Kaip rašoma pranešime spaudai, palankūs įstatymai ir finansavimo galimybės skatina verslą tapti gaminančiais vartotojais, tačiau sektoriui augant neišvengiama ir problemų. Iššūkius saulės energetikos sprendimus norintiems įdiegti verslininkams kelia žinių trūkumas: nėra aišku, kuriais rangovais galima pasitikėti, kokių technologinių sprendimų reikalauti ir ko tikėtis ateityje.

Ši problema susijusi su tuo, daugelis inicijuojančių tokius projektus neturi patirties saulės elektrinių įrengime. Tai kelia grėsmę, jog šalyje bus įrengtos ne pačios saugiausios ir našiausios elektrinės, o jų savininkai praras lėšų.

Nepaisant to, tinkamai pasirinkus rangovus ir žinant, kokių saugumo standartų ir technologijų iš jų reikalauti, rizikos gali būti efektyviai sumažintos.

Taupūs moka du kartus

Didžiausiu svertu renkantis saulės elektrinės technologinius sprendimus išlieka kaina. Nerimą kelia tai, jog naujas produktas rinkoje – saulės elektrinės – dar nėra išbandytas laiko, todėl nėra aišku, kurie iš elektrinių rangovų darbą atlieka kokybiškai ir montuoja reikiamą laikotarpį tarnaujančias elektrines. Kad išvengtų rizikos įsigyti prastos kokybės saulės elektrinę, prieš skelbdamas konkursą rangovui išsirinkti, klientas privalo kuo tiksliau apibrėžti techninius reikalavimus. Taip bus išvengta galimo rangovų pasinaudojimo kliento kompetencijų stoka.

Šis aspektas ypač svarbus verslininkams, nutarusiems įrengti saulės paneles ant gamyklos ar kito pastato stogo. Kompetentingi rangovai supažindina klientus su galimomis grėsmėmis, atlieka stogo ekspertizę bei įvertina galimą apkrovą. Praleidus šiuos žingsnius, atsiranda nelaimingų atsitikimų – tokių, kaip įgriuvęs stogas – rizika.

Lentvaryje atidaryta didžiausia Baltijos šalyse saulės elektrinė, įrengta ant stogo

Rangovo patirtis – saugios investicijos garantas

Prieš pradedant ilgalaikį bendradarbiavimą, rekomenduojama įvertinti rangovo patirtį, mokumą ir bankroto riziką. Taip pat svarbu įsitikinti, kad nustatyta rangovo civilinė atsakomybė yra proporcinga galimos objekto žalos vertei.

Rangovų patirtį kritiškai įvertinti svarbu ne tik dėl garantinių ir kitų įsipareigojimų vykdymo, bet ir dėl projektų įgyvendinimo sėkmės. Siekiant, kad didelio masto saulės elektrinė būtų sumontuota kokybiškai, rangovas turėtų būti įgyvendinęs projektą, kurio galia sudaro bent 60 proc. planuojamos elektrinės galios.

Pavyzdžiui, statantis 1MW elektrinę, rangovas turėtų turėti patirties bent su 600 kW elektrine. Be abejonės, ne tik ilgi darbo metai, bet ir tarptautinė patirtis, sektoriaus bei technologijų išmanymas, aukšto lygio profesionalumas ir socialinė atsakomybė prisideda prie to, kad bendradarbiavimas būtų sklandus ir sėkmingas.

Gamintojų, o ne subrangovų garantijos užtikrins elektrinės ilgaamžiškumą

Saulės moduliai yra svarbiausias elektrinės komponentas ir sudaro apie 50 proc. jos kainos, tad yra ypač svarbu pasirinkti patikimus technologinius sprendimus. Klientams rekomenduojama reikalauti originalių garantinių raštų iš technologijų gamintojų, o ne rangovų, bei kritiškai vertinti neadekvačiai ilgas mažą patirtį turinčių gamintojų garantijas.

Saulės elektrinė Lietuvoje

Pavyzdžiui, 30 metų garantija reiškia, jog įmonė įsipareigoja visą šį laikotarpį prižiūrėti modulius, tačiau dalis verslų vargu ar bus pajėgūs tiek laiko išsilaikyti rinkoje. Lietuviai dažnai skeptiškai žiūri į kiniškus modulius, nors tarp penkių populiariausių pasaulio modulių gamintojų visi yra kinai (Jinko, Canadian Solar, JA Solar, Hanwha, Trina Solar). Dauguma šių gamintojų veikia jau daugiau nei dešimtmetį, tiekia aukščiausios kokybės klasės modulius ir turi papildomą trečiųjų šalių garantiją – yra perdrausti.

Nepaisant iššūkių renkantis, prioritetizuodami kokybę ir turėdami omenyje, kad saulės elektrinė yra ilgalaikė investicija, verslininkai nenusivils Lietuvoje montuojamų saulės elektrinių kokybe. Vis didėjantys projektų mastai ir prognozės, kad Lietuvos saulės elektrinių pajėgumas per keletą metų pasieks 500 MW, rodo, kad daugėja verslininkų, suprantančių saulės energijos naudą ir besirūpinančių taršos mažinimu.