Didelė nosis ir mažas veidas

Komplimentų kultūros skirtumai labai skiriasi tarp Rytų ir Vakarų. Japonai – ypač santūrūs žmonės, todėl komplimentų šioje šalyje nėra daug. Žinoma, kad jie labai mandagūs užsieniečiams, rodo pagarbą, pagiria tuos, kurie moka japonų kalbą. Tačiau tikimasi, kad pagyrimą gavęs asmuo bus kuklus, kitu atveju žmogus atrodo arogantiškas, rašo dw.com.

Yra vienas įdomus dalykas – kai japonas sako moteriai komplimentą, vakariečiams tai gali pasirodyti juokinga, nes galima išgirsti ir tokią frazę: „Jūsų toks mažas veidas.“ Čia kalbama ne apie galvos dydį, o apie subtilius, proporcingus veido bruožus. Jiems tai – grožio idealas!

Moterys Japonijoje taip pat gali būti patenkintos, kai išgirsta, kad jų veidas blyškus, o nosis... didelė.

Japonės

Senos beždžionės, baobabai ir dramblio eisena

Kamerūno žmonės mėgsta vartoti metaforas, kad išreikštų savo pagyrimus. Pavyzdžiui, galima sakyti, kad žmogus yra „senas puodas“ (vielle marmite). Tai ne įžeidimas, o maisto gaminimo įgūdžių įvertinimas, mat ten žmonės mano, kad seni puodai gamina geriausią maistą. Kai jus vadina „baobabu“ , tai reiškia, kad padarėte gerą darbą ir esate gerbiamas.

Panašių pagarbos žodžių galima išgirsti Brazilijoje, kai kas nors pavadinamas „sena beždžione“ (macaco velho). Tai pagrįsta senu posakiu „išmintinga sena beždžionė nekiša rankos į puodą“ ir susiję su tuo, kaip beždžionės valgo.

Žmonės Indijoje, sakydami komplimentus, taip pat sužadina fantaziją. Hindi kalba kas nors gali pasakyti pro šalį einančiai moteriai gaja gamini, tai reiškia „ji vaikšto kaip dramblys“. Indijos žmonės gyvūnus laiko ne gremėzdiškais, o lėtais, grakščiais vaikščiotojais. Ši metafora netgi sužadino vaizduotę Bolivude, kur buvo sukurtas to paties pavadinimo filmas, – jame garsi aktorė Madhuri Dixit vaidina gundančią „Gają gamini“.

Botsvana, Afrika, turizmas, dramblys

Regione, kuriame kalbama bengališkai, įskaitant Indijos ir Bangladešo dalis, žmonės mėgsta moteriai sakyti, kad ji yra dana kata pori, ši frazė reiškia „fėja be sparnų“. Tai lyg angelas, nusileidęs iš dangaus. Kitaip tariant, moteris yra graži.

Kovo 1-oji, Pasaulinė komplimentų diena, minima nuo 2011 m. Ji atsirado Nyderlanduose, kur nuo 2003 m. minima kaip Nacionalinė komplimentų diena.