Tikimasi, jog galimybė patogiai pasipildyti oranžinių maišelių atsargas kasdienio apsipirkimo metu ne tik užtikrins gyventojams šios priemonės prieinamumą, bet ir padės lengviau formuoti naują rūšiavimo įprotį.

Sausio 1 d. Vilniuje įsigaliojusi nauja atliekų rūšiavimo tvarka sulaukė didelio sostinės gyventojų dėmesio ir įsitraukimo. Maišelius nemokamai galima pasiimti ne tik savivaldybėje, seniūnijose ar didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse, bet ir netoli namų – rūšiavimui skirtos priemonės dalinamos specialiuose mobiliuose taškuose, esančiuose maisto prekių parduotuvėse ar prekybos centruose.

„Nuo vasario mėnesio vidurio tinklo parduotuvėse bus galima įsigyti „Home Expert“ prekės ženklu pažymėtų 10 litrų talpos oranžinių maišelių, skirtų maisto atliekoms“, – pranešime sakė „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas anksčiau Eltai yra sakęs, kad maišeliai nemokamai bus dalinami visus šiuos metus.

„Todėl sunaudojus gautą ruloną – bus galima pasiimti kitą. Viešaisiais pirkimais įsigyti oranžiniai maišeliai bus dalinami visus šiuos metus nemokamai. Paskaičiuota, kad vieno maišelių rulonėlio namų ūkiui turėtų užtekti 3 mėnesiams, taigi jų esame įsigiję tiek, kad kiekvienam namų ūkiui be papildomų mokesčių tektų po 4 rulonėlius“, – sakė jis.

Gyventojams svarbu prisiminti, kad į oranžinius maisto atliekų maišelius reikėtų mesti tik nesuvartotus maisto produktus ir susidariusias maisto atliekas, pavyzdžiui, vaisių ir daržovių žieves, lupenas, graužtukus, kiaušinių lukštus, kaulus, arbatos bei kavos tirščius ir kt. Pilnus atliekų maišelius vėliau reikia sandariai užrišti ir mesti į mišrių komunalinių atliekų konteinerius. Taip surūšiuotos maisto atliekos grįš į žiedinės ekonomikos ciklą energijos ar komposto pavidalu.

Rūšiuoti maisto atliekas atskiriant jas nuo bendro atliekų srauto įpareigoja Europos Sąjungos direktyva – taip siekiama padidinti atliekų perdirbimo efektyvumą, kartu mažinant poveikį aplinkai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją