, – nusišypso A. Lukošius.

Telekomunikacijos įmonės atstovas prisipažįsta, kad miegas jam pačiam yra viena didžiausių problemų, ir nors dar nepavyko su tuo susitvarkyti, ją aiškiai supranta.

„Iš tikrųjų rodo, kiekvieną dieną matau, kiek aš giliai, kiek negiliai miegojau, ir jei giliai nemiegi valandos per parą, tai jauti, kad visgi kažką reikia keisti“, – asmenine patirtimi pasidalija pašnekovas.
Miegas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją