Daugelis mūsų žinome, ką valgyti, kad būtume sveiki. Bet kokio dydžio turi būti porcijos?

Kodėl porcijos didėja

Pastaraisiais metais JAV maisto porcijos restoranuose labai smarkiai išaugo. Tipiškame restorano patiekale yra 1000 kcal. Moteriai per dieną reikia gauti vidutiniškai 2000 kcal, vyrams šiek tiek daugiau. Vieni pietūs restorane kainuoja pusę dienos kalorijų normos.

Tyrimai rodo, kad kai mums patiekiamos didesnės porcijos, mes nesąmoningai daugiau suvalgome. Vienų tyrimų metu dalyviams buvo išdalinti maišeliai su kukurūzų spragėsiais. Vieni gavo mažas porcijas, kiti - labai dideles. Tada dalyviai žiūrėjo filmą. Tie, kurie gavo didelius maišelius, suvalgė 40-50 proc. daugiau. Tačiau abiejų grupių dalyviai manė suvalgę vienodą kiekį.

Valgydami iš didelės pakuotės, suvalgome daugiau. Pavyzdžiui, esame linkę suvalgyti visą lėkštėje esantį maistą, nepriklausomai nuo lėkštės dydžio. Per pastaruosius keletą metų padidėjo gaminamų lėkščių dydžiai, keptų bulvyčių ir gėrimų pakuotės, sausainių pakeliai. Deja, padidėjo ir mūsų liemens apimtys.

Net 55 proc. Kanados suaugusiųjų yra nutukę ar turi viršsvorio.

Labiausiai padidėjo gaiviųjų gėrimų įpakavimai. Kai pirmą kartą imta prekiauti Coca Cola, buteliukai buvo vos 170 ml talpos ir šiame kiekyje buvo 60 kcal. Dabar Coca Colos buteliai yra trigubai didesni ir suteikia 200 kcal. Parduodami ir plastikiniai net 2 l talpos buteliai.

Greitasis maistas

Pažiūrėkime, kaip pasikeitė greitojo maisto porcijos. Prieš 40 metų žmogus užsisakydavo hamburgerį, mažą keptų bulvyčių porciją ir gėrimą, kuriuose buvo 600 kcal. Dabar toks kiekis siūlomas vaikams. Šiais laikais pietus užkandinėje sudaro dvigubai didesnis burgeris, beveik trigubai didesnė bulvyčių porcija ir trigubai daugiau gėrimo. Juose yra net 1500 kcal.

Kodėl mums patiekiamos vis didesnės porcijos? Kad prekybininkai gautų daugiau pelno. Cukrus ir daug kitų maisto produktų yra nebrangūs, tačiau nuomai ir atlyginimams reikia skirti daug lėšų. Vietoj to, kad rinktųsi skanų ir sveiką maistą, daugelis žmonių renkasi didesnes porcijas, nes taip labiau apsimoka. Bet ar verta mokėti kažkam už tai, kad mus nupenėtų?

Europiečių apetitai šiek tiek mažesni. Prancūzijoje nutukusių žmonių yra tik 7 proc. Nenuostabu, kad ir porcijos čia žymiai mažesnės. Pavyzdžiui, greitojo maisto restoranuose Prancūzijoje parduodami mažesni nei Amerikoje vištienos burgeriai. Nuvykusius į JAV europiečius ištinka šokas, išvydus milžiniškas restoranų porcijas.

Ar kada iškilo klausimas, kodėl geruose restoranuose maisto porcijos daug mažesnės? Nes virėjai žino, kad jei persivalgysite, maistas nebeatrodys buvęs toks skanus. Suvalgę mažą porciją, ilgiau prisiminsite, kaip mėgavotės kiekvienu kąsneliu. Be to, liks vietos desertui. Iš restorano išeisite jausdamiesi daug geriau, nei jei būtumėte persivalgę ir apsunkę.

Atkreipkite dėmesį į savo valgio porcijas. Štai keli naudingi patarimai:

* Valgykite iš mažesnės lėkštės ar dubenėlio. Gerkite iš aukštos siauros taurės.

* Į lėkštę įsidėkite mažiau maisto, nei įprastai. Kartokite tik tuomet, jei dar jausitės alkani.

* Nesistenkite suvalgyti viso lėkštėje esančio maisto. Neverskite ir vaikų.

* Nustokite valgyti ne tada, kai jaučiatės prisikimšę, o tada, kai jau nealkani.

* Jei nusipirkote gaiviojo gėrimo buteliuką, išgerkite tik pusę. Likusį kiekį pasilikite rytdienai.

* Jei nusipirkote didelį keksiuką ar pyragaitį, pusę jo pasilikite kitai dienai.

Jei valgote ne namuose:

* Užsisakykite vieną patiekalą dviem žmonėms. Arba pusę suvalgykite, pusę parsineškite namo.

* Venkite vietų, kur sumokėjus tam tikrą sumą, galima valgyti kiek telpa.

* Jei užsisakote gaivųjį gėrimą, prašykite mažiausio. O dar geriau gerkite vandenį.

Mažiau valgydami ne tik būsite lieknesni, bet ir sutaupysite šiek tiek pinigų. Nepamirškite, kad sustoti valgyti reikia tuomet, kai jaučiatės pasisotinę, bet ne persivalgę. Ir kuo daugiau judėkite.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją