Šiam raginimui Trišalėje taryboje pritarimą išreiškė ir kiti socialiniai partneriai – posėdyje dalyvavę profesinių sąjungų atstovai.

Pasak LPK prezidento Vidmanto Janulevičiaus, panašu, kad sutelktos jėgos ir surinkti argumentai, padės pasiekti užsibrėžtą tikslą – sutarti dėl naujų sąlygų, kurios neturėtų gniuždančio poveikio verslo konkurencingumui. Suskystintų naftos dujų akcizas ir verslui, ir gyventojams, pagal dabartinį Vyriausybės atstovų pažadą, nuo balandžio mėnesio turėtų atpigti mažiausiai 7 kartus, t. y. nuo 304,1 Eur/t iki 41 Eur/t. Anot V. Janulevičiaus, nors dar kyla atskirų nuomonių ir papildomi siūlymai raštu dar bus rengiami – tai jau gali būti įvardijama kaip svarbus postūmis link kompromisinio varianto.

„Mūsų pagrindiniai argumentai jau ne kartą nuskambėjo viešoje erdvėje ir atsakyta į juos taip ir nebuvo: daug taršesnis kuras šiuo metu apmokestinamas kur kas menkiau. Pavyzdžiui, vartotojai už SND CO2 taršą šiais metais susimoka beveik 30 kartų daugiau nei kūrendami akmens anglis ir 7 kartus daugiau nei kūrendami mazutą, nors šie kurai pasižymi daug didesne CO2 tarša. Aiškinomės ir priežastis, kaip čia tokia neteisybė atsitiko: tiesiog buvo panaikinta lengvata, ir čia, turiu prisipažinti, per vėlai susigriebė ir verslas, laiku nepateikęs tokios klaidos kaštų valdantiesiems, bet pirmiausia neapsižiūrėjo ir visų padarinių neįvertino ir valdantieji. Taip ir gavosi, kad po nepagalvoto ir nepasverto sprendimo kainų šuolis buvo milžiniškas. Laimei, Vyriausybės atstovai mus išgirdo ir yra linkę savo klaidą taisyti kaip įmanoma greičiau“, – po posėdžio sakė LPK prezidentas V. Janulevičius.

LPK prezidentas pažymėjo, kad nepaisant šio, jo spėjimu, laikino pasiekimo, verslas, galvodamas apie savo konkurencingumo užsitikrinimą ir apie neigiamų klimato kaitos padarinių mažinimą, visgi privalo siekti kuo labiau mažinti iškastinio kuro naudojimą ir siekti kuo mažesnės CO2 emisijos.

„Čia jau raginimas visam verslui ir atskira eilute įmonėms, atsakingoms už daugiabučių šildymą“, – sakė V. Janulevičius.

Po Trišalės tarybos posėdžio LPK prezidentas pasidžiaugė ir tuo, kad atsiranda vis daugiau atvejų, kuomet pavyksta sutarti su tradiciniais oponentais.

„Prieš pusę metų su profsąjungomis sutarėme dėl MMA kėlimo – ir to susitarimo gerąsias puses jau jaučia mažiausiai uždirbantys darbuotojai“, – pažymėjo V. Janulevičius.

LPK primena, kad šiuo metu Lietuvos verslui taikomas akcizas kelis, o kartais netgi keliolika kartų viršija regiono šalių apmokestinimo lygį. Pavyzdžiui, Latvijoje taikomas 0 Eur/t akcizas, Lenkijoje – 13,14 Eur/t, Estijoje – 55 Eur/t, Vokietijoje – 45,45 Eur/t.