Vieną ar kitą stovyklą pasirinkę gyventojai visvien negali išvengti pirkimo procedūros. Pirmą savaitę parduotuvėse apsilankę žmonės sako, jog valiutos pasikeitimas sunkus ne tik pardavėjoms, bet ir gyventojams.

Parduotuve naudojasi kaip valiutos keitykla, eurų nuolat trūksta

Etaplius.lt skaitytoja Auksė, pirmą kartą po euro įvedimo apsilankiusi viename prekybos centre Radviliškyje pasakojo, kad pastebėjo visuotinį sąmyšį.

„Prekių lentynos, ypač duonos gaminių, buvo apytuštės. Žmonių tuo tarpu – nemažai. Dauguma panoro atsiskaityti litais, nes po Naujųjų metų šventės piniginėse dar liko senųjų kupiūrų. Pardavėjos visų teiravosi, kokia valiuta mokės ir iš karto įspėjo, kad mokant litais grąža bus atiduota litais. Žmonės ėmė piktintis, rėkti ant pardavėjų, šios teisintis, kad administracija neaprūpino nauja valiuta. Mokantiems eurais, aišku, grąžą atidavė eurais. Turėjau piniginėje litų, tačiau pagailėjau apsiverkusios pardavėjos ir atsiskaičiau kortele“, – pasakojo šiaulietė Auksė.

Etaplius.lt jau skelbė, kad už tokius nusižengimus didiesiems prekybos centrams grės baudos, nes privilegiją atiduoti grąžą litais turi tik smulkieji verslininkai.

Tuo tarpu šiaulietė Odeta pasakojo, kad dauguma parduotuve naudojosi kaip valiutos keitykla, nešė dideles pinigų sumas, o pirko centus kainuojančias prekes.

„Pirmomis dienomis nustebino eilės parduotuvėse. Bet dauguma ėjo ne dėl to, kad kažką nuspirkti reikia, o dėl to, kad sumaišė banką su prekybos centru. Kas antras traukia 200, 500 Lt kupiūras ir perka gumos pakelį. Kasininkės susišūkauja tarpusavyje, ar dar likę eurų kasoj ir tik skėsčioja rankom. Kai paklausė, kokia aš valiuta mokėsiu, nedrąsiai 50 Lt padaviau ir paklausiau ar nieko tokio…“, – sakė Odeta.

Vengia lankytis parduotuvėje, nes bijo „apsiskaičiuoti“

Dalis gyventojų sako, kad parduotuvėje dar nesilankė, ir to daryti kol kas neketina, nes bijo būti apgauti ar patys pasiklysti tarp dviejų kainų ir valiutų. Žmonės sako, kad pinigus išsikeitė banke, piniginėje liko vien eurai, tačiau glumina kainos. Vienose parduotuvėje kainos eurais rašomos mažesniais skaičiais, kitose – jau kaip pagrindine valiuta.

„Apsiskaičiuoja“ ir rečiau klientų sulaukiantys smulkieji verslininkai. Šiaulietis Justas pasakojo, kad užkandinėje būtų pavalgęs už 9 eurus.

„Penktadienį nedirbo valgyklos, pietų pertrauką teko praleisti užkandinėje. Su kolega užsisakėme kebabų. Kolega padavė 10 litų ir gavo euro centų grąžos. Aš padaviau 10 eurų ir gavau vieną eurą grąžos. Iš pradžių pasimečiau, po to supratau, kad pardavėja suklydo. Teko nemenkai įtikinėti moterį, kad atidavė per mažai pinigų. Vėliau pardavėja sakė, kad to labiausiai bijojo. Tai buvo pirmoji diena, kada jai reikėjo dirbti įsigaliojus naujai valiutai“, – savo patirtį dėstė Justas.

Dalis prekybininkų dėl šios painiavos skatina pirkėjus atsiskaityti banko kortele, suteikdami papildomą penkių procentų nuolaidą. Taip prekybininkai išvengia eurų trūkumo kasoje.

Pastebi tiek pabrangusių, tiek atpigusių prekių

Nors buvo skelbiama, kad dauguma verslininkų kainas perskaičiavo sąžiningai, niekas nedraudžia kainas kelti dabar, jau po euro įvedimo. Gyventojai pastebi kainų šuolį kavinėse, pabrangusius duonos gaminius, tačiau sako, kad kai kurios mėgiamos prekės ir atpigo.

Skaitytoja Loreta mėgsta vieno greito maisto restorano ledus. Moteris sako, kad dar prieš įvedant eurą ledų kaina pasikeitė, tiek ledai, tiek sumuštinis pabrango iki 3,45 Lt. Skaitytoja sako maniusi, kad vėliau šie pamėgti gaminiai kainuos 1 eurą.

„Užsukau suvalgyti pamėgtų ledų, tačiau jie kainavo jau nebe 1 eurą, kaip tikėjausi. Ledų, kaip ir sumuštinio kaina buvo 1,13 euro, tai jau 3,9 Lt. Atrodo smulkmena, bet kainos per pusę metų pasikeitė du kartus ir ne tik šiame tinkle. Kainos kyla visur, o atlyginimas išlieka toks pat“, – sako Loreta.

Šiauliečiai pasakoja, kad pastebėjo pasikeitusias duonos ir batono kainas. Vieno šiauliečio mėgiamas batonas pabrango net 0,6 Lt.

Nepaisant kai kurių kainų augimo, gyventojai džiaugiasi ir keletu atpigusių maisto produktų.

„Mėgiamų geltonųjų kivių dėžutė man kainavo vos 2 litus, iš pradžių pagalvojau, kad kaina nurodyta eurais. Draugė džiaugėsi atpigusiu mineraliniu, kiti pastebėjo, kad atpigo sūris. Gal tai akcijos po švenčių, tačiau viliuosi, kad dalis prekių tikrai atpigs. Sunku prognozuoti, kas bus su rūbais ir avalyne, nes kol kas prekybos centruose siaučia didieji išpardavimai“, – pastebėjimais dalijosi šiaulietė Eva.