Klasicizmo pasaulyje

Klasikinis masažas skirstomas į gydomąjį ir higieninį. Pirmasis daromas siekiant išgydyti ligas, antrasis – jų išvengti, sumažinti raumenų ir psichinę-emocinę įtampą, pailsėti ir pajusti malonumą. Tiek vienas, tiek kitas grįstas keturių judesių grupių deriniu: glostymu, trynimu, maigymu ir vibracija. Senovėje tai buvo atrasta intuityviai, o tik paskui mokslininkai pagrindė šiuos judesius moksliškai. Paaiškėjo, kad:

• Masažo metu pašalinamos negyvos epitelio ląstelės, pagerėja odos aprūpinimas krauju, iš porų pašalinamas riebalinių liaukų sekretas. Oda tampa minkštesnė, švaresnė, elastingesnė ir tuo pat metu labiau apsaugota. Oda, kuri yra periodiškai masažuojama, ilgiau išlieka jauna.

• Masažas veikia kraujagysles. Tam tikromis metodikomis galima sumažinti patinimus, sumažinti (o jei reikia – padidinti) kraujo spaudimą.

• Dėl masažo poveikio raumenys tampa stipresni ir elastingesni. Masažas – tai ir raumenų paruošimas darbui, ir poilsis nuo įtampos.

• Mokslininkai paskaičiavo, kad penkių minučių raumenų masažas tolygus dvidešimties minučių pasyviam poilsiui.

• Sąnariai ir raiščiai po masažo tampa tvirtesni: pirmieji gali pakelti didesnį krūvį, antriesiems lengviau išlaikyti sąnarius ir užtikrinti judėjimą.

• Masažas stimuliuoja medžiagų apykaitą: didėja anglies dvideginio pašalinimas, spartėja šlapimo susidarymas, iš organizmo aktyviau šalinami šlakai.

Jei seanso metu pavyko nusnūsti – efektas padvigubėja: tai aukščiausias atsipalaidavimo laipsnis. Tačiau kad ir kaip imtų snaudulys jaučiant masažuotojo rankas, seanso pabaigoje pajusite kūno ir sielos žvalumą – tai reiškia, kad atgavote jėgas.

Tačiau klasikinis masažas – tik viena sala didžiulėje jūroje. Esti ir kitų.

Segmentinis masažas panašus į taškinį. Pasirodo, kiekvieno žmogaus kūne yra dvi keturių-penkių centimetrų pločio juostelės, einančios nuo galvos iki sėdmenų per abi puses nuo stuburo. Jos turi bendrus nervus su vidiniais organais. Masažuodamas skirtingas šių juostelių vietas, specialistas pašalins problemas su plaučiais, širdimi, skrandžiu, kitais vidiniais organais.

Pirties masažas pažįstamas daugeliui. Geriausia priemonė jam – vanta. Vanojimasis vanta – ne kas kita, kaip stiprus ištrynimas. Patyrę pirtininkai vantas naudoja ir kitaip – pamirko karštame vandenyje, prispaudžia prie žmogaus kūno ir per ją masažuoja. Taip žmogus sušyla iki pat kaulų.

Atskiras dalykas – rytietiškas pirties masažas. Pirtyje pasikaitinęs klientas paguldomas ant šiltų grindų, ir meistras ima iš pradžių švelniai, o paskui vis stipriau trinti, maigyti, sukti visą kūną. Naudojami ne tik delnai, kaip kad europietiškame masaže, bet ir kumščiai, alkūnės ir net kojos. Po to klientas valandėlę kitą pamiega specialiai tam skirtoje patalpoje, o paskui atsibunda šviežutėlis ir žvalus.

Kriomasažas – visiška pirties masažo priešingybė. Jis padeda esant traumoms, chroniškiems skausmams. Ledo gabalėliai dedami į polietileninį maišelį ir jais trinama skaudama vieta. Skausmas praeina, uždegimas išnyksta.

Peršalote, pakilo temperatūra? Ranka, įpročio vedina, tiesiasi prie tablečių, tačiau kur kas efektyvesnis būtų karštį mažinantis masažas. Masažuotojas paguldo jus ant pilvo. Tam tikrais judesiais, naudojant šildančius aliejus, praplatinamos odos kraujagyslės nugaros, sėdmenų ir kojų srityje. Perteklinė šiluma pati pasišalina iš kūno. Paprasta ir efektyvu! 

Rankų darbas

Gydomasis masažas gydo radikulitą ir gastritą, plaučių uždegimą ir prostatitą, nervinę įtampą ir nutukimą. Įprastą kursą sudaro dešimt-dvidešimt procedūrų, priklausomai nuo susirgimo ir masažuojamojo būklės (dvidešimt seansų paprastai paskiriama esant atraminio-judamojo aparato ligoms ir traumoms).

Kam vaikystėje nestatė taurių? Dar prieš du tūkstančius metų kinai darė tą patį, tik taurės buvo medinės ir jas ne įstatydavo, o vedžiodavo po odą. Nuo to laiko taurių masažas nedaug tepasikeitė. Taurių masažas taikomas esant plaučių susirgimams, juosmens traumoms, radikulitui ir osteochondrozei.

Esant sumušimams ir patinimams traumuotos galūnės masažuoti paprastai negalima, ir tuomet į pagalbą ateina drenažinis masažas. Pasirodo, kad jei tam tikru būdu masažuojame, tarkime, juosmenį ir sveikąją galūnę, tuomet iš pažeistosios aktyviau tekės kraujas ir limfa. Patinimas nuslūgs, skausmas sumažės.

Taisyklės dviem

Kad masažas teiktų naudą ir pasitenkinimą, pacientui ir masažuotojui svarbu laikytis tam tikrų taisyklių.

Nesivaikykite pigių pasiūlymų. Blogas masažas dar blogiau, nei jokio. Patikėti savo kūną galima tik diplomuotam specialistui.

Nė vienas meistras negali aprėpti visų šio meno formų. Išsiaiškinkite, koks masažas jums reikalingas, ir ieškokite būtent tokio specialisto.

Prieš seansą nusiprauskite po dušu, nusivalykite kosmetiką, kremą.

Patikrinkite masažuotojo pasiruošimą: švarios rankos su trumpai kirptais nagais, jokių randų, jokių laikrodžių ir žiedų.

Negalima daryti masažo, jei masažuojamoje dalyje esti neužgijusių žaizdų, infekcijos ar kitų odos susirgimų požymių.

Masažas – tai darbas ne tik meistrui, bet ir jums. Gulėkite atsipalaidavę ir pagal galimybes stenkitės apie nieką negalvoti. Išjunkite mobilųjį telefoną: net išgirsti jo garsą seanso metu draudžiama.

Kad nesinervintumėte dėl niekniekių, geriau iš karto atsikratyti kai kurių prietarų:

• Tepalai, aliejai, geliai – nebūtina masažo dalis. Aukštasis pilotažas – darbas švariomis sausomis rankomis. Be to, tepalai, jei naudojami negalvojant, gali pažeisti energetinį ryšį tarp paciento bei masažuotojo ir mažinti efektyvumą. Dar blogiau talkas: jis užkemša poras, oda negali išskirti riebalų. Tepalai reikalingi dviem atvejais: gydomieji ir šildantieji, padedantys esant radikulitui, miozitui, osteochondrozei arba jei oda plaukuota (tuomet darant „sausą“ masažą skaudės).

• Daugelis žmonių mano, kad geriausias masažuotojas – tai didžiulis vyrukas raumeningomis rankomis. Vis dėlto nuo raumenų jėgos masažuojant nedaug kas priklauso. Kur kas svarbiau – mokėjimas ritmingai dirbti kaire ir dešine ranka, lytėjimo subtilumas, „raumenų jausmo“ išvystymas ir ištvermingumas. Poveikiui sustiprinti tikras profesionalas naudoja ne bicepsus, o savo kūno svorį.

Seanso metu neturi skaudėti: skausmas neleidžia atsipalaiduoti, o juk masažuojami atpalaiduoti raumenys. Be to, skausmas ir poilsis nesuderinami. Pasibaigus seansui, neturi likti mėlynių! Jei taip nutiko – bėkite nuo tokio masažuotojo.

• Mušamieji judesiai tik iš šalies atrodo sadistiškai. Jie atliekami masažo pabaigoje, kai kūnas jau būna tam parengtas. Jei raumenys neįtempiami, patys „žiauriausi“ judesiai nesuteiks skausmo ir nepaliks odoje žymių.

• Netiesa, kad kuo ilgiau trunka masažas, tuo geriau. Po kurio laiko organizmas geriausiu atveju pripranta prie mechaninio poveikio. Esti laiko normatyvai, kurių laikosi profesionalai. Bendram kūno masažui skiriama valanda – daugiau tiesiog beprasmiška. Iš šių šešiasdešimties minučių dešimt skiriama nugarai, kaklui ir dubeniui, dar po dvidešimt – rankoms ir kojoms, ir dešimt – krūtinės ir pilvo sričiai. Kad ir kaip mums norėtųsi prailginti malonumo laiką, seansas turi trukti lygiai tiek, kiek nustato masažuotojas.

Atleto kūnui

Jei aktyviai sportuojate, tuomet geriau rūpintis ne tuo, kaip gydyti traumas, bet kaip nuo jų apsisaugoti. Sportinis masažas gali taip parengti atleto kūną, kad jis be skausmo ir neigiamo poveikio sveikatai siektų naujų aukštumų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją