Išmaniosios technologijos gali padėti taupyti

„Ignitis grupės“ energetinio efektyvumo programos vadovė Asta Vaitulevičienė sako, kad egzistuoja labai daug būdų, padedančių sekti, analizuoti ir nešvaistyti elektros energijos.

„Pavyzdžiui, vasaros pabaigoje buvo diena, kai beveik visą dieną elektra kainavo neigiamą kainą, tačiau tai neturėjo įtakos suvartojimui, jį vertinant pagal bendrą elektros energijos suvartojimą. Matėme, kad tądien suvartota net šiek tiek mažiau elektros energijos, nei dieną prieš tai. Tai rodo, kad dar kol kas nesame įpratę sekti situacijos rinkoje ir atitinkamai pritaikyti vartojimą. Nors įrankių turime, pavyzdžiui, „Ignitis“ „EnergySmart“ programėlė, kurioje patogiai galima matyti elektros energijos kainas kiekvieną valandą ir pagal tai derinti vartojimą“, – teigia specialistė.

Ji pasakoja, kad remiantis Valstybės duomenų agentūros duomenimis, 2022 metais elektros energijos suvartojimas namų ūkiuose buvo 3,55 proc. mažesnis nei 2021 metais. Anot pašnekovės, tą galėjo nulemti tiek pasikeitęs geopolitinis kontekstas, skatinęs koreguoti savo suvartojimo įpročius, tiek atsinaujinančių energijos išteklių plėtra.

Asta Vaitulevičė

Šie paprasti žingsniai padės džiaugtis mažesnėmis sąskaitomis

Energetinio efektyvumo programos vadovė A. Vaitulevičienė teigia, kad daugiausia namuose elektros energijos žmonės suvartoja naudodamiesi įvairiais elektros prietaisais bei būsto apšvietimui.

„Tačiau 2021 metais jau galėjome pastebėti augančią elektros poreikio tendenciją būsto šildymui ir karštam vandeniui. Vadinasi, vis drąsiau pradedama naudotis šilumos siurblių ir elektrinių katilų prietaisais“, – pabrėžia ekspertė.

Ji išskiria ir pagrindines taisykles, kurių laikantis galima namuose taupyti elektros energiją. Pavyzdžiui, A. Vaitulevičienė rekomenduoja prioritetą teikti energijai, gaunamai iš atsinaujinančių energijos išteklių.

„Vartojant ekologišką saulės elektrinių gaminamą elektros energiją prisidedama prie švaresnės aplinkos kūrimo, o taip pat ir sumažinamos išlaidos už elektros energiją. Taip pat patarčiau rinktis energetiškai efektyvias vėsinimo ir šildymo sistemas. Žinoma, jas reikia prižiūrėti ir išvalyti. Tą vertėtų daryti kartą per metus. Tai svarbu, mat nesutvarkytų sistemų efektyvumas mažėja“, – sako pašnekovė.

Ji pamini ir tai, kad siekiant taupyti, vertėtų rinktis aukštos energetinės klasės (A–G) buitinę techniką. Naudojant tokią techniką ją rekomenduojama tinkamai prižiūrėti, o siekiant sutaupyti – rinktis „Eco“ programas, įdiegtas buitinėje technikoje. Specialistė teigia, kad šių programų dėka galima sutaupyti nuo 30 iki 45 proc. elektros energijos.

„Taupyti galima ir besinaudojant išmaniaisiais įrenginiais. Pavyzdžiui, naudojant telefoną, kompiuterį ar planšetę, bent kartais įjunkite energijos taupymo funkciją. Tokiu būdu baterija tarnaus ilgiau, ją reiks rečiau krauti“, – rekomenduoja specialistė.

Anot pašnekovės, svarbu ir analizuoti savo elektros energijos suvartojimą. Šių rodiklių stebėjimas, kaip teigia A. Vaitulevičienė, leidžia sutaupyti iki 7 proc. energijos.

„Sutaupyti galima ir vadovaujantis itin paprastu patarimu – išjunkite ir iš kištukinio lizdo ištraukite prietaisus, kurių nenaudojate. Net budėjimo rėžimu veikiantys prietaisai eikvoja energiją, todėl toks sprendimas padės sutaupyti bei užtikrins saugumą“, – teigia ji.

Aušrinė Juozelskė

Energetinio efektyvumo programos vadovė pasidalina ir dar vienu, kiek neįprastu, patarimu. Pasak jos, norint namuose sutaupyti, vertėtų neužstatyti langų. Juk saulės šviesa yra nemokama. Tad reikės sunaudoti mažiau elektros energijos šildymui bei šviesai, jei langai bus neužstatyti, neapkrauti.

Elektrinių buities prietaisų nevertėtų rinktis spontaniškai

Energetiškai aukštesnės klasės prietaisai yra itin svarbus kriterijus siekiant sumažinti energijos švaistymą. A. Vaitulevičienė sako, kad Europos Sąjungoje nustatomi reikalavimai standartizuotai žymėti buities prietaisų energetines klases lemia, kad galime lengviau palyginti, kiek tas pats prietaisas, tik žemesnės energetinės klasės, sunaudos daugiau energijos veikiant tomis pačiomis sąlygomis. Anot jos, ypač svarbu rinktis aukštos energetinės klasės prietaisus, kurie veikia nesustodami, pavyzdžiui – šaldytuvas ir šaldiklis.

„Valstybės duomenų agentūros duomenimis, lietuviai daugiausia elektros energijos suvartoja apšvietimui ir elektros prietaisams. Jei apšvietimo grupė yra aiški, tuo tarpu į elektros prietaisų grupę patenka oro vėsinimo ir kondicionavimo sistemos, šaldytuvai, skalbimo mašinos ir kita buities įranga. Natūralu, kad namuose, kuriuose yra oro vėsinimo ir kondicionavimo sistemos ar katilai vandens šildymui, ši įranga bus pagrindinė elektros energijos naudoja. Neturint aukščiau minėtų prietaisų, didžiausi namuose elektros energijos vartotojai yra šaldytuvas ir šaldiklis, maisto ruošos įranga ir apšvietimas“, – pasakoja specialistė.

Ji įsitikinusi – tinkama elektros prietaisų priežiūra ir naudojimas sukuria galimybes sutaupyti lėšų, sumažinti elektros švaistymą.

„Nors patys kol kas atskirų skaičiavimų nesame atlikę, tačiau galime remtis kolegų iš Belgijos atlikta analize, kurioje pateikiami duomenys rodo, kad, pavyzdžiui, neišjungtas kompiuteris su priedais per metus sunaudoja elektros už 33 eurus, televizorius apie 15 eurų, kavos aparatas – 6 eurus, orkaitė su skaitmeniniu laikrodžiu – apie 4 eurus“, – pasakoja ekspertė.

Vis tik, A. Vaitulevičienė teigia, kad silpsta tendencija, kad lietuviai šaltuoju metų sezonu suvartoja daugiau elektros energijos. Taip yra todėl, kad šiltuoju metų sezonu taip pat aktyviai naudojamasi elektriniais prietaisais, pavyzdžiui, vėsinimo sistemomis.

Būtina paanalizuoti prietaisų energetines korteles

„ACME Grupės“ bendrovės „ACC Distribution“ prekių ženklų vadovė Aušrinė Juozelskė teigia, kad 2021 metais Europos Komisija pakeitė skalbimo mašinų, indaplovių ir šaldytuvų energijos skaičiavimo metodą. Pakeitimai buvo labai reikalingi, mat pagal energijos sąnaudas daugelis produktų jau buvo aukščiausios A+++ energinės klasės ir gamintojai neturėjo tikslo tobulinti produktų. Specialistė sako, kad dėl šios priežasties šiandien energijos matavimo ribos yra pakeistos tam, kad gamintojai siektų aukščiausios A energinės klasės. Kasmet kompanijos pristato vis daugiau A energinės klasės modelių, kad kuo daugiau vartotojų galėtų įpirkti aukščiausios energinės klasės prietaisų.

„Nuo 2024 metų kovo 1 d. dar bus pokyčių šaldytuvų kategorijoje: nebeliks G ir F energinių klasių, todėl rinkoje bus dar daugiau taupesnių šaldytuvų ir šaldiklių. Tvarumo ir energinio efektyvumo kriterijai buitinių prietaisų rinkoje dominuoja pastaruosius 3–5 metus. Gamintojai šių poreikių neignoruoja ir sparčiai tobulina prietaisus, siūlydami vis taupesnius produktus. Galiu drąsiai teigti, kad šiandieniniai buities prietaisai sunaudoja mažiau elektros energijos nei prieš dešimtmetį. Pavyzdžiui, dabar šaldytuvai per metus suvartoja 10–20 proc. mažiau elektros energijos, skalbimo mašinos – net iki 40 proc., indaplovės – iki 10–20 proc.“, – nurodo ji.

Specialistė pataria prieš renkantis buitinę techniką paanalizuoti energetinės kortelės, kuri būna prie kiekvieno prietaiso, duomenis. Anot jos, tokiu būdu galima paprastai paskaičiuoti, kiek sutaupysite pinigų už elektrą, rinkdamiesi A arba E energijos klasės prietaisą.

„Pavyzdžiui, jei žmogus renkasi skalbimo mašiną. Žinoma, aukščiausios A energinės klasės skalbyklė yra brangesnė, bet ji sunaudos mažiau elektros energijos, tad ir mokėti už ją reikės mažiau“, – sako pašnekovė.

Ji teigia, kad gamintojai nuolatos tobulina savo produktus. Pavyzdžiui, šiais metais Lietuvos rinkoje pasirodė pats taupiausias šaldytuvas, kurio metinės energijos sąnaudos – tik 97 kW, tad išlaidos už energiją siekia iki 25 eurų.

Šios naudingos gudrybės pravers kiekvienam

Prekių ženklų vadovė A. Juozelskė sako, kad egzistuoja ir paprasti būdai, kurių pagalba galima nesunkiai sutaupyti.

„Yra skalbyklių, kurias galima pajungti ne prie šalto, o tiesiai prie karšto vandens čiaupo. Jeigu jūsų namuose yra įrengtos saulės panelės arba jeigu kitu būdu nemokamai ar itin pigiai šildote vandenį, toks sprendimas sutaupys energiją vandens šildymui“, – rekomenduoja ji.

Specialistė nurodo, kad budriems vertėtų būti ir renkantis skalbimo programas. Neretai manoma, kad trumpos skalbimo programos yra taupesnės už ilgąsias.

„Vartotojai galvoja, kad kuo ilgiau skalbyklė skalbia, tuo daugiau elektros ir vandens sunaudoja, tačiau ilgo skalbimo metu skalbimo mašina mirko skalbinius, tai leidžia užtikrinti švarą visiškai nenaudojant elektros energijos. Greitosios programos mirkymo etapo neturi, skalbyklė dirba nuolat“, – teigia pašnekovė.

Ji rekomenduoja skalbyklėje nustatyti aukštesnes gręžimo sąnaudas, tokiu būdu skalbiniai bus sausesni, o ir džiovyklė džiovins trumpiau.

„Taip pat patarčiau atkreipti dėmesį į virykles su orkaitėmis, kuriose vienu metu galima kepti kelis skirtingus patiekalus nesibaiminant, kad susimaišys kvapai. Tokia funkcija taip pat gali padėti taupyti elektros energiją“, – pabrėžia ekspertė.

A. Juozelskė nurodo, kad rinkoje yra nemažai buitinių prietaisų, kuriuos belaidžiu ryšiu galima susieti su mobiliuoju telefonu ir jame matyti energijos sąnaudas. Tokiu būdu galima dar labiau taupyti elektros energiją.

Itin populiari – nemokama elektros prietaisų išvežimo paslauga

O ar dažnai lietuviai namuose keičia elektros prietaisus, o gal naudojasi morališkai pasenusiais daiktais, kurių veikimui prireikia daug elektros energijos? „EMP Recycling“ generalinis direktorius Darius Valeika pasakoja, kad jų įmonė per metus vidutiniškai aptarnauja apie 80 tūkstančių fizinių ir juridinių klientų.

„Elektronikos, buitinės technikos ir metalo atliekų išvežimą atliekame visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir rajonuose aplink. Išvežimo paslauga yra visiškai nemokama, todėl manome, kad tai skatina žmones vis dažniau ir daugiau pasinaudoti mūsų paslauga bei tinkamai atsikratyti nebenaudojama technika. „EMP Recycling“ atliekų gauna labai įvairių, tai gali būti tiek šaldytuvas, tiek skrudintuvė ar vienkartinės elektroninės cigaretės – viskas, kas veikia laido, baterijos ar akumuliatoriaus pagalba“, – itin vertinga informacija dalinasi jis.

Pašnekovas paaiškina, kad visos elektros ir elektronikos atliekos yra perdirbamos specialiai tam skirtoje gamykloje, kuri yra įsikūrusi Vilniaus rajone.

„Gamykloje turime skirtingus perdirbimo cechus, kuriuose vyksta įvairių atliekų perdirbimo procesai. Pavyzdžiui, esame vienintelė Lietuvoje ir Baltijos šalyse gamykla, kuri gali perdirbti šaldytuvus. Tam reikalinga atskira patalpa, mechanizmai bei leidimai“, – sako D. Valeika.

Anot jo, perdirbimo metu yra atgaunamos žaliavos, kurios keliauja į patikrintas bei sertifikuotas lydyklas. Vėliau gaminami nauji produktai.

Darius Valeika

Dažniausiai atsikrato smulkiaisiais prietaisais

D. Valeika pasakoja, kad dažniausiai žmonės atsikrato smulkiąja elektronika. Tai – prietaisai, kurie tarnauja trumpą laiką ir greitai sugenda.

„Tai gali būti tos pačios vienkartinės elektroninės cigaretės, kurių naudojimo terminas yra labai trumpas ir jos dažnu atveju nukeliauja į komunalinius konteinerius. Remiantis „WEEE Forum“ duomenimis, Europoje kiekvienas namų ūkis turi apie 72 elektros ir elektroninės įrangos prietaisus, iš kurių net 11 yra sugedę ar nebenaudojami“, – teigia specialistas.

Vis dėlto, renkantis prietaisus savo namams jis rekomenduoja atsižvelgti į perkamo prietaiso ilgaamžiškumą bei pasidomėti ar jam yra taikoma garantija. Taip pat D. Valeika pabrėžia, kad vertėtų įsitikinti, kad prietaisai tikrai yra energetiškai naudingesni. Tokiu būdu bus galima ne tik taupyti elektros išlaidas, bet ir prietaisu naudotis ilgesnį laiką. O juk kuo daiktas tarnaus ilgiau, tuo mažiau bus ir nereikalingų atliekų.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Elektro(mobiliems)“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją