studentei Vaidai,

jūsų nuogąstavimas turi rimtą pagrindą. Ne vienas pastebėjome, kad nei iš šio, nei iš to kažkas su organizmu darosi - tai išberia, tai kažkoks nerimas atsiranda, tai kiti sutrikimai. Žinoma, visko gali būti, tačiau maistas tame vaidina labai svarbų vaidmenį. Ypač, kai jis užterštas. O kokių tik ten teršalų nerasime! LNK TV jau rodė apie tai savo laidoje ir vėl žada rodyti. Sekite "Paskutinę instanciją".
Todėl, kaip ir visame kame, belieka pasikliauti paprasta išmintimi - pirkti maistą ten, kur pasitikime. Tikrai rasime ekologiškų ūkių ir dorų ūkininkių. Kuo labiau jų ieškosime, tuo greičiau jie dauginsis ir jų produktai pigs. Nežinau kito kelio.

Danieliui dėl akių bėdos,

jau matėte susirūpinusio tautiečio patarimą,- tikrai verta giliau pasitikrinti. Specialistai padės rasti priežastį, paskirs gydymą ir nustatys jūsų galimybes padėti sau. Jei funkciniai mėginiai rodys toleranciją taupiam fiziniam krūviui ar intensyvesniam apsivalymui, pvz. pasninkui, žaliam maistui, arbatoms,- tą ir darykite. Kita vertus, kur tikrina geriausiai ir patikimiausiai, sunku patarti. Jei rašytumėte dienoraštį, kada, kokiomis aplinkybėmis ištinka paūmėjimai, kaip tai vystosi, tikrai padėtumėt specialistui greičiau atrasti priežastį.

Rolandui, dėl vandens nuo žąsies :),

jūsų tiesa, kad gera prigimtis yra Dievo dovana.
Ją gauna kas penktas- šeštas. Kas dešimtas dėkingas gydytojams, kad neserga, kas penktas aplinkai ir darbo sąlygoms, kas antras - tik sau, kad moka žmoniškai gyventi. Tik kad šito nelabai kas temoko. Nes patys nelabai kultivuoja. Tą galiu pasakyti apie šimtus sveikatos ugdytojų, kurie ministro Oleko dėka profanuoja sveikatos dalyką mokyklose, kur iki šiol nesutaria SAM ir švietimo ministerijos dėl prioritetų. O dėl manęs tai ypač apsirikote.

Nuo pat mažens teko kovoti už būvį. Visomis vaikiškomis ligomis persirgau, buvau nutukęs (tai mano giminės paveldas). Senelis mirė nuo insulto 72 metų, o tėtis 62-jų. Prie jo kapo pasakiau sau, jei neišgelbėjau tavęs, tai turiu tą padaryti su savimi, artimaisiais, kitais žmonėmis, nes tai mano pašaukimas. Kai tą pasakau, kitas sako - gražbyliauja. Iš tiesų, mūsų krašte neįprasta kalbėti apie pašaukimą veiklai. Nuo tarybų valdymo buvome įpratinti, kad visi viską galime. Matome, kas išeina, kai nevykėliai imasi tvarkyti ne savo reikalus. Bet aš esu laimingas, radęs save ir to linkiu kitiems. Ypač pradėti reikia nuo vaikų juos atskleidžiant. O dėl jūsų minėto latrelio, tai visi tokių esame matę,- tai vienas iš tų penkių - apdovanotų. Bet jis gi neatlieka savo pašaukimo, o kiek daug naudingo ir gero galėjo padaryti turėdamas puikų įrankį - stiprią sveikatą. Kažkas už jį vargsta.

Kadangi ne visi čia pasirašo savo vardais, todėl cituoju, kaip parašyta:

atsakau tamstelėms- "simta proc duodu" ir "cia gi jumoras..."

Dėl Seimo, tai neblogai mąstote. Prieš daugelį metų , daktaro Bobelio pakviestas, buvau sutikęs paaukoti ketverius metus ir pakentėti politiko duoną. Manau, kad jau būtume nemažai pažengę proto link. Tačiau, krikščionys demokratai tada nesurinko reikiamo kiekio balsų ir man nebereikėjo nei kentėti nedėkingo politiko gyvenimo, nei aukotis. Vietoje manęs Seimo sveikatos komitete atsakingu už ligų profilaktiką ir sveiką gyvenseną (ten, manau, būčiau galėjęs padirbėti) ketverius metus šiuos reikalus kuravo jums gerai pažįstamas Vytautas Šustauskas. Kuo viskas baigėsi, turbūt nereikia priminti.

Taigi, jūsų įtarimai dėl mano kandidatavimo tikrai turi pagrindo, bet tik su viena sąlyga - mane tokiam apsisprendimui turėtų pakviesti bent keli tūkstančiai piliečių ir išreikšti pasitikėjimą. Tada, aptaręs su šeima, gal ir sutikčiau kandidatuoti. Mat turiu vieną silpnybę,- ką imuosi - padarau. Tačiau, atrodo, kad jums ir bičiuliams labiau tiks jau minėtas ponas ar panašiai. Todėl galite ramiai gyventi. O dėl įtarimų, kurie čia sinchroniškai reiškiami, galiu pasakyti, kad tikrai gera idėja parašyti čia sau keletą gerų klausimų ir dar geriau į juos atsakyti, bet, matyt, nepavyks, nes šio skyriaus redaktorės čia viską akylai stebi... O dėl jūsų indelių ( ar podelių?) jau atsakiau anksčiau (žr.)

Suglumusiam dėl šlapimo vartojimo...

Matyt, laikas daro savo ir informacija susilieja... Niekada neagitavau vartoti šlapimo. Tačiau esu gavęs tokio pobūdžio klausimų ir visada atsakau vienodai. Yra nemažai parašyta apie urinoterapiją- gydymą šlapimu.

Ne vienas autorius giria šį metodą tam tikrais atvejais. Esu sutikęs ne vieną žmogų Lietuvoje (ir jūs jų matėte per TV), kurie gyrėsi sėkmingu šlapimo gydymu. Apie tai ir teko kartais padiskutuoti, bet ne rekomenduoti, nes jokių bėdų, kurių įveikimui siūloma urinoterapija, neturėjau. Ko pats nebandžiau ar nesutikau žmonių bandžiusių - kitiems nesiūlau. Sanktijos programa, kurią kultivuoju, to nenumato. Tačiau... yra viena išlyga. Kai buvau sumušęs kelį, tai nakčiai uždėjau šlapimo kompresą - efektas tikrai didelis. Gali drąsiai konkuruoti su daugeliu siūlomų tepalų. Tai išbandyta ir daugelio patvirtinta.

Ponui Antanui dėl trombocitozės....

visuomet verta tartis su šeimos gydytoju. Manau, kad jis, įvertinęs padėtį ir pateikęs savo rekomendacijas, atėjus tinkamam metui pasiūlys jums ir kineziterapiją (gydymą judesiu). Taigi naudokitės.

Likai dėl riebalų ant pilvo.

su amžiumi lėtėja mūsų medžiagų apykaita. Riebalai kaupiasi įvairiai ir priklauso nuo jūsų kūno formos.

Neseniai mačiau vieną paveikslėlį, kuris labai panašus į jūsų aprašytą pavyzdį. Prie kompiuterio palinkęs ir į kuprą susimetęs pilietis, o pilvas jau nusmukęs ant kelių... Mitybos ir judesio reguliavimo pagalba taisykite padėtį, kol ne vėlu. Puikus pratimas jums - lanko sukimas ratu aplink liemenį.

Erikui, Modestui ir kitiems, turintiems panašių rūpesčių...

mielieji skyrelio skaitytojai. Jūsų bėdos dėl energijos ir nuotaikos stokos, abejonės dėl teisingo gyvenimo būdo, maisto, pratimų greitai išsisklaidys, kai pradėsite kultivuoti Sanktiją. Tai yra programa, kurią patikrino per 30000 žmonių ir ji išlaikė laiko išbandymą . Apie ją daug kalbėta per birželio mėn. DELFI akciją, taip pat ir šiame projekte. Ją rasite ir sveikuoliai.eu puslapyje. Sanktijos esmė - kompleksinis poveikis žmogaus visumai - kūnui, jausmams, sielai. Jau po 2 savaičių pajusite akivaizdžias permainas, o po mėnesio - dainuosite iš džiaugsmo.
Būkite sveiki ir laimingi!
Pagarbiai.

Agne
Gerbiamas Dainiau,
aš esu viena iš Jūsų mokinių ir gerbėjų. Apsilankymas Jūsų stovykloje man padėjo pakoreguoti savo gyvenimo būdą - iki šiol stengiuosi laikytis mitybos principų, darau mankštos pratimus, į gyvenimą žiūriu optimistiškai. Turiu tik vieną klausimą - stovykloje darant tempimo pratimus sulaikydavome kvėpavimą. Taip darau ir namuose, ir puikiai jaučiuosi. Tačiau teko skaityti keletą straipsnių apie tempimo pratimus, tai juose treneriai kaip tik rekomenduoja kvėpavimo nesulaikyti. Sakykit, kuo paremta jūsiškė tempimo pratimų technika? Kur galėčiau apie tai plačiau paskaityti? Ačiū ir sėkmės Jums.

D.Kepenis. Tempimo pratimų yra labai įvairių pagal trukmę ir tempimo pobūdį. Tai priklauso nuo atliekančio pratimus pasiruošimo. Gali trukti nuo 10-15 sek. iki kelių minučių. Dažniausiai pradedama įkvėpimu ir tempiant lėtai iškvepiama per 15-20 sek. Jei tempiate ilgiau ir oro pritrūksta - gali būti keli kvėpavimo ciklai. Kai kuriais atvejais, kai iškvėpti sunku, kvėpavimą sulaikome. Tempimo pratimų ištaka - joga. Daugiau informacijos rasite jogos literatūroje ar interneto paieškos sistemose.

Nusivylusi tradicine medicina
2004m.buvo diagnozuotas lėtinis bronchitas. Liga paūmėja rudenį ir pavasarį. Gydytojai, propaguojantys tradicinę mediciną, siūlo gerti daug skysčių ir vaistažolių arbatas, tačiau tai nepadeda ir ligos simptomai kankina visus metus. Kokiais sveikos gyvensenos būdais rekomenduotumėte išsigydyti lėtinį bronchitą? Ar tam gali padėti organizmo grūdinimas?

D.Kepenis. Jau esu čia ne kartą pabrėžęs, kad sveikata - tai labai paprasta, jei rūpinamės ja kompleksiškai - judėdami, grūdindamiesi, laikydamiesi sveiko maisto taisyklių, save kontroliuodami, medituodami, rūpindamiesi dvasine harmonija (smulkiau apie tai rasite DELFI birželio mėn. archyve). Tačiau sveikata tampa labai sudėtingu reiškiniu , jei kiekvieną organizmo sutrikimą imame veikti priešokiais - retsykiais. Kviečiu suvokti, kad jūs - ne automobilis, kurį retsykiais nuvežame į autoservisą profilaktikai. Jei įpratome kasdien valytis dantis, plauti kojines, tai turime įprasti kasdien apsilieti šaltu vandeniu, suprakaituoti, neskubant, įvairiai bet saikingai maitintis. Ilgai laukti nereikės - harmonizuojantis organizmo funkcijoms pasitrauks ir kvėpavimo sutrikimai.

Ilona
Norėčiau pasiteirauti jūsų nuomonės apie J.Tulčinos metodiką, kas liečia maisto netoleravimo testą.

D.Kepenis. Maisto netoleravimo testas, kurį amerikietis Mark Lovendale parengė 1978 metais ir pavadino "Prime Test", buvo jo sveikatinimo programos "Quality Longevity Lifestyle" dalis. Ši programa išlaikė laiko išbandymą ir ja naudojasi daugybė žmonių. Daktarė J.Tulčina atvežė šią idėją į Lietuvą ir ji čia taip pat daugeliui padėjo rasti kelią į sveikatą. Reikia neužmiršti, kad kiekvienas rimtas dalykas reikalauja rimto pasiruošimo ir supratimo. Testuojantis nepasiruošus, rezultatai gali būti nepatikimi.

Jonas
Ačiū tam kas čia parašė man diagnozę vietoj gerb. Kepenio. Mūsų sveikatos mokytojas numojo ranka į šį straipsnį...
O dėl širdies jokių problemų neturiu, pakeliu didžiulius sportinius krūvius, kitaip jau seniai bučiau užsilenkęs.. Taip ir nesuprantu kodėl žiemą šaltam ore man rankos greit šąla...

D.Kepenis. Kūno dalių šalimas priklauso nuo daugelio faktorių - nuo kraujagyslių būsenos, nuo riebalų kiekio organizme, nuo to, kokia jūsų vyraujanti nervų sistema - simpatinė ar parasimpatinė, etc. Jūsų atveju tai gali būti ir persitreniravimo rezultatas. Man taip pat rankos šąla bėgiojant šaltyje, todėl užsidedu pirštines. Kad jos atšiltų, galite atlikti ratus rankomis - kraujas subėgs į delnus, bus šilčiau. Bet tie žmonės, kurių galūnės net šaltyje yra šiltos, rizikuoja greičiau ataušti ir peršalti. Todėl nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Pakeisti organizmo reakciją į šaltį nėra paprasta, reikia ilgų treniruočių. Todėl paprasčiau - šilčiau rengtis.

Albertas Sinevičius,
Kaip viskas paprasta -reikia uždaryti visas gydimo įstaigas, medicinos institutus, ligonines ir paleisti ajurvedas ir kepenius. Nei vaistų, nei gydytojų, tik ajurvedos ir kepenio mokyklos. Kiek tokių raganių Lietuvoj priviso. Teisingai sakė Kol/ R.Sikorskis, kad mes veršių tauta ir mes čia sveiki numirsim, o emigravę sirgdami ilgai gyvens. Gal atsibuskim.

D.Kepenis. Tikriausiai žinote, kad šiemet baigėsi 10 metų Lietuvos sveikatos programa. Ar girdėjote, kas Lietuvos sveikatos sistemoje pagerėjo? Ne? O kiek ji kainavo mokesčių mokėtojams? Tikriausiai pastebėjote, kad Europoje mes vieni iš paskutinių? O žinote, kad JAV kasmet geometriškai auga pacientų skaičius, kurie nusivylę tradicine medicina eina ieškoti pagalbos pas Ajurvedos, Jogos specialistus, natūropatus, homeopatus. Kasmet dėl medikų kaltės ten miršta apie ketvirtį milijono gyventojų. Jei ir būna nesėkmių netradicinėje medicinoje, bet ji netampa mirties priežastimi. O kiek Lietuvoje mirė žmonių dėl medikų kaltės? Nežinote?

Kadangi dar apie tai nekalbame, nes nėra kam. Viskas nurašoma moksliškai. Jei jūsų peikiami netradiciniai sveikatinimo metodai būtų taip pakenkę, kaip tai daro oficiali medicina - jų seniai nebebūtų. Todėl ir ieško žmonės patikimų būdų gyventi be ligų.
Ir randa, bet už savo pinigus. Ne visi turi galimybių spec. aptarnavimui, kaip tai iki šiol daro kai kurie įvairių vyriausybių buvę nariai... O tradicinė medicina reikalinga tiek, kiek ji REALIAI gali mums padėti. O kad mes suvalgome be reikalo dvi tabletes iš trijų, jau seniai pripažįsta save gerbiantys gydytojai. Gal negirdėjote?

Juozas
Sveiki, ką manote apie penkis Tibeto pratimus? Jau beveik 10 m. darau dar prie jų prijungęs savo pratimus kaip atsispaudimai, pritūpimai, šuoliukai, atsilenkimai. Jaučiuosi puikiai, esu kraujo donoras, į metus penkis kartus duodu nemokamai kraują.

D.Kepenis. Jūs teisus. Tibeto pratimai tikrai yra puiki rytinė mankšta. Jei dar prie jų pridėtumėt "Saulės pasveikinimą", tai darbe jaustumėtės žvalus ir energingas. Tai duoklė raumenims ir sąnariams. O vakare, po darbo, sparčiai eidami namo per pusvalandį, 40 minučių atiduosite duoklę savo širdžiai, sudeginsite visą įtampą, sukauptą per darbo dieną, ir apetitas sumažės.

Aiste
Norėčiau sužinoti pas ką kreiptis, kad galėčiau sureguliuoti savo valgymo ypatumus. Esu liekna, bet neturiu jokių sveiko maitinimosi įgūdžių. Tai aš kemšu viską ką matau valgomo kelias dienas iš eilės, tai negaliu nieko nuryti.

D.Kepenis. Dabar Lietuvoje kiekviename mieste pradėti steigti visuomenės sveikatos biurai. Jų įstatuose numatyta teikti visuomenei įvairią informaciją, taip pat ir apie mitybą. Žinoma, neužmirškite ir savo šeimos gydytojo. Jam taip pat tai privalu.

Lietuvis
Gerb. Kepeni, nesupykite dėl kritikos, bet Jūsų rekomenduotas puslapis sveikuoliai.lt tikrai nykiai atrodo. Jokios informacijos, kuri būtų susijusi su sveikata, aš jame neradau. Dirbdami kartu su sveikatos ministerija galėtumėte sukurti informatyvų sveikatos puslapį. Patarimus, kuriuos dalinate savo mokiniams sveikuolių mokykloje bei Jūsų sukauptas didžiules žinias sveikatos klausimais galėtumėte patalpinti jame.

D.Kepenis. Lietuvos sveikuolių sąjungos puslapis daugiau skirtas sveikuolių klubų nariams, kurie čia ieško informacijos apie renginius, taip pat apie numatomas sveikatos mokyklas miestuose ir rajonuose. Ten ir vyksta mūsų mokymai, kuriuose teorija derinama su praktika - judėjimu, grūdinimusi, sveiku maistu, etc. Ieškantiems specialių žinių apie savo problemų įveikimą patarčiau suprasti, kad jeigu nepadeda mūsų programa "Sanktija", tai tikrai verta kreiptis į siauros specializacijos mediką. O įdomių žinių apie sveikatos naujoves galite nesunkiai rasti interneto paieškos sistemose. Pakanka tik įvesti ieškomą terminą bet kuria kalba, o google vertėjas išvers jums net iš kinų kalbos.

----------------------------------------------------------------

Beskaitant klausimus, radau daug panašių situacijų. Maždaug - kaip įveikti vienokį ar kitokį baubą, kaip man išlipti iš tokios balos, kaip iš anos duobės? O ar suprantame, kaip ten patekome? Dėl netikėtos nelaimės? Deja! Jei įdėmiai klausėtės daktaro V.Stonkaus, turėjote suprasti, kad didesnę dalį vaistų žmogus suvartoja dėl nežinojimo, neišmanymo ir tingumo.

Kadangi visą eilę klausimų vienija panašus atsakymo pobūdis (Janai, Ramūnui, Ingridai, Daliai, Editai, Jūratei, Jurgitai, Kristinai, Kasiui, Zitai, Astai, Kestui, Romui, Kiesai, Rūtai...), atsakysiu vienu ypu. Iš tikro gaila laiko vėl ir vėl aiškinti, kaip svarbu matyti save kaip nedalomą, tamprią visumą, kurios kiekviena dalelė labai svarbi ir reikalinga dėmesio ir priežiūros.

Jau esu minėjęs, kad aš atstovauju valeologijos sistemai. Tai reiškia, esu holistinės - visuminės sveikatos šalininkas. O valeologija moko, kaip pasirinkti gyvenimo stilių, kad bėdų, negalavimų būtų kuo mažiau. Jei jūs įprantate kasdien naudoti būtinus dalykus - fizinį aktyvumą, grūdinimąsi, saikingą, individualiai subalansuotą maistą, nuolat stebite savo funkcinę būseną - išmanote, kas yra pulsas, kraujospūdis, gyvybinė plaučių talpa, raumenų tonusas, elementari fiziologija.

Nuolat rūpinatės tarnavimo dalykais, dvasine higiena, ramybės siekimu, etc., reiškia daugybė bėdų aplenks jus, nepažeis jūsų. Jei kasdien skirsite maždaug valandą darbo su savimi - judant, medituojant, pasninkaujant ir teisingai parenkant maistą ( o tai priklauso nuo jūsų individualių savybių), atliekant dvasinę praktiką - maldą, atgailą – reiškia, jūsų gyvenime laimės, džiaugsmo ir sveikatos bus gerokai daugiau ir ilgiau. Per tą racionaliai panaudotą laiką jūs laimėsite daugiau, nei per savo profesinį darbą (ypač jei artėja pensijinis amžius), nes sveikatos jokioje vaistinėje už jokius pinigus nenusipirksite.

Apie būdus ir priemones ( savikontrolę, maistą, judėjimo būdą galite rasti žinių mano rašiniuose praėjusių metų DELFI archyve „Birželis- sveikatos mėnuo“. Pamenat morkytę?)

O išmokti šių gyvenimo paslapčių šiandien galima daug kur. Tai Ajurvedos, jogos judėjimai, tai ir sveikuolių klubai ir Palangos sveikatos mokykla. Kita vertus, tie, kurie nori konkrečios piliulės ar arbatos nuo savo negalių, turi ieškoti jų kitur. Taip pat, kaip neskamba daina iš vienos natos, nesižiūri paveikslas iš vienos spalvos, taip ir SVEIKATA YRA DARNA visų mūsų sistemų ir funkcijų, tai yra harmonijos menas.

Jūs - tobuliausias Dievo kūrinys, todėl neįžeidinėkime savo kūrėjo, naudokime VISUS JO DUOTUS BŪDUS IR PRIEMONES jį garbinti ir vienas kitą mylėti bei tuo sau padėti. Jei šito mokysitės - pamatysite, kaip viskas paprasta. Jei ne - tapsite atvira pinigine, iš kurios nedorėliai ims kiek panorės ir kada panorės. O svarbiausia - pavogs iš jūsų tikėjimą, be kurio žmogui tikrai sunku. Taigi rinkitės.

Dainius Kepenis

-----------------------------------------------------------------

Renatas,
Sveiki! Norėjau paklausti, kiek galima bėgioti kartų per savaitę? Ir kada geriausia yra bėgioti? Iš anksto ačiū.

D.Kepenis. Bėgimas yra nuostabi širdies ir kraujagyslių stiprinimo priemonė. Mano draugas kretingiškis Petras Silkinas jau bėgioja per 40 metų ir nežino jokių bėdų. O jo dienos nubėgto atstumo vidurkis per dešimtmetį buvo 30 km! Kai užsimanė - jis tapo pasaulio 1000 mylių (1609 km.) bėgimo čempionu. Australijoje jo laikas: 11 parų, 13 val. 54 min. 58 sek. Oro temperatūra pasiekdavo 50 C! Tai pasaulio rekordas, kuris dar nesumuštas. Jis pasiekė dar 9 pasaulio rekordus! Jam buvo 57- ri metai!

Bet tai ne iš karto. Reikia laipsniškai kopti tais laiptais, kol pasieksite optimalią fizinę būklę. Tai priklauso nuo daugelio faktorių: amžiaus, lyties, svorio, fizinio pasirengimo, organizmo funkcinės būsenos, metų laiko, darbo pobūdžio, etc. Pradžioje geriausia sparčiai pavaikščioti. Kai pasieksite pulso dažnumą 120 k.per minutę einant kilometrą per 10 min.-tada jau galite kiek pabėgėti, pakeičiant su ėjimu.

Jei pulsas atsistato greitai po krūvio, galite bėgti ilgiau. Pirma aukštuma gali būti 3 km per 20 min. Vėliau pasieksite 5 km per 40 min. po to jau organizmas pats diktuos, kiek ir kaip greit norėsite bėgti. Jei darbas įtemptas - bėgimas yra puiki priemonė nuimti įtampą ir stresus po darbo. Būtina bėgimą derinti su tempimo ir jėgos pratimais santykiu 2:1:1. Sėkmės!

Alina
Kiek kainuoja 10 dienų Palangos sveikatingumo mokykloje?

D.Kepenis. Palangos sveikatos mokykla sėkmingai darbuojasi jau 20-ti metai ir išleido per 30000 klausytojų. 431 laida buvo Palangoje , o dar 97- kitose Lietuvos vietose. Jau 528 laidos.

Viso 10 d. kurso kaina su apgyvendinimu, maitinimu, nakvyne, baseinu, sauna ir pilna programa- 1270 Lt. Vilniuje galite kreiptis į Ajurvedos akademiją.

Ruta
norėčiau pasiteirauti, ar Jūsų propaguojamos sveikos gyvensenos pagalba galima atstatyti regėjimą? Ir apskritai, gal turite nuomonę, kodėl taip atsitinka, kad vieni gerai mato, kiti blogai?

D.Kepenis. Savo 10 d. programoje regejimo atstatymui laiko neskiriame, tačiau jogos klubuose yra speciali regėjimo stiprinimo programa. Ten ir kreipkitės.

haris,
g. Dainiau, turiu draugą, anglą, kuris turi viršsvorio, sąnarių, mitybos problemų, ar galima butu jį Palangoje šiek tiek pagydyti, ačiū.

D.Kepenis. Palangos sveikatos mokykloje lankėsi žmonės iš 14-os pasaulio šalių, tame tarpe ir iš Anglijos. Visų nuotaika buvo puiki ir jie džiaugėsi pasiektais rezultatais:

pradėtu reguliuoti svoriu, įvairių funkcijų harmonizavimu, imuniteto sustiprėjimu, sumažėjusiomis alergijomis, pasiekta ramybe ir atsipalaidavimu.

Bronislovas K.
p.Kepeni , koks Jūsų išsilavinimas?

D.Kepenis. Prieš 36 metus baigiau Lietuvos Valstybinį Kūno Kultūros Institutą ir įgijau kūno kultūros dėstytojo specialybę. Per tuos metus aplankiau 35 pasaulio šalis, stažavausi JAV, Indijos, Rusijos sveikatos centruose, išklausiau daugybę kursų ir mokymų Italijoje, Ispanijoje, Suomijoje, Švedijoje, skaičiau pranešimus Izraelyje, Portugalijoje, Lenkijoje, Belgijoje, parengiau disertaciją, kurioje pagrindžiau Sanktijos programos pranašumus.

Dėsčiau sveikatos dalyką Klaipėdos universitete, Kūno kultūros akademijoje vadovavau būsimų sveikatos mokytojų praktikai. Kartu su Maskvos aviacijos ir kosmonautikos medicinos instituto mokslininkais atlikome 400 Palangos sveikatos mokyklos dalyvių tyrimą, kuris patvirtino Sanktijos metodo pranašumą ir efektyvumą ir buvo rekomenduotas visoms TSRS sanatorijoms.

Vita,
Gydytojas echoskopu nustatė dujų kaupimąsi žarnyne (kiek save pamenu visada turėjau šią bėdą). Uždraudė (gal per stipriai pasakyta) valgyti bent tris mėnesius šviežių vaisių ir daržovių, pieno produktų (bet kokių). Kaip tada pusryčiauti (košių, sumuštinių ir nieko saldaus nevalgau, sulčių taip pat negeriu, nes jos man per saldžios). Iki tol mėgdavau dribsnius (visiškai nesaldintus) su pienu. jei negalima pieno produktų, o sultys man iš principo rytais nepatinka, kuo galėčiau pakeisti pieną?

D.Kepenis. Jei paieškotumėte birželio mėnesio DELFI archyve, rastumėt sveikatos mokyklos valgiaraštį. Panaudokite jį bent 2 savaites - rezultatai bus akivaizdūs. O vietoje pieno pagerkite vandenį.

Laima,
Laba diena, norėjau paklausti, kur panaudojot indėlius, kuriuos pusė Lietuvos paaukojo sveikuoliams?

D.Kepenis. Jūsų klausimą daug metų nagrinėjo prokuratūra. Ten siūlau ir kreiptis.

Ruta,
Mano sūnui 19 metų. Šiais mokslo metais jau trečią kartą kankina herpetinis stomatitas. Ką galėtumėt patarti?

D.Kepenis. Turite kreiptis į burnos higienos specialistus, odontologus. Mūsų programos poveikis gali būti šalutinis, paralelinis.

G.,
Man 13 metų. Jau beveik 2 mėnesius esu vegetarė (geriu pieną, valgau kiaušinius). Jaučiuosi puikiai. Anksčiau sunkiai galėdavau užmigti, o dabar viskas susitvarkė.

Gal kas turi patarimų, kokių produktų reikėtų valgyti daugiau, kad gaučiau reikiamų medžiagų. Apie tai daug skaičiau internete, bet vis vien norėčiau paklausti.

D.Kepenis. Yra toks posakis- kai gerai, neieškok geriau, nes ir tą gali pamesti.

--------------------------------------------------------------
Lietuvis,
Sveiki. Labai džiugu rasti lietuviškoje spaudoje straipsnių apie gyvenimo būdą, mitybą, sveiką gyvenseną. Mano nuomone, Lietuvoje viena didžiausių problemų yra būtent šių paminėtų temų nesupratimas. Žmonės Lietuvoje maitinasi klaikiai: cepelinai, riebus maistas, begalinis maisto maišymas (šaltas+šiltas+saldus+gėrimas=bomba :), visiškas nevartojimas vandens ir nejudėjimas. Štai kur paslėpta didžiulė dalis susirgimų bei negalavimų.

Klaiku žiūrėti per televiziją rodomas sveikatos laidas - 100% vaistų reklama. Manau, jas reikia kuo greičiau uždrausti ir tokius žmones kaip gerb. D.Kepenis leisti i eterį tautos apšviesti.

Pasiūlymas: nežinau, gal neradau, bet iki šiol nemačiau nei vieno lietuviško internetinio puslapio, kuris būtų 100% skirtas sveikai gyvensenai, mitybai, mankštai bei ŠIAME "FORUME PATEIKTIEMS KLAUSIMAMS" tik be jokių vaistų reklamų!!! Manau, tai būtų didžiulė pagalba Lietuvos žmonėms.

D.Kepenis. Užsukite į sveikuoliai.lt puslapį- ten nerasite nieko nesveiko, plius rasite mūsų sveikų partnerių.

Alfonsas
Kaip galiu pradėti grūdintis, jei jaučiu, kad mano kūnas yra įšalęs, t.y jaučiu šaltį.

D.Kepenis. Grūdintis reikia ne įšalusiam, bet apšilusiam,- pabėgėjus, pasimankštinus, gal po pirties. Tada viskas gerai. Nešalkite... Svarbu kontrastinės procedūros. Šilta - šalta, po kelias sekundes. Nuo to pradėkite. Dar saugiau bus, jei pradžioje užsipilsite ant nugaros šaukštelį šalto vandens. Kitą dieną - šaukštą. Trečią - stiklinėlę, ketvirtą - stiklinę...

Žiūrėk, po mėnesio ir po šaltu dušu minutę pasipliuškinsite, dar po mėnesio - ir į eketę. Sėkmės!

Ugne
Mano giminaitė po Kepenio kursų ( šaltas vanduo ir badas), nustojo vaikščioti ir adekvačiai reaguoti į aplinką. Nesireklamuokit, Kepeni, daugiau!!!
Gal norėtumėt slaugyt savo „pasekmes'“?

D.Kepenis. Sanktijos programoje badas nenumatytas ir niekam nerekomenduojamas. Jus kažkas suklaidino.

Agnė

Laba diena, ką patartumėte sveikatos klausimais inkstu akmenlige sergančiam jaunam žmogui?

D.Kepenis. Jei viskas būtų labai aišku ir visi tiksliai žinotų visų bėdų priežastis - čia niekas neateitų klausinėti. Faktas, kad manęs, mokytojo, klausia tokių medicininių dalykų, užuot ėję pas siaurus specialistus rodo, kad yra nusivilta bandymais gauti oficialią pagalbą. Todėl nenoriu kartoti tų žinių, kurių pilnas „Google‘as“, bet pasakysiu vaizdingai:

patarčiau prisiminti chemijos pamokas, kai augindavome prisotintame druskos tirpale ant vilnonio siūlo gražius kristalus. Paprastame vandenyje jie neauga. Pamenate tuos eksperimentus? Tai žinokite, kad lygiai tas pat darosi mūsų organizme. Jei sektume savo kūno Ph ir neleistume jam užrūgštėti, sukaupti visokių okslatų, uratų, fosfatų, karbonatų, etc.- mažiau grėstų ir akmenys, nebūtų iš ko augti. Bet koks perteklius gresia šlamšto kaupimu organizme.

Mūsų organus ir sistemas rūgština ir pavojų kelia gausus gyvulinių baltymų vartojimas, kava, cukrus, baltų miltų produktai, visokie limonadai. O šarmina dauguma šviežių daržovių vaisių. Kuo gyvesnį ir švaresnį maistą vartosite - tuo mažiau priaugsite ir akmenų ir riebalų. O adekvatus judėjimas, fiziniai pratimai, pakankamas vandens vartojimas- būtinai bus į sveikatą. Linkiu sėkmės!

D.Kepenis.  Visiems, kas laukia patarimo ligai ar bėdai gydyti

Čia daug kas kreipiasi dėl savo ir artimųjų ligų. Nors esu ne vieną kartą apie tai užsiminęs, matau, kad reikės kartoti dar ne kartą. Prašau neklausinėti manęs, kaip gydyti ligas. Aš esu sveikatos mokytojas. Jei taip netinka - valeologas (lot. valeo - būk sveikas). Aš žinau, kaip surasti žmoguje gyvasties, galios, sveikatos išteklių ir padėti juos pagausinti.

Kai jumyse auga galia - tai traukiasi negalios. Tos galios auginimo būdai seni kaip pasaulis ir buvo žinomi mūsų tautiečių Vydūno, Maceinos, Šalkauskio, Sezemano, Dineikos dar aname šimtmetyje. Bet jie netinkami farmacijos, kuri valdo sveikatos sistemą, amžiui. Prieš kelerius metus buvo atliktas mokslinis tyrimas, kuriame buvome palyginti su viena Palangos sanatorija.

Pasirodo, kad pas mus atvyksta tokie patys žmonės, kaip ir ten. Taip pat nusidėvėję, pavargę, ligoti. Tik skirtumas tas, kad ten jie vadinami ligoniais, pacientais ir gauna Sodros paramą, o Palangos sveikatos mokykloje mes nevartojame žodžio liga, pas mus nėra pacientų, palatų, slaugytojų baltais chalatais ir vaistų bei mėsos kvapo. Mūsų mokyklos dalyviai negauna jokių kompensacijų ir lengvatų. Maža to - tas tyrimas parodė, kad mūsų darbo efektyvumas, įveikiant panašias negalias, gerokai pranoksta sanatorijos rezultatą (atsimenate prie sovietų - gera sanatorija ta, kurioje priaugi svorio!?).

Iš žmonių, buvusių sanatorijose anketų sužinojome, kad jie mūsų darbo efektyvumą vertina du - keturis kartus geriau, nei ten. Kadangi jų sergamumas po mokyklos ir gyvenimo būdo pakeitimo sumažėjo dvigubai, tai jie sutaupo ligonių kasoms per metus iki 15 milijonų litų! Bet yra priversti ramiai stebėti, kaip už tuos pinigus naikinama sveikatos sistema, nes nieko nepadaryta (zuikio ašaros), kad būtų sukurtas efektyvus profilaktikos sektorius.

Kadangi nėra jokios konkurencijos, tai nusigydę tautiečiai yra priversti „persigydyti“ pas sveikuolius. Ir, kaip bebūtų keista, ne kartą sužinojome, kad ne vienas tokiu būdu, be jokio gydymo neteko savo ligos. Viena moterėlė net dejavo, skundėsi, kad dabar nebegauna invalidumo... Taigi jei norite gydytis - jūsų laukia balti chalatai. Nusibodo, niekas nebepadeda - ateikite pas sveikuolius. Tuo labiau, kad išmintingi gydytojai ( jau pasitaiko ir tokių!) patys nukreipia žmogų tuo keliu. Nors jiems tai labai neapsimoka.

Būna atvejų, kad net gauna pylos nuo vyr. gydytojo. Kada nors papasakosiu, kokių „gydymo“ istorijų prisiklausiau per 22 darbo metus sveikatos mokymo baruose. Mūsų „nušaldymai“ ir „nubadavimai“ - tai tik katino ašarėlės prieš tą fantasmagoriją. Ten netgi numiręs, kurių kasmet sanatorijose ne vienas, nurašomas nesunkiai. Įsivaizduokite, kas būtų atsitikę, jei taip pas mus? Todėl kada nors parašysiu atsiminimų knygelę „Kiek reikia sveikatos , kad dirbtum sveikatos mokykloje“. Bet dabar dar neturiu laiko... Dar yra svarbesnių dalykų.

