Tikriausiai daugeliui pažįstamas jausmas, kai išeidami iš namų nežinome, ar išjungėme lygintuvą. Gamindami valgyti pamirštame užkaistą puodą, o pradėję vieną darbą jaučiame, jog sunku susikoncentruoti, ir iškart imamės kito, nepabaigę pirmojo. Kuo susijusios šios situacijos?

Smegenų rūkas – tai būklė, apibūdinanti lengvus pažintinių funkcijų sutrikimus. Smegenų rūkui būdingas sulėtėjęs mąstymas, užmaršumas, koncentracijos stoka, sutrikimas, nuovargis. Šiandieniniame pasaulyje tai ypač dažnas reiškinys.

Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius smegenų rūko klinikinius simptomus, išsivystymo rizikos veiksnius bei kaip galima to išvengti, vartojant Šveicarijos ir Lietuvos mokslininkų sukurtus produktus.

Įsivertinimui – nemokamas testas

Smegenų rūką patiriantys asmenys neretai yra gydytojų, pirminės sveikatos priežiūros centrų lankytojai, tačiau niekas negali nustatyti jų nuovargio ir koncentracijos stokos priežasties, nes tyrimai jokių pokyčių nenurodo. Smegenų rūką atpažinti sunku. Dažniausiai jį sukelia ilgalaikis nuovargis, stresas ir netgi netinkama mityba. Žmonės įsisuka į darbus, patiria įtampą ir nepastebi, kaip subjūra nuotaika, trinka koncentracija, o paguodos ieško valgydami greitą maistą, vartodami įvairias stimuliuojančias priemones – kavą, alkoholį. Tai užburtas ratas, iš kurio sunku išbristi, tačiau lėtinis smegenų nuovargis išlieka. Smegenų nuovargį bei jo įtaką pažintinėms funkcijoms galite įsivertinti ir patys, atlikę nemokamą testą internete – https://pavlovia.org/docs/home/about.

Taip pat pastebėta, jog smegenų rūko pasireiškimo dažnis šoktelėjo į viršų po COVID-19 infekcijos ir, remiantis epidemiologiniais duomenimis, šiandien Lietuvoje galėtų būti daugiau kaip 80 000 asmenų, patiriančių pažintinių funkcijų sutrikimus ir jiems būdingus simptomus. Ši būklė dažniausiai pasireiškia vidutinio ir vyresnio amžiaus asmenimis, kurie kasdienybėje patiria daug streso, o grįžę namo prastai išsimiega. Neretai tai ir pokovidinį sindromą išgyvenantys asmenys, kai praėjus daugiau kaip 28 dienoms nuo COVID-19 ligos diagnozavimo, išlieka buvę simptomai arba atsiranda naujų.

Mus veikia miego kokybė

Dažnai pamirštame, jog daugeliui sveikatos negalavimų, tarp jų – ir smegenų rūkui, didelės įtakos turi prasta miego kokybė. Viename žinomiausių mokslinių žurnalų „Nature“ publikuotame straipsnyje nustatyta, kad miegas tiesiogiai veikia mūsų pažintines funkcijas ir yra susijęs su atminties funkcijos prastėjimu. Miegodami mažiau nei šešias valandas per parą, žmonės lėčiau atlieka reakcijos reikalaujančias užduotis ir gaunami prastesni atminties pratimų rezultatai. Asmenims, siekiantiems išvengti smegenų rūko ir norintiems jaustis žvaliai, rekomenduojama miegoti apie 7–8 valandas per parą.

Įdomu, kad smegenų rūko simptomai dažniau pasireiškia moterims. Tai gali būti siejama su estrogenų receptoriais, kurių gausu ir mūsų smegenyse, ypač srityse, atsakingose už atmintį. Moterys šių receptorių turi daugiau, o atėjus menopauzei ar dėl kitų priežasčių mažėjant jų kiekiui, mažėja ir estrogenų poveikis. Todėl prastėja žodinė, semantinė atmintis bei informacijos apdorojimo greitis.

