Mokslininkai mano, kad taip yra dėl Omega-3 riebiųjų rūgščių. Jos naudingos ne tik širdžiai, bet ir smegenims.

Žurnale „Bendrosios psichiatrijos archyvai” rašoma, kad šis „natūralus vaistas” suteikia vilčių.

„Rezultatai rodo, kad žuvų taukai gali padėti išvengti psichikos sutrikimų ar bent jau juos atitolinti. Tikėtina, kad ši natūrali priemonė gali tapti alternatyva antipsichoziniams vaistams.” - sako tyrimo autoriai.

Antipsichoziniai vaistai yra stiprūs ir gali turėti rimtų pašalinių poveikių. Dėl to kai kurie žmonės baiminasi juos vartoti.

Tuo tarpu žuvų taukus organizmas paprastai gerai toleruoja. Be to, jie lengvai prieinami, teigia mokslininkai.

Eksperimente dalyvavo per 80 žmonių, patenkančių į didelės rizikos grupę ateityje susirgti psichoze. Tyrimą atliko austrų, australų ir šveicaru mokslininkų grupė.

Tyrimo dalyviai priklausė didelės rizikos grupei, nes jų šeimos medicinos istorijoje buvo žmonių, sergančių šizofrenija ir kitomis psichinėmis ligomis. Kai kurie dalyviai patys skundėsi lengvais šių ligų simptomais.

Pusė jų 12 savaičių vartojo žuvų taukus (1.2 g Omega-3 riebiųjų rūgščių). Likusieji - placebo tabletes. Į kurią grupę pateko, dalyviai nežinojo.

Gydytojo Paul Amminger vadovaujama komanda dar metus stebėjo dalyvius, norėdami išsiaiškinti, kurie iš jų susirgo.

Paaiškėjo, kad psichikos sutrikimai pasireiškė 2 žmonėms, vartojusiems žuvų taukus, ir 11 žmonių placebo grupėje.

Remdamiesi rezultatais, mokslininkai apskaičiavo, kad per metus 1 iš 4 rizikos grupėje esančių žmonių galėtų išvengti psichozių, jei vartotų žuvų taukus.

Ekspertai mano, kad smegenis teigiamai veikia Omega-3 riebiosios rūgštys.

Labdaringos psichinės sveikatos organizacijos „Protas” („Mind”) darbuotojos Alison Cobb teigimu, jaunų žmonių gydymas žuvų taukų papildais yra daug priimtinesnis nei gydymas antipsichoziniais vaistais. Pastarieji turi daug pašalinių efektų - nuo svorio augimo iki seksualinės disfunkcijos. Tuo tarpu Omega-3 riebiosios rūgštys apskritai naudingos sveikatai.

Rezultatai daug žadantys, tačiau reikia atlikti daugiau tyrimų, įrodančių, kad Omega-3 riebiosios rūgštys gali tapti ilgalaike alternatyva antipsichoziniams vaistams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją