BBC skelbia eilę mokslininkų išvadų apie vardo įtaką žmogui ir tai verčia gerokai susimąstyti.

Tyrimas po rugsėjo 11-osios teroro išpuolio atskleidė svarbią detalę apie vardo reikšmę

„Kadangi vardas naudojamas identifikuoti asmenį ir kasdien su juo bendrauti, jis yra pats savęs sampratos pagrindas, ypač kalbant apie kitus“, – sako Davidas Zhu, vadybos ir verslumo profesorius, Arizonos valstijos universitete tyrinėjantis vardų psichologiją.

Žinoma, daugelis veiksnių formuoja žmogaus asmenybę. Didelę įtaką daro mūsų genai. Didžiulį vaidmenį atlieka ir formuojanti patirtis, taip pat žmonės, su kuriais bendraujame, ir galiausiai vaidmenys, kuriuos atliekame gyvenime, tiek darbe, tiek šeimoje. Tarp visos šios dinamikos lengva pamiršti vaidmenį, kurį atlieka mūsų vardai – labai asmeniška įtaka, kuri mums primesta nuo gimimo ir kuri dažniausiai lieka su mumis visą gyvenimą (nebent stengiamės jį pakeisti). Kaip 1961 m. pasakė Gordonas Allportas, vienas iš asmenybės psichologijos pradininkų, „svarbiausias mūsų tapatybės tvirtinimas visą gyvenimą išlieka mūsų pačių vardas“.

Vardai

Iš esmės vardai gali atskleisti detales apie etninę kilmę ar kitus kilmės aspektus, o tai socialinio šališkumo pasaulyje turi neišvengiamų pasekmių. Pavyzdžiui, Amerikos tyrimai, atlikti po rugsėjo 11-osios teroro išpuolių, parodė, kad mėginančiųjų įsidarbinti gyvenimo aprašymai buvo mažiau linkę peraugti į interviu, jei asmens vardas skamba arabiškai, palyginti su vardu, iš kurio galima spėti, kad žmogus bus baltaodis.

Mažesnė savivertė ir net prastesni šansai romantiniuose reikaluose

Į šias pasekmes nereikėtų žiūrėti lengvabūdiškai, tačiau tuo vardų įtaka nesibaigia. Net ir vienoje kultūroje vardai gali būti įprasti arba reti, jie gali turėti tam tikrą teigiamą arba neigiamą reikšmę, gali būti laikomi patraukliais arba nemadingais ir nemėgstamais (ir tie požiūriai laikui bėgant gali keistis atsižvelgiant į madas). Savo ruožtu šios mūsų vardų ypatybės neišvengiamai daro įtaką kitų elgesiui su mumis ir mūsų savijautai.

2000-aisiais atliktas tyrimas, kuriam vadovavo JAV psichologas Jeanas Twenge'as, parodė, kad žmonės, kuriems nepatiko jų vardas, buvo linkę į prastesnį psichologinį prisitaikymą. Greičiausiai taip nutiko dėl to, kad dėl nepasitikėjimo ir savigarbos trūkumo jiems nepatiko jų vardas, arba atvirkščiai – nepatiko vardas ir dėl to smuko pasitikėjimas ir savigarba. „Vardas tampa savęs simboliu“, – rašė Twenge ir jo tyrimo kolega.

Kalbant apie tai, kaip vardai veikia kitų žmonių elgesį su mumis, verta paminėti ir 2011 m. paskelbtą Vokietijoje tyrimą, kuriame pasitelkti pažinčių svetainės vartotojai. Nustatyta, kad žmonės, kurių vardai tuo metu buvo laikomi nemadingais (pvz., Kevinas), buvo labiau atstumti, palyginti su žmonėmis, kurių vardai madingesni (pvz. kaip Aleksandras).

Lemia net didesnį polinkį nusikalsti

Pasimatymų situacija iš esmės atspindi tai, kaip su šiais žmonėmis buvo elgiamasi per gyvenimą: nesunku suprasti, kaip jų vardai galėjo paveikti, kaip žmonės elgėsi su jais apskritai, ir, savo ruožtu, kokia asmenybe jie patys tapo. Dar vienas tyrimas, taip pat atliktas Vokietijoje, parodė, kad dalyviai buvo mažiau linkę padėti nepažįstamam žmogui, kurio vardas buvo neigiamas (Sindy ir Chantal buvo du vardai, kurie buvo įvertinti neigiamai), palyginti su nepažįstamais žmonėmis, kurių vardai buvo įvertinti teigiamai (Sophie ir Marie buvo vertinami teigiamai).

Galima įsivaizduoti, kad sunku būti šiltu, pasitikinčiu žmogumi, jei gyvenime susiduri su nuolatiniu atmetimu dėl savo vardo. Tai patvirtino ir kita pasimatymų tyrimo dalis: dažniau atstumiami nemadingų vardų turėtojai taip pat buvo mažiau išsilavinę ir turėjo žemesnę savigarbą.

Vardai

Dar daugiau, Huajian Cai ir jo kolegos iš Psichologijos instituto Pekine patikrino šimtų tūkstančių žmonių vardus ir pavardes, vertindami į šių žmonių riziką būti nuteistais už nusikaltimus. Jie nustatė, kad net ir suvaldžius foninių demografinių veiksnių įtaką, žmonės, kurių vardai laikomi mažiau populiariais arba turi daugiau neigiamos reikšmės (pavyzdžiui, vidutiniškai vertinami kaip mažiau „šilti“ ar „moralūs“), buvo labiau linkę įsitraukti į nusikalstamas veiklas. Tai atitinka nuostatą, kad neigiamai skambantis ar nepopuliarus vardas priverčia žmogų būti socialiai atstumtu ir padidina riziką formuotis nepatogiai asmenybei.

Tinkamas vardas turi akivaizdžių pliusų

Iki šiol šie tyrimai rodo akivaizdžiai žalingas neigiamo ar nepopuliaraus vardo pasekmes. Tačiau kai kurios išvados taip pat rodo galimas naudingas pasekmes, kurias gali turėti žmogaus vardas. Pavyzdžiui, jei jūsų vardas skamba labiau „garsiai“ ir lengvai, pagauliai – tikėtina, kad žmonės iš anksto nuspręs, jog esate malonesnis iš prigimties.

Be to, nors rečiau paplitęs vardas trumpuoju laikotarpiu gali būti nepalankus (padidina atmetimo riziką ir sumažina jūsų simpatiją), jis gali turėti pranašumų ilgesniu laikotarpiu, sukeldamas didesnį jūsų asmeninio unikalumo jausmą. Dar vienas Cai ir jo komandos Pekino Psichologijos institute tyrimas parodė, kad, net patikrinus šeimos, socialines ir ekonomines aplinkybes, retesnis vardas buvo susijęs su padidėjusia tikimybe turėti neįprastesnę karjerą, pvz., kino režisieriaus ar teisėjo.

Parengta pagal BBC Future