„Tik dabar, po 50-ies metų, pradedu suprasti, kad mane gyvenime kažkas veda į priekį. Nežinau, kas tai – likimas, Dievas ar intuicija. Mintys, kurios gimsta mano galvoje, visuomet realizuojasi, jei tik aš jų neignoruoju ir užsibrėžiu tikslą siekti. Tokiu būdu mano gyvenime atsirado viskas, taip pat – ir medicina. Ačiū tam, kas man tas mintis siunčia, o man belieka suspėti jas perskaityti“, – sako Rima, su kuria kalbamės daugumai aktualia tema – kaip sustabdyti laiką ir ištrinti mums įprastas amžiaus ribas.

Rima, pristatyti jus galima įvairiai – esate ir mama, ir gydytoja, ir inovatorė, o jūsų įmonė „Aconitum“ – viena didžiausių farmacijos kompanijų Lietuvoje. Kaip prie visų veiklų pavyksta atrasti laiko verslui, juk įmonė jo reikalauja tikrai nemažai?

„Aconitum“ yra tarsi trečias mano vaikas, kuriam atiduodu tikrai daug laiko. Čia ir atsakymas į jūsų klausimą – argi vaikams kada laiko pritrūksta?

Tik visada jo norisi skirti kuo daugiau.

Taip, visuomet atrodo, kad to laiko vaikams skiri per mažai, o kai jie užauga – graužiesi, kad kažką praleidai, kažko nepadarei. Pamenu, kai dukra buvo dar visai maža, kokių 5 metukų, pakankamai vėlai grįžau namo po ilgos darbo dienos televizijoje. Dukra jau miegojo, o šalia jos buvo paliktas sąsiuvinis su rašinėliu, skirtu Mamos dienai. Paskutiniame sakinyje ji rašė, kad norėtų būti tokia, kaip jos mama – tai buvo geriausias atsakymas į visas mano dvejones, kurios neišvengiamai užklumpa, kuomet turi savo dėmesį dalinti vaikams, verslui ir daugybei kitų veiklų.

Tos pačios dilemos neišvengiau ir po dešimtmečio gimus sūnui. Kai dar buvo mažas, kalbėjomės su juo apie tai, kad kitų vaikų mamos jų laukia namuose, o aš – pasinėrusi į veiklų gausą. „Bet, mama, su tavimi labai įdomu“ – tuomet pasakė man vaikas, tad kotletukus gal ir ne visada spėdavau iškepti, bet kompensuodavau tai kitais būdais.

Su situacijomis, kuomet reikia dalinti savo dėmesį, susiduria daugybė moterų, tačiau dabar jau galiu pasakyti – svarstyti, kurti savo verslą ar auginti vaikus, tikrai nereikia. Viską galima suderinti ir laiko atrasti, jei tai darysite su meile.

Sėkmė, regis, jus lydi kone kiekviename žingsnyje – naujas pergales farmacijos srityje jūsų įkurta kompanija ir jūs pati skinate vieną po kitos.

Iš tiesų pagrindinė sėkmės formulė labai paprasta – darbas, darbas ir dar kartą darbas. Turi nuolatos abejoti, ar tikrai esi sėkmingas pats, ar tavo verslas sėkmingas – tai yra stimulas judėti į priekį.

Rima Balanaškienė

Vienas mano kolega, kaip ir daugelis šiuolaikinių jaunų verslininkų, nusprendė dirbti iki 45 metų ir tuomet išeiti į pensiją – gyventi tik sau ir dėl savęs. Sutikau jį po dešimties metų ir sunkiai atpažinau – žmogus buvo tikrai susenęs. Klausiu – kas nutiko, taigi į pensiją išėjai, turėtum jaustis kaip ant sparnų. O jis man sako – grįžau jau iš tos pensijos ir supratau, kad tai buvo didžiausia mano klaida.

Taip jau yra – nustojęs dirbti žmogus pradeda sparčiai senti, ypač, jei visą gyvenimą kūrė verslą ir gyveno nuolatinėmis ambicijomis siekti kažko daugiau.

Bet verslas, darbas ir apskritai gyvenimas neišvengiamai susijęs su stresu, kuris dažnai įvardijamas kaip šių laikų rykštė sveikatai ir grožiui. Ar tikrai visais atvejais jis neigiamai veikia organizmą?

Vadinamas trumpalaikis stresas – kai reikia kokią ataskaitą ar prezentaciją paruošti – duoda adrenalino pliūpsnį ir aktyvuoja organizmo sistemas, tad šis stresas yra netgi labai teigiamas. Visai kas kita, jei stresas trunka ilgiau nei savaitę ir pereina į lėtinį procesą, nes lėtiniai procesai visais atvejais yra žala organizmui.

Todėl net ir savo darbuotojams per kiekvieną susitikimą sakau – mielieji, jei darbas jums nebeteikia malonumo ir pasitenkinimo, nebijokite išeiti net ir į nežinią. Tikrai ateis kitos galimybės. Lygiai tas pats ir su santykiais – jei jaučiate, kad esate ne su tuo žmogumi, kad jums yra blogai – palikite, išeikite, atsisveikinkite. Pamatysite, gyvenimas bus žymiai geresnis.

Nei asmeniniame gyvenime, nei darbe kentėti tikrai nereikia, tačiau tam, kad nesusidarytų skersvėjis, pirmiausia turime užverti vienas duris, o tik tuomet atidaryti kitas. Svarbiausia neįskaudinti kito žmogaus ir pačiam nesinešioti nuoskaudų – tai yra vienas stipriausių nuodų, visapusiškai neigiamai veikiančių organizmą ir trumpinančių gyvenimą.

Kalbant apie sveikatą ir ilgaamžiškumą – jūsų kompanijoje buvo sukurta daugiau nei 500 įvairių medicinos produktų, tačiau vienas iš jų tikrai turėtų sudominti kiekvieną – 5 žingsnių „NoAGE“ programa vadinama raktu į jaunystę ir grožį. Galima daryti išvadą, kad tikrai atradote tai, ko žmonėms reikia ir kas veikia?

Domėtis amžėjimo procesu pradėjau perkopusi 55 metų slenkstį, kuomet žiūrėdama į veidrodį ir lygindama savo atvaizdą su anksčiau darytomis nuotraukomis, pati pastebėjau akivaizdžius pokyčius. Kaip medikė puikiai žinau, kokie procesai vyksta organizme, tačiau to neužteko – norėjosi atrasti gilesnius atsakymus, kodėl tie procesai vyksta.

Kartu su Lietuvos ir Šveicarijos mokslininkais studijavome skirtingas amžėjimo teorijas ir iš 140 atsirinkome kelias pačias svarbiausias. Tačiau to buvo negana – norėjosi keisti nusistovėjusią medicinos praktiką gydyti tik simptomus ir pagaliau suprasti, kas paleidžia visus tuos amžėjimo procesą lemiančius mechanizmus. Ieškodami atsakymų prisikasėme iki genų – tikrojo mūsų sveikatos ir grožio šaltinio.

Jei norime kuo ilgiau išsaugoti jaunystę, sulėtinti amžėjimo procesus, pirmiausia turime neleisti savo genams „užmigti“. Taip po 10 metų tyrinėjimų gimė „NoAGE“ epigenetinis, biomedicininis produktas, padedantis organizmui kovoti su skirtingais procesais, lemiančiais senėjimą.

Epigenetika yra viena pažangiausių mokslo ir medicinos sričių, iš esmės keičiančių mūsų supratimą apie senėjimo procesus ir jaunystės puoselėjimo galimybes. Analogo šiam produktui kol kas nėra nei Lietuvoje, nei Europos Sąjungoje.

Kaip rasti kantrybės, vidinės motyvacijos ir tikėjimo visą dešimtmetį kurti produktą, neturint jokių garantijų, kad tikrai pasiseks?

Tai intuicija – žinojimas ir jautimas, kad tai, ką darai, yra svarbu ir reikšminga. Kartais verslą ir finansus tiesiog reikia pastumti į šoną – jų vietą užima didelis smalsumas, noras atrasti atsakymus į esminius medicinos klausimus.

Mano finansininkas kartais juokiasi, kad dirbame kaip mokslų tiriamasis institutas. Taip ir yra, nors verslui tai ne visuomet atsiperka. Iš kitos pusės – mes sukuriame unikalius produktus, kuriais tikrai galime didžiuotis. Nė kiek neabejoju, kad po 5–6 metų panašaus tipo produktų tikrai bus ne vienas. Šiame kelyje esame ledlaužis, kitiems rodantis naują kryptį tiek medicinoje, tiek grožio srityje.

Naudodami maisto papildus ar bet kokias kitas grožio priemones, įprastai tikimės nuo veido nubraukti bent 5 metus – ar tai tikrai įmanoma?

Kad ir kaip liūdnai beskambėtų, amžėjimo procesas prasideda vos tik gimus. Sensta ne tik mūsų oda, bet ir visi organai – širdis, kraujagyslės, raumenys, todėl nereikia senėjimo vertinti vien per išorinius požymius. Organizme viskas tampriai susiję, juk net ir peršalę pažvelgiame į veidrodį ir matome akivaizdžius pokyčius – sutrikusi vieno organo veikla atsispindi visame kūne, todėl kalbant apie ilgaamžiškumą, rūpintis reikia visu kūnu.

Grožiui skirti maisto papildai jau po kelių savaičių gali duoti pastebimą momentinį efektą – padidėjusį odos drėgnumą, sumažėjusį raudonį ir pleiskanojimą, kitus teigiamus odos pokyčius. Tačiau „NoAGE“ tikslas yra ne greitas efektas, o poveikis amžėjimo procesams tam, kad juos pristabdytume ir ateityje galėtume džiaugtis sveiku ir jaunatvišku kūnu visomis prasmėmis.

Gera žinia ta, kad amžėjimo procese tikrai galime drąsiai sutaupyti ne penkerius, o bent dvidešimt metų ir būdami 70-ies atrodyti tarsi 50-ies, jei tik laiku pradėsime savimi rūpintis.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Ilgaamžiškumo konferencija LONGEVITY“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją