aA
Mokslininkai jau kurį laiką teigia galintys laboratorinėmis sąlygomis išauginti mėsą iš kamieninių ląstelių. Tai reiškia, jog ateityje galėsime mėgautis gardžiais kepsniais, ir dėl to nenukentės nei vienas gyvūnas. Tačiau visuomenėje tai iškėlė naujų, neišvengiamų ir tuo pačiu gan įdomių klausimų. Pavyzdžiui, ar dietiška būtų valgyti laboratorijoje sukurtą kumpį?
Malta mėsa
© Corbis/Scanpix

Laboratorijoje užauginta arba sintetinė mėsa potencialiai gali padėti išmaitinti vis sparčiau augančią Žemės populiaciją. Gamintojui reikėtų mažesnio ploto ir mažiau įrangos, gamyba praktiškai nesukurtų atmosferai žalingų dujų emisijų, o pats produktas būtų atsparesnis bakterijoms ir kitiems užkratams, lyginant su tradiciniu būdu auginamais mėsiniais gyvuliais.

Nors kepsnių "gamyklas" mes išvysime dar negreit, šansai, jog dirbtinė mėsa taps mūsų raciono dalimi, yra tik neilgo laiko klausimas.

Tačiau kaip tai paveiks žmones, kurie savo noru arba dėl neišvengiamų aplinkybių turi laikytis įvairiausių dietų? Pavyzdžiui, žydai laikosi su religija sąsajų turinčių mitybos tradicijų. Puikiai žinoma, kad ši tauta nevalgo kiaulienos, nes tai draudžia maisto įstatymai „Kašrut“, nuo kurių ir kilo žodis „košer“.

Nevalgo ši tauta ir gyvūnų, kurie vadinami „nešvariais“, todėl toleruojama tik karvės ir avies mėsa. "Košerinio" maisto taisyklės taip pat reikalauja, kad gyvūnas būtų paskerstas tam tikru būdu - jo gerklė perpjaunama aštriu nedantytu peiliu, nuleidžiant kiek galima daugiau kraujo.

Taigi kas pasikeičia, jei nelieka poreikio žudyti maistinius gyvulius?

Laboratorinė mėsa neturi kraujo, odos, ragų, nagų ir visų kitų gyvūnams būdingų aksesuarų. Ar tai reiškia, jog ji tenkina "košerinio" maisto reikalavimus, ar tai priklauso nuo to, iš kokio gyvūno ląstelių ji išauginta? Internetinio portalo "io9" žurnalistai šį klausimą uždavė JAV gyvenančiam žydų rabinui Arnold'ui Bienstock'ui.

Pašnekovo nuomone, netgi žydų bendruomenė nėra tolygi pagal konservatyvumo laipsnį, tad adaptacija prie tokios naujovės neišvengiamai sukels įvairių diskusijų. Bienstock'as įsitikinęs, jog konservatyvių pažiūrų bendruomenės atstovai tikrai neskubės išbandyti dirbtiniu būdu užaugintos mėsos, nebent ji bus gaminama tokiu būdu, kad savo išvaizda neprimins "originalo".

Kaip pavyzdį rabinas pateikia du "košerinio" maisto pavyzdžius: sūrį ir želatiną. Abiejuose yra gyvulių kilmės produktai, kurie gali būti paruošti ne taip kaip reikia, todėl griežti ortodoksai valgo tik tam tikras jų alternatyvas. Kita vertus, dirbtinė mėsa jau yra gerokai pakeista lyginant su pradiniu šaltiniu, todėl ji kaip ir galėtų tenkinti specifinės bendruomenės dietos reikalavimus.
Tai yra tik vienas iš daugelio pavyzdžių.

Neabejotina, jog viso pasaulio vegetarų ir veganų bendruomenėse taip pat įvyks tam tikro masto "pertvarkos". Tie, kas natūralios mėsos atsisakė protestuodami prieš gyvūnams suteiktą skausmą, galės valgyti sintetinius jos ekvivalentus.

Galbūt mokslininkai sugalvos būdų, kaip manipuliuoti maistine sintetinio produkto verte, pavyzdžiui, keisti mėsoje esančių riebalų, cholesterolio kiekį - tada sintetinės mėsos "dietiškumo" klausimas galbūt palies net ir kiekvieną iš mūsų.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Istorikas iš Vokietijos Lietuvą pažino nusprendęs čia išlaikyti vairavimo teises (71)

Kai priėjęs pasisveikinti Felixas Ackermannas raiškiai ištaria „laba diena“, pasitikslinu...

Pilnai dar neveikiančiu keltu „Regina Seaways“ plukdo į Švediją: nepatogumus kompensavo kotletu (28)

Spalio pradžioje iš Kylio į Klaipėdą plaukusiame kelte „ Regina Seaways “ dėl gedimo...

Nematoma kraupi realybė: Dovilės Didžiūnaitytės organizme rasto „oksiko“ Lietuvoje įsigyti galima paprasčiau nei manote (27)

Tragiškai žuvusios Dovilės Didžiūnaitytės istorija iki šiol yra didelė mįslė. Praėjusių...

Naktinis reidas Vilniuje: po „CityBee“ gaudynių paaiškėjo kuriozinė situacija (9)

Naktį iš penktadienio į šeštadienį reidą Vilniuje surengę pareigūnai pričiupo ir nelegaliai...

„Penktas kėlinys“ tarp Jasikevičiaus ir Obradovičiaus – varžėsi komplimentais (10)

Žaidė gerai, bet varžovai buvo dar geresni. Kauno „Žalgiris“ 75:82 nusileido Stambulo...

Ekipos progresu pasiguodęs Milaknis prisiminė pernykštę patirtį: jau buvo tokių situacijų (1)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkams nepavyko savaitės Eurolygoje užbaigti antra pergale: Stambulo...

Savaitgalį orai pasikeis galutinai: nemalonumai apims visą Lietuvą (50)

Šeštadienį Lietuvoje termometrai rodys 8–13 °C. O nuo naujos savaitės vidurio orai pasidarys...

Pagirtinai tris kėlinius kovojęs „Žalgiris“ neatlaikė Eurolygos vicečempionų tempo (438)

Kauno „Žalgiris“ (1/2) penktadienį nesėkme užbaigė šią Eurolygos dvigubą savaitę ir...

Urbšys kirto „valstiečių“ veidams: atrodo, kad jie yra apsvaigę nuo valdžios (109)

Lietuvoje – tikra įrašų krizė. Nereikalingus ir nenaudingus įrašus – sunaikina. O naudingi...

Masinė avarija kelyje Vilnius–Panevėžys: susidūrė 4 lengvieji automobiliai ir autobusas žuvo žmogus (204)

Bendrasis pagalbos centras informavo, kad kelyje Vilnius–Panevėžys (A2) 21 kilometre susidūrė 4...