Baterijų paklausa auga

Energetinio neapibrėžtumo laikais didėja saulės elektrinių poreikis. Saulės naudą gaudo ne tik verslai, bet ir privatūs asmenys. Kartu su elektrinėmis auga ir baterijų paklausa. Šie prietaisai suteikia namų savininkams didesnę energetinę nepriklausomybę, nes leidžia jiems kaupti elektros energiją ir visada pasiekti jos tiekimą.

Anot „SoliTek“ vadovo Juliaus Sakalausko, baterija padeda maksimaliai išnaudoti visus saulės elektrinės pajėgumus, taip pat garantuoja elektros tiekimą nutrūkus viešajam tinklui, pavyzdžiui, snygio, liūčių, audrų bei vėtrų sezonu, taip pat gyvenant nuošalesnėse vietovėse ar vienkiemiuose.

Remiantis Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) duomenimis, vėtros, stiprūs lietūs, kruša kasmet padaro nemažai žalos, o su padariniais kartais tenka kovoti ne vieną dieną. Ilgesnius arba trumpesnius energijos sutrikimus pajunta daugelis vartotojų. Anot ESO, paprastą dieną dėl gedimų ar planinio elektros tinklų remonto be elektros būna 3-4 tūkstančiai įmonės klientų, po audrų šis skaičius kartais išauga net iki 400 tūkst.

J. Sakalauskas pabrėžia, kad „Nova“ baterija taip pat padeda išspręsti klausimą, kur dėti dienos metu saulės elektrinės sugeneruotą perteklinę elektros energiją ir kaip ją panaudoti tamsiuoju paros metu, kai generacija nevyksta.

Išmaniųjų baterijų paklausa rinkoje yra gerokai didesnė nei pasiūla, todėl šis „SoliTek“ žingsnis atliepia pasaulinės atsinaujinančios energetikos sektoriaus tendencijas.

Saulės baterija

Būdas sutaupyti

„Nova“ bateriją „SoliTek“ komanda plėtojo drauge su partneriais iš „Avesta Battery & Energy Engineering“ (ABEE) ir IMECAR („IMECAR Elektronik“). Jų žinios ir patirtis padėjo sukurti produktą, kuris yra ne tik tvarus, ir aukštos kokybės vizualiai patrauklus, bet ir išmanus.

„Kaip jau minėjau, „SoliTek NOVA“ yra atsarginis energijos šaltinis. Su išmaniąja baterija, vartotojas visada turės „planą B“ dingus elektrai. Ši baterija taip pat padeda sutaupyti. Dirbtinio intelekto pagalba baterija seka ir analizuoja duomenis biržoje ir perka energiją žemiausiomis kainomis. Tokiu būdu, sumažėja vartotojo elektros energijos sąskaitos. Turiu paminėti, kad „Nova“ baterija gali dirbtinai padidinti vartotojo įvado galią. Be to, naudojant šį prietaisą, galima įsirengti didesnės galios saulės elektrinę, nei leidžia tinklo apribojimai, kai ESO neišduoda sąlygų plėsti jau esamų saulės elektrinių arba išduoda leidimą įsirengti nepakankamos galios saulės jėgainę“, – pasakoja J. Sakalauskas.

Įmonės „SoliTek“ sukurta „Nova“ baterija gali talpinti net iki 40 kWh energijos, kas šiuo metu yra bene didžiausia siūloma namams skirtos baterijos talpa visoje rinkoje. Su tokiu kiekiu rezervinės energijos 4 asmenų šeima, gyvenanti vidutinio dydžio name, galėtų išgyventi kelias dienas, net ir žiemos laikotarpiu. Verta paminėti ir tai, kad šiuo metu SoliTek “Nova” baterija yra viena saugiausių visoje rinkoje dėl jos gamyboje naudojamo geležies fosfato žaliavos (angl. lithium iron phosphate).

Pralenkia daugelį analogų

Saulės generacijos piko metu momentiškai nesuvartota elektros energija sukaupiama „Nova“ baterijoje ir naudojama ne piko metu, pavyzdžiui, naktį, kai generacija nevyksta. Pasak J. Sakalausko, tai yra standartinė funkcija. Tačiau „Nova“ išsiskiria iš kitų rinkoje siūlomų kaupimo baterijų kitais funkcionalumais.

„Turint „Nova“ kaupiklį, „SoliTek“ debesyse prognozuojame kiekvieno kliento energijos generaciją ir suvartojimą ateityje. Turėdama ateities energijos kainų išklotinę, baterija pagal šią informaciją planuoja optimalų baterijos įkrovimo ir iškrovimo laiką. Tokiu būdu, turint kelių skirtingų tarifų sistemą arba perkant elektros energiją pagal biržos kainas, kai skirtumas tarp didžiausios ir mažiausios kainos yra svarus, skaičiuojama, kad su „Nova“ išmaniąja baterija klientai gali sutaupyti vidutiniškai net iki 13 proc. daugiau energijos kaštų per metus“, – teigia įmonės vadovas.

Paklaustas apie kitus tik ką rinkoje pasirodžiusios išmaniosios baterijos „Nova“ privalumus, lyginant su analogais, J. Sakalauskas pabrėžia keletą svarbiausių.

„Galima sujungti iki 8 atskirų baterijų modulių. Tai leidžia pasiekti maksimalią talpą vienam valdymo blokui – 40,96 kWh. Paprastai sistemos nėra tokios lanksčios ir, norint instaliuoti daugiau nei 25kWh, jau nelabai yra iš ko rinktis“, – sako J. Sakalauskas.

Dar vienas išmaniosios baterijos privalumų – „Back-up“ funkcija, kuri veikia trifaziame režime. Sutrikus energijos tiekimui iš tinklo, galima iš baterijos pamaitinti ir trifazius prietaisus (pavyzdžiui, šilumos siurblius). „Solitek“ vadovas, kalbėdamas apie „Nova“ privalumus, įvardija ir saugumo aspektą: „Baterija yra žemos įtampos (LV), ne aukštos (HV), todėl yra saugesnė.“

Išmani elektros energijos kaupimo sistema – tai tvarus energijos šaltinių naudojimo būdas. Saulės baterijos ne tik padeda sumažinti namų ūkių paliekamą anglies pėdsaką, bet ir teikia visokeriopą naudą vartotojui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją