21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų – taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas. Dietologai sako, jog toks racionas anaiptol neatitinka rekomenduojamos mitybos piramidės ir įspėja, jog tokie lietuvių įpročiai gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus.
mityba
© Corbis/Scanpix

Analizuodama 2009 m. IKI prekybos tinklo pardavimus pagal produktų kategorijas, gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė sako, jog lietuviai per mažai vartoja daržovių, vaisių bei grūdinių kultūrų produktų, ir dėl to įvykdo tik apie pusę norminio angliavandenių kiekio, kurių racione turi būti apie 60 proc.

Pasak J.Dobrovolskienės, epidemiologiniai tyrimai liudija, jog gyvenantys šalyse, kur įprasta valgyti daug daržovių ir vaisių, mažiau serga širdies ir kraujagyslių ligoms, piktybiniais navikais. Valgant įvairias daržoves, žmogus gauna vitaminų ir kitų veiklių biologinių medžiagų, kurios veikia kaip antioksidantai, reguliuoja kraujo krešėjimo procesą, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje. Daržovėse ir vaisiuose yra kalio, magnio, kalcio, kurie mažina kraujospūdį, taip pat B grupės vitaminų ir folio rūgšties, apsaugančios nuo anemijos.

Dietologė J. Dobrovolskienė akcentuoja, kad per mažas grūdinių produktų vartojimas liudija, jog Lietuvoje paplito madingos, tačiau klaidingos dietos, kurios rekomenduoja visiškai atsisakyti patiekalų iš makaronų, kruopų ir duonos. „Lėtai įsisavinami angliavandeniai, kaip krakmolas, reguliuoja alkio jausmą ir gliukozės kiekį kraujyje, sumažindami tikimybę susirgti antrinio tipo cukriniu diabetu.

Tuo tarpu maistinės skaidulos, kuriomis turtingos mažai šlifuotos kruopos bei daržovės, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, skatina virškinimo procesus, gerina žarnų peristaltiką, detoksikuoja organizmą – sujungia sunkiuosius metalus ir padeda juos pašalinti iš organizmo. Dėl to sumažėja rizika susirgti vėžiu, ateroskleroze – širdies kraujagyslių sistemos ligomis, vidurių užkietėjimu“, - sako J.Dobrovolskienė.

Taip pat statistinio lietuvio pirkėjo įpročiai liudija, jog perlenkiama lazda su baltymais turtingais pieno ir mėsos produktais – vietoje rekomenduojamų 12-15 proc. suvartojama net 35 proc. Dietologė rekomenduoja suaugusiems vidutinio bei vyresnio amžiaus žmonėms raudoną mėsą (jautieną ir kiaulieną), valgyti kuo rečiau, į dienos racioną dažniau įtraukti paukštieną (2-3 k/sav.) ir žuvį (3-4 k./sav.), o kartą per savaitę valgyti tik vegetarišką maistą. IKI pastebi, jog šviežios žuvies pardavimai pastaraisiais metais nekinta, tačiau pirkėjai praėjusiais metais dažniau rinkosi pigesnę lietuvišką žuvį.

Dietologę J. Dobrovolskienę teigiamai nustebino, jog lietuviai nemažai perka margarino bei aliejaus. Pagal IKI prekybos centro surinktus duomenis, per praėjusius metus ypač išaugo alyvuogių, saulėgrąžų ir specialūs aliejai su įvairiais priedais. Vis dėlto, dietologė primena, kad gryno aliejaus rekomenduojama sunaudoti tik 2-3 valgomus šaukštus per dieną.

Statistika taip pat rodo, jog sunkmetis nedaug įtakojo saldumynų pardavimus, o šokoladą plytelėmis pirkėjai netgi dar labiau pamėgo – pernai jo parduota 25 proc. daugiau. Tiems, kurių racione saldumynai užima net 8 proc. ar daugiau raciono, gydytoja dietologė primena, jog šie produktai yra kaloringi, bet negali pasigirti naudingomis medžiagomis, todėl vartotini tik retkarčiais ir mažais kiekiais.

Taip pat lietuviai, dažniau besimėgaujantys įvairiais saldikliais ar cukrumi paskanintais bei dažnai angliarūgšte prisotintais sulčių gėrimais, turėtų prisiminti, kad naudingiausios yra natūralios, nesaldintos ir iš šviežių daržovių ar vaisių išspaustos sultys.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Čekijoje išskirtinį gyvenimą susikūrusi lietuvė: darbe matau ir patį didžiausią Lietuvos brudą (15)

Čekijoje įsikūrusi lietuvė neslepia, kad įsitvirtinti čia nebuvo paprasta, tačiau sunkiu darbu...

Buvęs „Nuo... iki...“ veidas Andrius Kunčina iš Lietuvos bėgo pavargęs nuo dėmesio ir požiūrio į homoseksualumą (74)

Žinių turinys vis labiau šokiruoja, o pasaulis eina velniop, tad vargina ne darbas žiniasklaidoje,...

Aplankiusi populiarų kurortą, nuomonę apie poilsį Turkijoje pakeitė jau po pirmos dienos (121)

Apie Turkiją teko skaityti galybę atsiliepimų, tačiau niekada ten nesilankiau. Stebėjau vis...

Kontracepcija jau ne tik moterų reikalas: gydytojas papasakojo apie priemonę, kurią mažai kas žino (61)

Norint išvengti neplanuoto nėštumo , nemaža dalis moterų pasiryžta visą likusį gyvenimą...

Prabangus Panevėžyje statomo namo interjeras pranoksta net Vilnių ir Kauną (136)

Lietuviai vis labiau trokšta savo namuose modernios klasikos, kuri pabrėžtų ne tik...

Septyni dalykai, kurių dermatologai niekada nesitepa ant veido (1)

Jeigu susiduriate su odos problemomis, pravartu pasikalbėti su dermatologu – specialistas suteiks...

Mokslininkai atskleidė neįtikėtiną deimantų pilno meteorito atsiradimo istoriją

Meteorite aptikti deimantai atskleidžia vadinamosios prarastosios planetos iš tų laikų, kai dar...

Vilniuje pavalgyti už 23 eurus nusidriekė eilės: žmonės nebetilpo (285)

Sostinėje trečius metus iš eilės įvykęs „Vilnius Gastro Masters“ gastronomijos renginys...

Edita Mildažytė: nemoku gyventi viena (156)

Niekada ir nemokėjo – atvirai prisipažįsta charizmatiškoji televizijos laidų vedėja Edita...