Bendrovė per šias dienas atnaujins informacinę sistemą ir atliks kitus parengiamuosius darbus, patvirtino Lietuvos pašto direktorė Lina Minderienė.

Paštų skyriai darbą su žmonėmis pradės sausio 2 d., gyventojai juose galės išsikeisti litus į eurus.

Be to, gyventojai valiutą galės keisti komerciniuose bankuose ir dalyje kredito unijų, taip pat Lietuvos bankuose. Tiesa, norintiems pasikeisti bet kokią pinigų sumą reikia turėti asmens dokumentą.

Pašte vienu kartu keis ne daugiau nei 1 tūkst. eurų

Lietuvos paštuose gyventojai galės išsikeisti litų iki 1 tūkst. eurų (3 453 tūkst. litų), toks apribojimas įvestas dėl saugumo.

Dėl euro įvedimo Lietuvos pašte įdarbinta apie 100 papildomų žmonių, nemokamai Lietuvos pašte kaip ir dalyje kredito unijų pinigai bus keičiami 2 mėnesius.

Lietuvos paštai nekeis pinigų vaikščiodami po namus, tačiau po kaimiškas vietoves važinės Lietuvos pašto mobiliosios grupės. Jas bus galima atpažinti pagal Lietuvos pašto automobilius, paženklintus logotipais, taip pat darbuotojai turės darbo pažymėjimus – verta paprašyti juos parodyti. Šios komandos taip pat dirbs 2 mėnesius.

Vėliau Lietuvos paštas patikslino, kad pinigai bus keičiami ne automobiliuose, o nedideliuose provincijos pašto skyriuose, į kuriuos atvyks mobiliosios komandos kartu su policijos pareigūnais.

Juose pinigai bus keičiami nustatytomis valandomis kelis kartus per savaitę. Kuriuose nedideliuose pašto skyriuose apsilankys mobiliosios komandos bendrovė paskelbė savo tinklalapyje.

Iš viso dirbs 330 Lietuvos pašto padalinių iš kiek daugiau nei 700.

Lietuvos komercinių bankų 343 skyriai nemokamai litus į eurus keis pusę metų, iš jų 89 šias paslaugas teiks visus 2015-uosius.

Lietuvos bankas litus į eurus keis neribotai. 

Iki sausio 15 d. atsiskaitantys litais parduotuvėse turėtų gauti grąžą eurais, nebent didele kupiūra atsiskaitys už mažos vertės prekes. Tuomet prekybininkai, neturintys grąžos eurais, gali atsiskaityti litais.

Keičiasi bankų darbo laikas

Bankuose ir kredito unijose klientai bus aptarnaujami gruodžio 29-30 dienomis įprastu režimu, o gruodžio 31 d. jie dirbs sutrumpintai, iki 12-15 valandos.

Žmonėms rekomenduojama jau dabar pasidomėti, kaip dirbs netoli jų esantys bankai ir kredito unijos gruodžio 31 – sausio 2 dienomis.

Primenama, kad paskutinius mokėjimus bankai pataria atlikti iki gruodžio 31 d. 12 valandos – pavėlavus mokėjimai atkeliaus sausio 1 ar 2 dienomis, lėšas perskaičiavus pagal oficialų euro kursą. Gyventojai raginami nenusigąsti, jei sausio 1 d. elektroninė bankininkystė neveiks.

Be to, paskutinę šių metų dieną ir Naujųjų metų naktį gali sutrikti mokėjimai bankų kortelėmis, bankomatų veikla, todėl siūloma iš anksto pasirūpinti grynaisiais.

Sausio 3 d. bankai dirbs daugiau nei įprastą šeštadienį.