Šventiniu laikotarpiu norisi padaryti visus įmanomus darbus. Juk dažnas stengiasi metus užbaigti norų sąraše įgyvendinęs visus išsikeltus tikslus. Vis dėlto, šiuo metu nemažai kalbama ir apie tai, kad Šv. Kalėdų laukimo laikotarpis turėtų būti sustojimo ir susikaupimo metas, kuomet daugiau laiko skiriame brangiausiems žmonėms.

Įvairios veiklos – proga sustiprinti ryšį

Neuroedukatorė, vaikų kūrybiškumo ugdymo studijos „Kuria vaikai“ įkūrėja Dovilė Preimontė teigia, kad šv. Kalėdų laukimo laikotarpis išties ypatingas, tad jį reiktų leisti prasmingai.

„Nereiktų švenčių laukimo džiaugsmo užgožti bėgimu, skubėjimu ar dovanų karštine – juk užaugę vaikai, tikėtina, tikrai neprisimins, ką rado po Šv. Kalėdų eglute. Tačiau niekada nepamirš to jausmo, kai švenčių prasmingai, šiltai, kūrybingai ir su meile laukė kartu su tėvais, tą laikotarpį kaip niekad nuoširdžiai jiems skyrusiais savo laiką ir dėmesį. Įvairios veiklos su vaikais, kai laikas skiriamas tik jiems ir tik jiems – labai efektyvi priemonė sutvirtinti silpstantį ar atstatyti nutrūkusį ryšį su vaiku. O juk geras ir tvirtas tarpusavio ryšys yra svarbiausia emociškai sveiko vaiko auginimo sąlyga“, – įžvalgomis dalinasi specialistė.

Pasak jos, bendrų veiklų su vaikais stiprybė yra ne kažkoks galiausiai gaunamas apčiuopiamas rezultatas, bet pats procesas, kurio metu galite kalbėtis, aptarti dienos įvykius, emocijas, pasipasakoti, kas neramina, kas džiugina, planuoti pramogas. Labai svarbu, kad tokiems ramiems šeimos vakarams pasirinktumėte tokias veiklas, kurios nekeltų įtampos dėl lūkesčių sukurti kažką labai išskirtinio, pagal konkretų pavyzdį.

„Juk visai nesvarbu, jei šv. Kalėdų vainikas bus ne pačios taisyklingiausios formos ar namuose kurtų šventinių žaisliukų spalvinė gama neprimins tų iš reklaminių katalogų – kur kas svarbiau bus tai, ką prisiminsite kiekvieną kartą į juos pažvelgę: juoką ir apsikabinimus, spindinčias akis pasitikinčių savo kompetencijomis vaikų, kurie žino, kad gali ir moka kurti, šiltą laiką kartu ar kivirčus, nurodinėjimus, kaip daryti, nusivylimą, kad rezultatas ne toks, kokio tikėjotės“, – sako neuroedukologė.

Dovilė Preimontė

Rūpesčio dovana – meškutis

Užsiimti prasmingomis veiklomis skatina ir prekybos tinklas „Maxima“. Šiemet įmonė ragina didžiąsias metų šventes pasitikti prasmingais darbais ir patiems pasigaminti meškutį Tai – ne tik žaislas, tačiau ir gerumo simbolis, mat meškučio gaminimo tikslas – vieną pasilikti sau, o kitą – padovanoti senjorui.

Meškučių dirbtuvės“ – ne tik smagus užsiėmimas, bet ir labai svarbi jungtis. Gyvename tokiu metu, kai pasiekti vienas kitą fiziškai yra sudėtingiau, tad ryšiai tarp jauno ir seno silpsta. Šių dirbtuvių esmė – parodyti, kaip gali būti paprasta nudžiuginti žmogų maža smulkmena ir savo dėmesiu. Meškučio gamyba vaikui, tai ne tik kūrybinė veikla, bet ir būdas papasakoti apie svarbius dalykus, tokius kaip – dėmesys ir rūpestis vienas kitu. Kviečiame kiekvieną šeimą Lietuvoje prisijungti prie šios iniciatyvos ir ne tik pasigaminti sau, bet ir pagaminti kitam simbolinę rūpesčio dovaną – meškutį“, – pasakoja „Maxima LT“ generalinė direktorė Jolanta Bivainytė.

Šios iniciatyvos tikslas – parodyti dėmesį kitam žmogui, juo pasirūpinti. Tikimąsi, kad kiekvienas vaikų pagamintas meškiukas pasieks ne tik senjorų namus, tačiau ir širdis.

Genialumas – paprastume

Neuroedukologė D. Preimontė sako, kad ilgiems šeimos vakarams labai tinka ne tik su šv. Kalėdomis susijusių veiklų atlikimas. Net paprasčiausias pažaidimas kartu žaidimus, kurie patinka tiek vaikams, tiek tėvams, bus nė kiek ne mažiau vertingas ir ilgam į prisiminimus įsirašantis laikas.

„Ryšį labai stiprinantis, raminantis, atpalaiduojantis ir kartais net terapiškai veikiantis yra piešimas delnais guašu – jo tikslas nėra sukurti piešinį, meno kūrinį, jo tikslas – pasimėgauti lytėjimo pojūčiais, padedančiais kartu su vaikais būti čia ir dabar, šioje akimirkoje, dėl nieko nesijaudinant ir nieko neplanuojant. Visi, kas išbando šį piešimą kartu su vaikais reguliariai keletą dienų iš eilės, pajaučia neįtikėtinus pokyčius tiek vaikų elgesyje, tiek tarpusavio santykiuose“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, kita labai vertinga veikla namuose kartu su vaikais – ryšį stiprinantys prieraišieji žaidimai, kurių metu tėvai su vaikais apsikeičia galiomis, t.y. tėvai tampa bejėgiai, nerangūs, silpni, o vaikai juos nugali. Vienas iš tokio žaidimo pavyzdžių – visiems gerai žinomas pagalvių mūšis, kurį mielai sužais labai įvairaus amžiaus vaikai, tik čia svarbi viena sąlyga – tėvai neturi įsivelti į tikrą mūšį, neturi norėti laimėti, priešingai – jiems būtina hiperbolizuotai pasiduoti, griūti, virsti ir… sukelti vaikams daug juoko! Jis mažina įtampą, stresą, leidžia paleisti susikaupusias emocijas bei suartina.

„Jeigu norisi Šv. Kalėdų laukimo vakarais pasigaminti dekoracijų, tam labai pravers druskos tešla. Ją itin paprasta pasigaminti iš paprasčiausių miltų, druskos ir vandens, o kūrybos galimybės su ja – beribės! Vieną vakarą galite gaminti įvairių formų žaisliukus, kitą vakarą juos dažyti ir dekoruoti“, – pataria specialistė.

Dar viena nuostabi veikla su šeimos nariais, kurią rekomenduoja specialistė – knygų apie žiemos šventes skaitymas ar Kalėdinių filmų peržiūra su aptarimu ir diskusijomis drauge susisiautus į pledą. Šios veiklos tinka lėtesniems, jaukiems ir ryšį stiprinti palankiems vakarams.

„Kartu su vaiku sugalvotos malonios staigmenos kaimynams, artimiesiems, giminaičiams, o gal labai mažai pažįstamiems ar tiems, su kuriais šiuo metu turite sudėtingus bei įtemptus santykius ne tik gerins jūsų ryšį, bet ir vaikams suteiks neįkainojamų gerumo pamokų“, – įsitikinusi D. Preimontė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)