Sveikų pusryčių privalumai
Pagreitina medžiagų apykaitą: mūsų metabolizmas lėtėja, kai ilgai negauname maisto. Virškindamas maistą, organizmas degina kalorijas, todėl paspartėja medžiagų apykaita. Pusryčiai - puikus laikas ją pagreitinti visai dienai.
Suteikia energijos: tyrimai rodo, kad žmonės, valgantys pusryčius, turi daugiau energijos.
Sumažina cholesterolio lygį: avižose, sėlenose, citrusiniuose vaisiuose ir braškėse yra ląstelienos, kuri padeda sumažinti cholesterolį ir širdies ligų riziką.
Pagerina koncentraciją: tyrimai rodo, kad pusryčius valgantys žmonės pasižymi geresne koncentracija, atmintimi ir lengviau susidoroja su problemomis.
Padeda lieknėti: žmonės, valgantys pusryčius, per dieną gauna mažiau kalorijų nei tie, kurie jų nevalgo. Atėjus pietų metui nepusryčiavusieji būna alkanesni ir suvartoja daugiau kalorijų.
Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje: jei pusryčiams suvalgysite spurgą ar dribsnių, kuriuose daug cukraus, kraujyje padidės cukraus lygis. Jūs greičiau išalksite ir norėsite angliavandenių. Tuo tarpu sveiki pusryčiai padės išlaikyti normalų cukraus kiekį, o apetitas išliks normalus.
Pusryčiai turėtų susidėti iš sudėtinių angliavandenių, baltymų ir riebalų.
Štai keletas greitų ir sveikų pusryčių idėjų:
* Avižinė košė su šviežiais vaisiais ir riekelė skrudintos viso grūdo duonos.
* Kiaušinienė ir riekė viso grūdo duonos su trupučiu sviesto.
* Vegetariškas omletas su sūriu, pavyzdžiui, Mozzarellos.
* Sveikuoliškas, daug ląstelienos turintis keksiukas, vaisius ir stiklinė sulčių arba lieso pieno.
* Blynai iš nevalytų miltų ir gabalėlis kalakutienos.
* Dribsniai, kuriuose yra daug ląstelienos ir mažai cukraus, su stikline pieno ir šviežiomis uogomis.
* Riekė pilno grūdo duonos su riešutų sviestu, vaisius.
Jei esate iš tų žmonių, kurie rytais negali pažiūrėti į maistą, savo pusryčius „išgerkite” - susiplakite kokteilį iš lieso pieno, jogurto ar sulčių ir šviežių vaisių.