D.Kepenis.  Į klausimus apie sveikatos mokyklą

Pirmoji Lietuvoje sveikatos mokykla buvo suorganizuota K.Dineikos su žmona Palangoje vos ne prieš šimtą metų. Kuriant Palangos sveikatos mokyklą prieš 20 metų ir jai veikiant, teko aplankyti 35 šalis, kuriose ieškojau geros patirties. Turėjau tikslą - padaryti labai paprastą, prieinamą visiems programą. Taip ir padariau.

Mūsų programa "Sanktija" (sanum ir sanctum) yra universali , paprasta , efektyvi ir lengvai įsisavinama. Praėjusiais metais patikrinome kitose šalies vietose: Lazdijuose, Ukmergėje, Ignalinoje, Alytuje, Kėdainiuose, Kaišiadoryse - visur surengėme išvažiuojamas sveikatos mokyklas. Visur puikiai pavyko. Apie tai galite rasti atsiliepimus sveikuoliai.lt puslapyje. Artėja mano senos svajonės įgyvendinimas - sukurti kiekviename šalies miestelyje pradinę sveikatos mokyklą, o Palangoje turėti sveikatos akademiją! :)

Pagalvojote, juokauju? Nė kiek! Ji jau seniai būtų, jei kam nors būtų rūpėję Lietuvos gyventojų sveikata. O kol kas norintiems atvykti siūlau paskambinti ir užsiregistruoti tel. 865055117. Detaliau mūsų puslapyje: sveikuoliai.eu. Klausiate kainų- atsakau - tai 10 kartų pigiau, nei Kuperio aerobikos klinikoje Dalase (gal žinote, kas Lietuvoje kainuoja 2 kart pigiau nei Amerikoje?). Kai ten lankiausi semtis patirties prieš 21 metus - tada kainavo 1000 kartų brangiau (5000-7000 dolerių). Ateina ir pas mus tos kainos...

Tomas

Graži iniciatyva. Gerb. Dainiau, esu sveiko gyvenimo šalininkas, bet dažnai "nebelieka laiko" kasdien nubėgti tuos kelis kilometrus, šiuolaikiniame gyvenime amžinai esame spaudžiami nebaigtų reikalų naštos. Greičiausiai prisideda ir tingumas. Papasakokite kokių psichologinių gudrybių kaip nugalėti tą rutiną.

D.Kepenis. Apie rutinos nugalėjimą. Svarbiausia pasakyti sau: labai noriu, todėl pradedu. Ir iš karto, nedelsiant veikti. Yra siūlomi 4 etapai, siekiant tikslo. Pirmiausia iškelti sau rimtą tikslą ir surašyti sau svarbiausius siekinius - svorio, ramybės, lankstumo, ištvermės, o gal ir sportinių rezultatų ( pvz. įveikti maratoną !?). Po to parengti planą - geriau kartu su patarėju - specialistu. Tada nedelsiant imtis veiklos. Nes atidėjus bent dienai - rytoj nenoras bus dvigubas. Poryt 4 kart didesnis. Po savaitės - bus 100 nenorų ir priežasčių. Reikia pasiruošti iš anksto nesėkmėms. Jų pasitaiko. Numatyti, kaip įveikti kliūtis, kur ieškoti patarėjo. Pravers dienoraštis, draugų , namiškių palaikymas. Kelią įveikia einantis!

Adelė

Malonu skaityti ir girdėti gerb.Kepenių.Jis moka uždegti.Norėčiau paklausti:Lietuvoje daug moterų,kurios operuotos,-joms pašalinta gimda ir kt.Kokios galimybės joms sportuoti,grūdintis.Kokie turėtų būti pratimai sveikuoliškai.Ir kokia turėtų būti vegetariška mityba?Ypač vyresnėms moterims.

D.Kepenis. Gerai klausiate, kartu ir atsakote: pratimai, vegetariška mityba. Be abejo, ir dar daug ko... tik visa tai ir dar daugiau (žr. atsakymą visiems) būtina pritaikyti individualiai - priklausomai nuo jūsų galimybių, amžiaus, svorio, etc. Permainos jūsų laukia neįtikėtinos. Pastebėjau, kuo žmogus daugiau palūžęs, tuo daugiau džiaugsmo turės jėgas atgavęs. Tai tik laiko klausimas. Mėnuo - du- rezultatai bus greitai. Sanktija veikia garantuotai!

Po pirmos sėkmės (po mėnesio) reikia vėl pakoreguot programą. Galima užsiiminėti ir individualiai. Pakanka kelių paprastų taisyklių ( 5 - 30 - 120) Čia judėjimo programa. 5 Kartus per savaitę fizinio aktyvumo - ėjimo. plaukimo, dviračio, jogos, etc. po 30 min. kasdien iki lengvo prakaito (pulsas 120 k. per min.).

Ryte apsiliet šaltu vandeniu, pakeičiant su šiltu. Prieš valgį 10-15 min. pamedituot, neužmiršt laikysenos- 3 kart dienoje pastovėkite prie sienos visiškai prisiglaudę, o po to stenkitės palaikyti tokią tiesią nugarą kuo ilgiau.

Mitybos programai irgi reikia kelių taisyklių. Viską, ką valgote, užsirašykite ir panagrinėkite, kiek ir ko ten suvalgėt. Per porą savaičių tapsite eksperte savo kaimynėms apie kalorijas, vitaminus, mikroelementus, maisto skonius, etc. Prisiminkite, kad negalima valgyti skubant, neišalkus, bet laikytis reguliarumo, įvairovės ir saiko. Bent mėnesiui visai atsisakykite gyvulinių baltymų, kavos, cukraus, bandelių - sveikite uoliai!

Stepas

Mano bendradarbis metus laiko turėdavo viena iškrovos dieną savaitėje. Tą dieną jis gerdavo tik liesą kefyrą. Bet po metų jis jos atsisakė. Padidėjo skrandžio rūgštingumas, kažkaip ėmė graužti, mausti skrandį. Pirmą pusmetį labai džiaugėsi ir buvo patenkintas, numetė svorio keliolika kilogramų. Kokia Jūsų nuomonė šiuo klausimu?

D.Kepenis. Jūsų bičiulis jums pavyzdys. Pasninkauti puiku. Tik pasidomėkite giliau apie organizmo šarmų ir rūgščių pusiausvyrą ir ieškokite balanso, kad nukreipti Ph link šarminės pusės, nes rūgštus organizmas pats sau priešas. O rūgština gyvuliniai baltymai, baltų miltų kepiniai, cukrus, kava, saldumynai, alkoholis... Mažinkime juos, o šviežias daržoves, vaisius - gausinkime.

Irena

Norėčiau paklausti, ką reikėtų daryt, kad stuburas būtų lankstus ir tiesus?

D.Kepenis. Puikiausiai tinka lankstumo pratimai, derinami su lengva mityba. Juos rasite pas jogus. Tarp kitko, Kaune puikia veikia sveikuolio Vyčio Zabulėno įkurta jogos studija.

Daliai, Loretai, Ramūnui,

D.Kepenis. Į jūsų klausimus atsakiau bendruose atsakymuose.

Rūta

Galbūt galėtumėte papasakoti apie organizmo valymą?

D.Kepenis. Organizmo valymas yra ilgas ir sudėtingas procesas, taip, kaip jį supranta Ajurveda ar kiti sveikatos mokymai. Jeigu jūs pasinaudosite tais bendrais patarimais kurių čia paskelbiau ne vieną, tai jų pakaks kokiam pusmečiui. Jei dar jausite nemalonų sunkumą, stoką energijos, atskirų organų maudulį,- tada eikite toliau. Bet apie tai kitą kartą. Pradžiai tikrai pakaks žymiam rezultatui pasiekti.

Tania

Kaip reikia būti pasiruošusiam, norint pirmą kartą gyvenime išsimaudyti eketėje? Ar reikalingas išankstinis pasiruošimas? Kaip elgtis iš karto po maudynių?

D.Kepenis. Pirmą kartą gyvenime į eketę geriausiai nerti po pirties. Ir antrą bei trečią taip pat. Bet ne visi jų turi ir ne visur. Todėl siūlau susipažinti su sveikuoliais klubuose (jų yra kiekviename mieste) ar Palangos sveikatos mokykloje. Vienai yra labai nepatogu ir baugu. Ne be reikalo sako, kad jiems padeda bandos jausmas. Čia tikrai yra psichologinis žygis daugiau nei fiziologinis. Bet nemačiau nei vieno žmogaus, kuris teisingai pasinėręs, būtų nesidžiaugęs.

-----------------------------------------------------------------
Rasa
Jūs daug metų sveikai gyvenate, gal pasakytumėte, koks yra Jūsų cholesterolio ir cukraus kiekis kraujyje?

D.Kepenis. Mano cukraus kiekis svyruoja 4,5- 5,5 mmol/l. Cholesterolis iki 5 mmol/l.MTL cholesterolis 3.0 mmol/l, DTL cholesterolis 1,4 mmol/l, TAG 1.6 mmol/l.

Kestas
valgau nemažai skaidulinių produktų, bet vis tiek užkietėję viduriai, ką daryti?

D.Kepenis. Vanduo (2- 2,5 l) galėtų padėtį pagerinti, mažinant bandelių, skanių mėsos ir pieno gaminių kiekį, keičiant jį daržovėmis, vaisiais, skaiduliniu maistu.

Jana. Labai prašau, padėkite! Sinusitas!!! Jis mane kamuoja jau antrą kartą šiais metais. Privalėjau sugerti 3 kursus skirtingų antibiotikų, deja, pasirinkimo neturėjau. Labai norėčiau išsigydyti, bet nežinau nuo ko pradėti. Beje, sinusitu sergu kiekvienais metais tuo pačiu laiku, gruodis-sausis. Kodėl? Gal man visai ne sinusitas? Gydytojas nustatė šią ligą, pažiūrėjęs į rentgeno nuotrauka ir nosies-gerklės vidų. Ačiū.

D.Kepenis. Ypač pagerės reikalai akcentuojant griežtą vegetarinę mitybą, mažinant pieno, kitų gyvulinių produktų kiekį. Tai ir puiki bet kokio gripo profilaktika.

jūrate
Ajurveda žmones skirsto i tipus: vatos, pitos, kaphos. Vatoms, pvz., lįsti į šaltą vandenį nerekomenduojama. Ar jūsų sveikatos stovykla visiems be išlygų rekomenduoja tas pačias grūdinimosi priemones (neskaitant atskirų atvejų su kai kuriomis ligomis)? t.y. iš principo sveikiems?

D.Kepenis. Jau minėjau, kad grūdinimasis lediniu vandeniu nėra pagrindinis peršalimo ligų įspėjimo būdas. Tai daugiau stipri ekstremali pramoga, ypač naudinga įveikiant depresines, baimės būsenas. Šiaip yra švelnesnių būdų - kaip apsiliejimas šaltu vandeniu po šilto dušo. Jūs teisi - ne visi žmonės vienodai reaguoja į šaltį. Kaip nekeista - jis žymiai maloniau priimamas moterų, nei vyrų. Pavyzdžiui, vyriškų bruožų turinčios moterys taip pat sunkiau reaguoja į šaltį. Bet vienaip ar kitaip geriausiai tai jaučia patys procedūrų dalyviai ir kankintis visai nebūtina.

Jurgita. Gal žinote greitų ir efektyvių relaksacijos ar atsipalaidavimo metodų šiame kupiname streso gyvenime?

D.Kepenis. Relaksacijos būdų yra įvairių. Pradedant paprastu, sparčiu ėjimu iš darbo namo, plaukiojimu baseine, kaitinimusi pirtyje, medituojant, juokaujant, baigiant kvėpavimo pratimais, žaidimais, šokiais, dainavimu, kontrastinėmis vandens procedūromis.. . Svarbu žinoti, nuo ko tos įtampos. Kad patarčiau tiksliau, turėčiau jus pažinti geriau.

Kasius. Už ką tokią pavardę davė?

D.Kepenis. Geras jūsų klausimas apie pavardę. Mano proproproprosenelis, kuris gyveno kaime, labai mėgdavo blynus. Juos kepdavo dažnai ir anksti. Kaimiečiai, pamatę dūmus iš kamino sakydavo: jau kaimynas blynus kepa. Taip ir liko Kepenis. Ši tradicija tebegyvuoja. Mano tėtis man su broliuku kepdavo blynus, aš kepiau ir mano sūnūs mano anūkams taip pat. Ir ne bet kaip- su pavartymu ore. Va štai kaip! O gal žinot ir jūs savo vardo kilmę- ką Kasiau? Ar ne iš to boksininko giminės kilęs? Girdėjot- Kasijus Klėjus?

Zita. Laba diena, gal galit patart, kaip išsivalyt kepenis namų sąlygom. Ačiū.

D.Kepenis. Kepenų valymas yra gana sudėtinga procedūra. Jų būna švelnių, bet būna ir labai stiprių, sukeliančių net išgąstį ir paniką. Mačius tų dalykų ir reakcijas į juos ir jūsų nepažįstant tikrai sudėtinga būtų patarinėt. Bet jums labai tinka mano apibendrintas atsakymas (žr. anksčiau)

Vila
laba diena! Noriu paklausti apie grūdinimąsi šaltu vandeniu-skaičiau, kad būtina apsilieti ir galvą. Ar sumažėja apsiliejimo nauda , jei apsilieju tik kūną? Mano ilgi plaukai ir kirpti nežadu, todėl apsiliejusi ir galvą, turėčiau pora valandų džiovinti plaukus. Ką patartumėt mano atveju? Ačiū už atsakymą.
Sėkmes Jums, ačiū už sveikatos ir sveiko mąstymo skleidimą Lietuvoje.

D.Kepenis. Ačiū už gerus žodžius. Tik jie ir yra geriausias energijos šaltinis. Dėl maudymosi jūs teisi,- apsiliejimas VISO kūno yra kur kas efektyvesnis ir malonesnis grūdinimosi būdas. Jei tam trukdo tik plaukai - tai čia nematau jokios bėdos... Tereikia turėti plaukiko kepuraitę. Galima ir dušo kepurėlę panaudoti. Linkiu, kad visada jus lydėtų tik tokios „sudėtingos“ problemos! Sėkmės!

Loreta
Sveiki, ar dar gyvuoja jūsų mokykla ir kiek kainuoja dabar?

D.Kepenis. Palangos sveikatos mokykla ( tel. 865055117, www.sveikuoliai.lt) gyvuoja jau 20 metų ir išleido per 30000 klausytojų. Sausio 13 d. eilinė - 528 laida esant -15 C temperatūrai puikiai jautėsi po kasdieninių maudynių Baltijos jūroje. Tarp kitko - šiandien šventėme Lietuvos sveikuolių sąjungos 20-etį ( įsikūrė 1990 m. sausio 13d.). O visi kartu šią šventę minėsime vasario 12-14 dienomis, susirinkę Palangoje į didžiąsias žiemos maudynes „Palangos ruoniai 2010“.

Romas
Pastebėjau tendenciją, jog prasėdėję prie kompiuterių po 20 metų vyrai staiga ima intensyviai sportuoti sporto klubuose. Ką manote apie treniruoklius, štangą, „raumenų pumpavimąsi“ tokiame amžiuje? Kiek turėtų trukti tokios treniruotės? Kaip dažnai? Kokios jos turėtų būti? Prašau, patarkite, kaip „nepersūdyti“ sporto salėje 50 -ečiams vyrams? Kokios galimos rizikos, kaip jų išvengti?

D.Kepenis. Kai vyrams jau artėja 50, tikrai metas sukrusti, nes šiame amžiuje pasitaiko didžiausios duobės, kurių sunku išvengti, nekeičiant gyvenimo būdo. Vien sunkumų kilnojimas - ne pats geriausias pasirinkimas. Siūlyčiau pažangesnį būdą - kompleksinį. Jame reikia rasti laiko cikliniams pratimams širdžiai ir kraujagyslėms stiprinti ( ėjimas, bėgimas, plaukimas, slidinėjimas, irklavimas, etc). Taip pat skirti dėmesį raumenims - gali būti ir svoriai ir kūno svoris (kojų, liemens pakėlimai, pritūpimai, prisitraukimai prie skersinio, atsispaudimai nuo grindų, taip pat pratimai treniruoklių salėje su įrankiais, etc.). Žinoma, negalima užmiršti ir sąnarių - čia geriausiai tinka tempimo pratimai (joga, tai či, etc.) Laikas jiems padalinamas santykiu 2:1:1. Sėkmės!

Kiesa
Kaip reikia maitintis ir koks turėtų būti gyvenimo ritmas, turintiems hepatitą C? Ar bandymas badauti ir išsivalyti kepenis badavimo būdu nepakenktų, jei jau šį virusą turiu virš 10 metų?

D.Kepenis. Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentas Eligijus Valskis turi didelę patirtį, įveikiant šią bėdą. Susitikę su juo, tikiu, sužinosite geriausią būdą problemą įveikti.

Zilvinas
Kodėl bendro lavinimo mokyklose nėra oficialaus sveikos mitybos meniu???
Vegetarinio maisto vaikai negauna, maža to, sakoma , kad tai nepilnavertis maistas (melas juk).
Vaikų stovyklose neleidžiama maitintis tik vegetariškai.
Kariuomenė vegetarams irgi neturi jokio vegetarinio meniu.
Tiesiog, vegetarus jie traktuoja kaip netinkamus tarnybai....

D.Kepenis. Jūs keliate esminę problemą, kurios sprendimui mūsų valstybė dar nesubrendo. Štai baigėsi Lietuvos sveikatos programos 10 metis, per kurį turėjo daug kas pasikeisti.

Deja- jokių rimtesnių laimėjimų ši programėlė ir jos kūrėjai nepasiekė. Priešingai - yra daugybė pralaimėjimų ir pablogėjimų. Todėl mes ir kviečiame visus blaiviai mąstančius sveikuolius ir šalies patriotus į konferenciją, kuri vyks vasario 12 d. Palangoje. Jos tema – „Lietuvos sveikatos programa finišavo. Kokie laimėjimai? Kas toliau?“ Jei turite ką pasakyti, ar parašyti, žinote išmintingų žmonių- siūlykite, dalyvaukite.

lena
laba diena, esu sveika dvidešimties metų mergina, ūgis gerokai virš 1,7 m, o svoris iki 50. Dažnai tenka susirūpinusius aplinkinius tikinti, jog tikrai niekuo nesergu, bet tiesiog man tikrai joks maistas NEINA Į KŪNĄ. Gal galėtumėte plačiau paaiškinti, kaip yra su šia situacija... gal man kokia užsislėpusi liga, gal svoris vėliau padidės labai greitai, o gal tai tiesiog genai ir jaunystė? Būsiu dėkinga už atsakymą.


D.Kepenis.
Nepamačius jūsų tvirtai atsakyti sunku. Bet 90 % tikimybės, kad savo konstitucija galite džiaugtis! ir nesukite sau galvos. Daugybė jūsų bendraamžių gali tik pavydėti. Tačiau ant laurų neužmikite...

tomas
Graži iniciatyva. Gerb. Dainiau, esu sveiko gyvenimo šalininkas, bet dažnai „nebelieka laiko“ kasdien nubėgti tuos kelis kilometrus, šiuolaikiniame gyvenime amžinai esame spaudžiami nebaigtų reikalų naštos. Greičiausiai prisideda ir tingumas. Papasakokite kokių psichologinių gudrybių, kaip nugalėti tą rutiną.

D.Kepenis. Atsakyti į jūsų klausimą nelengva. Įkvėpti žmogų per atstumą, net jo nemačius, sudėtingas uždavinys, reikalingas laiko. Reikia gero krestelėjimo. Pavyzdžiui, stipriai suveikia žinia apie žmogus biologinį amžių. Kai pamato, kad gyventi liko nedaug - ima labai stengtis ir ieškoti kelių. Sveikatos mokykloje tokių sutikau ir ne vieną.

Girdėjau pasakojimų, kaip žmonės paėmė save į rankas ir metė rūkyti, net neperskaitę garsios knygos. O kas ją skaitė, tai paprašiau prisiminti, kas gi ten labiausiai paveikė, kokie žodžiai? Vienas variantas: perskaitęs paskutinį puslapį, kuriame buvo pasakyta, kad beveik visi žmonės, paskaitę tą knygą, meta rūkyti, mano bičiulis pagalvojo, o kuo aš blogesnis? Ir metė, net neskaitęs knygos. Kitas papasakojo, kad jį taip pat paveikė vienas sakinys. Ten buvo pasakyta, kad užtraukęs dūmą rūkorius pasijunta taip gerai ir jį apima toks malonumas, kurį ir taip jaučia visi nerūkantys. To pakako - jis nerūko jau antri metai.

Dalia
Norėčiau paklausti, kaip Jūs patartumėte maitintis esant padidintam skrandžio rūgštingumui? Ar mėsos atsisakymas padėtų šiuo atveju?

D.Kepenis. Yra daugybė pavyzdžių, kai žmonės sutvarkė savo virškinimą, pakeitę gyvulinę -mėsinę mitybą į vegetarinę.

Ingrida
mano sūnus 5 metų. Jo svoris šiek tiek virš 14 kg. Ar tai normalu? Maistui labai išrankus. Mėgsta daržoves ir vaisius. Mėsa tik šviežiai virta, o ne dešrelės, kumpeliai ir t.t. Sūris, makaronai taip pat ne draugai. Norėčiau sužinoti ,kokia galėtų būti pilnavertė dieta, kad patenkintų augančio organizmo poreikius.

D.Kepenis. Pagrindinis mitybos uždavinys - garantuoti žmogui gerą savijautą ir energiją. Jei svoris perauga leistiną - saugią ribą - gero nelauk. Blogės savijauta, užeis mieguistumas, ateis ligotumas. Spręsti apie jūsų sūnaus būseną negaliu, nes nėra jo ūgio. Galite patikrinti pagal formulę, kiek vienam ūgio centimetrui tenka svorio gramų. Jei viršija 450 g - reikia susirūpinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)