Nepriklausomo elektros tiekėjo „Energijos tiekimas“ vadovas Vidmantas Salietis paaiškino, kad Švedijoje ir Suomijoje daugiau nei trečdalis elektros energijos yra pagaminama atominėse jėgainėse, todėl vis dar vykstantys atominių elektrinių remontai reikšmingai mažina pasiūlą ir didina energijos kainą. Atitinkamai tai jaučiama ir Lietuvoje, nes pigesnę energiją „NordBalt“ jungtimi mūsų šalis gaunanti iš Švedijos.

Kainų augimo tendencija rugsėjį pastebėta ir kitose Baltijos bei Skandinavijos šalyse. Švedijos 4-ojoje kainų zonoje, kurią su Lietuva jungia „NordBalt“ jungtis, šį rugsėjį elektra kainavo 25 proc. daugiau nei prieš metus. Tuo metu Estijoje šį mėnesį užfiksuota 37,27 Eur/MWh elektros energijos kaina yra aukščiausia šiais metais.

Rugsėjį elektros energijos kainų skirtumai tarp skirtingų „Nord Pool“ biržos kainų zonų beveik išnyko - energijos kaina Suomijoje, Švedijoje, Latvijoje, Estijoje bei Lietuvoje siekė apie 37 Eur/MWh. Pavyzdžiui, skirtumas tarp Lietuvos ir Švedijos SE4 zonose fiksuotos vidutinės elektros kainos rugsėjį buvo vos 0,86 Eur/MWh. Rugpjūtį šis skirtumas siekė 3,4 Eur/MWh, liepą - 5,4 Eur/MWh.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)