Daugiau nei 2,4 milijono sekėjų „Instagram“ turinčios O. Zelensko įrašai, raginantys ukrainiečius nepasiduoti agresoriams ir pabrėžiantys viską niokojančius karo padarinius civiliams, o ypač vaikams, sulaukia šimtų tūkstančių įvertinimų, rašo news.sky.com.

Pirmoji Ukrainos ponia dar prieš kelias dienas buvo mažai žinoma už savo šalies ribų, tačiau jos žinutės šiame socialiniame tinkle apie karą ir vaikų kančias atkreipė viso pasaulio dėmesį ir į ją.

Kaip teigia Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, jo šeima yra „taikinys Nr. 2“ Rusijos sąraše.

Olena gimė 1978 metų vasarį tame pačiame mieste, kaip ir prezidentas Zelenskis, Kryvyi Rih, centrinėje Ukrainoje. Jiedu mokėsi toje pačioje mokykloje ir turėjo bendrų draugų, bet labiau vienas kitą pažino besimokydami universitete. Olena studijavo architektūrą, o būsimasis jos vyras, vos keliomis savaitėmis vyresnis už ją, baigė teisės studijas.

Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenskaja

Ponia Zelenska pakeitė savo specialybę ir tapo rašytoja maždaug tuo pačiu metu, kai V. Zelenskis įkūrė komedijos studiją „Kvartal 95“. Ji netgi rašė jiems tekstus. Pora susituokė 2003 m. rugsėjį ir persikėlė į sostinę Kijevą.

Šiandien pora augina du vaikus – 17 metų dukrą ir devynerių metų sūnų.

Viešumą išnaudojo socialinių problemų išryškinimui

2015 m. V. Zelenskis filme „Žmonių tarnas“ vaidino mokytoją, kuris tampa prezidentu.

„Nebuvau per daug laiminga, kai supratau, kad tokie iš tikrųjų buvo jo planai. Supratau, kaip viskas pasikeis ir su kokiais sunkumais teks susidurti“, – 2019 metais ukrainietiškam žurnalui „Vogue“ sakė ponia Zelenska, kalbėdama apie tuometinius jos vyro planus kandidatuoti į Ukrainos lyderio postą.

Olena Zelenska

Ponia Olena žurnalui sakė, kad iš prigimties ji yra privatus asmuo, mėgstantis „būti užkulisiuose“: „Nesu vakarėlių mėgėja, nemėgstu pasakoti anekdotų. Tai – ne mano charakteris. Bet radau priežasčių, kurios palankiai vertina viešumą. Viena jų – galimybė atkreipti žmonių dėmesį į svarbias socialines problemas".

Prieš karą O. Zelenska agitavo pačiais įvairiais klausimais: kovojo su smurtu šeimoje, siekė panaikinti vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumą, rėmė parolimpinius sportininkus, užsienio muziejuose teikė ukrainiečių kalbos garso vadovus ir kt.


„Tikiu, kad šiandien mus sieja daug bendrų dalykų. Bendros vertybės, idėjos, problemos, – pernai vizito Vašingtone metu „Diplomatic Courier“ sakė ji, – Turėtume rūpintis visam pasauliui svarbiais klausimais: sveikata, švietimu, lyčių lygybe“.

Tai, kaip tu rengiesi, kalba apie tave ir tavo šalį

Susitikimai su pasaulio lyderiais tapo jos gyvenimo dalimi nuo tada, kai 2019 m. gegužę jos vyras laimėjo rinkimus.

O. Zelenska, kuri laisvai kalba angliškai, 2020 metais susitiko su Kembridžo hercogu ir hercogiene Bekingemo rūmuose, taip pat su popiežiumi Vatikane ir likus vos kelioms savaitėms iki karo pasveikino Turkijos prezidentą ir pirmąją ponią Kijeve.

Moteris giriama už savo stilių, dažnai dėvi Ukrainos dizainerių drabužius, kad parodytų savo šalyje užaugusių talentų kūrinius.

Volodymyras Zelenskis

„Tai, kaip jūs rengiatės ir kaip prisistatote, kalba ne tik už jus, bet ir už jūsų šalį ir tai, ką jūs stengiatės pasiekti“, – „Diplomatic Currier“ sakė ji.

2020 m. birželio mėn. O. Zelenska buvo paguldyta į ligoninę dėl COVID-19 ligos, sirgo vidutinio sunkumo plaučių uždegimu. Jos vyro ir vaikų testai buvo neigiami.

Rusija sąmoningai ir ciniškai žudo vaikus

Pokyčiai ryškūs: praėjusį mėnesį, kuomet kai kurie manė, kad Rusijos kariuomenės didinimas yra blefas, ji su vyru pasidalijo nerūpestinga Valentino dienos asmenuke.


Dabar pirmoji Ukrainos ponia skelbia vilties žinutes, taip pat širdį draskančius vaizdus, kaip rusų kariuomenės kariai sąmoningai ir ciniškai žudo vaikus, jaunus vėžiu sergančius pacientus, kurie priversti bėgti ir negali gauti jiems taip reikalingos medicininės priežiūros.

„Parodykite šias nuotraukas rusėms – jūsų vyrai, broliai, tautiečiai žudo ukrainiečių vaikus! – rašė ponia Zelenska, – Praneškite jiems, kad jie yra asmeniškai atsakingi už kiekvieno Ukrainos vaiko mirtį, nes davė tylų sutikimą šiems nusikaltimams“.

Atvirame laiške ji pareiškė, kad Rusija vykdo masines Ukrainos civilių žudynes, o Rusijos prezidentas Putinas neįvertino neprilygstamos ukrainiečių vienybės, kurie nepasiduoda.


„Nors Kremliaus propagandistai gyrėsi, kad ukrainiečiai juos kaip gelbėtojus sutiks su gėlėmis, jie buvo apmėtyti Molotovo kokteiliais“, – sakė ji.

O. Zelenskos ir jos vaikų vieta šiuo metu nežinoma. Tačiau jos vyras praėjusį savaitgalį sakė, kad jo šeima vis dar buvo Ukrainoje – ir ji tai nurodo savo laiške „Instagram“, kurį vadina „liudijimu iš Ukrainos“.

Dalintis
Nuomonės