Prisiminkime, kad itin svarbi yra ir kasdienė mityba. Manoma, jog nepakankamas B grupės vitaminų kiekis gali būti siejamas su padidėjusiu nuovargiu ir stresu. Šių vitaminų gausu kruopose, mėsoje, kiaušiniuose.

Maisto papildo sudėtyje – 8 veikliosios medžiagos

Pirmieji žingsniai savijautai gerinti prasideda nuo nefarmakologinių metodų. Vienas iš galimų sprendimų yra epigenetinis „Vironox“ maisto papildas „Smegenų rūkas“, sukurtas remiantis naujausiomis mokslinėmis rekomendacijomis. Tai subalansuotas augalinių medžiagų ir vitaminų kompleksas, kuris gali padėti palengvinti smegenų rūko simptomus bei sustiprinti nefarmakologinių priemonių efektyvumą. Šis maisto papildas yra skirtas vartoti vieną kartą per dieną bent 14 dienų (pakuotėje – 14 paketėlių).

Remiantis literatūros duomenimis, išskirtinė 8-ių veikliųjų medžiagų sudėtis gali sumažinti nerimo bei atminties sutrikimų simptomus, miego trūkumą, padėti slopinti oksidacinio streso poveikį, užtikrinti vitaminų balansą bei harmonizuoti nervinę sistemą. Puikiai subalansuotas maisto papildas skirtas kiekvieno žmogaus geresnei savijautai, siekiant pagerinti darbo kokybę, užtikrinti geresnę nuotaiką.

„Vironox“ maisto papildas „Smegenų rūkas“ naudingas protinei veiklai. Betainas bei rausvoji rodiolė padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją. Rausvoji rodiolė, kuri dėl savo išskirtinių savybių dar vadinama „auksine šaknimi“, veikia kaip nervinę sistema saugantis augalas. Ji yra stiprus antioksidantas, todėl aktyviai kovoja prieš žalingą laisvųjų radikalų poveikį ir apsaugo smegenų ląsteles nuo žūties. Nustatyta, kad 12 savaičių vartojant rodiolės papildus, dėmesio ir pažintinių funkcijų reikalaujančių užduočių atlikimo laikas sutrumpėjo netgi 23 proc.

Preparate „Smegenų rūkas“ esantis raudonžiedžių pasiflorų žiedų ekstraktas padeda palaikyti normalią miego kokybę. Vitamino B2, pasiflorų ekstraktas svarbus gerai nuotaikai, atsipalaidavimui ir normaliai nervinei sistemai palaikyti. Nustatyta, kad pasiflorų ekstraktas veikia taip pat veiksmingai, kaip ir kai kurie cheminiai, nerimą slopinantys preparatai.

Verta įtraukti ir kitų veiklų

Siekiant sumažinti smegenų rūko pasireiškimą, būtina užtikrinti tinkamą miego ir budrumo režimą, taip pat nepamiršti aktyvios, judrios, sportinės veiklos. Tai natūraliai padidina endorfinų ir dopamino – laimės hormonų – kiekį kraujyje, pagerina nuotaiką ir akyvina smegenų kraujotaką.

Lietuvos rinkoje kol kas nėra analogiško produkto. „Vironox“ preparatas „Smegenų rūkas“ gali būti papildomas pasirinkimas, siekiantiems pagerinti nuotaiką, koncentraciją, protinę veiklą bei savijautą. Tai moksliniais tyrimais grįstas, lengvai naudojamas maisto papildas, skirtas smegenų rūkui mažinti. Vos vienas paketėlis per dieną gali padėti gerinti koncentraciją, pasiekti geresnių darbo rezultatų ir atrasti ramybę taip lekiančiame pasaulyje.

SVARBU. Maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Ilgaamžiškumo konferencija LONGEVITY“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją