Skelbta, kad monetos skirtos visuomenei susipažinti su naująja valiuta, nes iki Naujųjų metų Lietuva nėra euro zonos nare, tad atrodytų logiška, kad ir lietuviški eurai dar negalioja.

Kas nutiktų, jei lietuviškų eurų įsigijęs asmuo jais pabandytų susimokėti Latvijoje, Estijoje ar kitoje euro zonos valstybėje?

„Ant pažintinio monetų rinkinio maišelio yra užrašyta „Monetos išleidžiamos į apyvartą 2015 01 01”. Iki 2015 m. sausio 1 d. juridiniai ir fiziniai asmenys euro zonos šalyse - ir Lietuvoje - turi teisę ir lietuviškų eurų monetų mokėjimams ir atsiskaitymams nepriimti, nes jos teisėta mokėjimo priemone taps tik sausio 1 d.“, - sako Lietuvos banko Komunikacijos departamento direktorius Giedrius Simonavičius.

Lietuvos bankas rekomenduoja gyventojams susilaikyti nuo atsiskaitymų šiomis monetomis kitose euro zonos šalyse iki 2015 m. sausio 1 d., siekiant išvengti galimų nepatogumų tiek sau, jei monetos būtų nepriimtos, tiek monetas priimančiam asmeniui, kuris jas priėmęs, vėliau sužinos, kad monetos iki sausio 1 d. negalioja.

Pasak G. Simonavičiaus, lietuviškos eurų monetos yra „be penkių minučių“ atsiskaitymo priemonė, todėl apie griežtas sankcijas ar teisinę atsakomybę nebūtų galima kalbėti, nebent apie galimus pirkėjų ar pardavėjų nepatogumus, jei lietuviškomis eurų monetomis vis dėlto būtų bandoma atsiskaityti.

„Rekomenduojame pažintinius rinkinius naudoti pagal paskirtį, o ji yra dvejopa: pirma, rinkinys dar iki euro įvedimo padeda gyventojams susipažinti su euru – pamatyti monetas, pačiupinėti, priprasti, prisitaikyti prie naujo pinigo. Antra, rinkinys palengvins perėjimą prie naujos valiutos pirmosiomis sausio dienomis – pavyzdžiui, žmonės galės atsiskaityti už smulkias prekes, viešajame transporte ir panašiai“, - kalbėjo G. Simonavičius.

Lietuvoje iki sausio 15 d. galima bus atsiskaityti ir eurais, ir litais.

„Rinkiniai pravers ir itin smulkiems verslininkams, pavyzdžiui, turgaus prekeiviams, atiduodant pirmąją grąžą sausio pradžioje. Galiausiai, artėjant didžiosioms metų šventėms ne kartą teko girdėti iš rinkinius perkančių žmonių, kad lietuviškais eurais ketina nudžiuginti artimuosius per Kalėdas. Žinoma, tam tikrą dalį žmonių domina ir numizmatinė rinkinių vertė“, - apibendrino G. Simonavičius.

Rinkinį gyventojams sudaro po tris 1, 2, 10, 20, 50 euro centų, 1 bei 2 eurų monetos, taip pat dvi 5 euro centų monetos.

Lietuvos monetos nacionalinėje pusėje nukaldintas šalies simbolis – Vytis, apsuptas 12 žvaigždžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (334)