Ukrainos prieglaudų laukia sunkūs laikai: apie evakuaciją net negali galvoti

Prasidėjus karui, puolamose teritorijose Ukrainos gyventojai per garsiakalbius raginami evakuotis ir vykti į slėptuves. Tačiau su vietinėmis prieglaudomis bendraujanti organizacijos „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė teigia, kad prieglaudų atstovai apie evakuaciją net negalvoja, nes neturi nei kur, nei kaip išsivežti gyvūnų.

Situacija ypač sudėtinga didžiosiose prieglaudose, kuriose glaudžiasi po 500 ar net 1000 gyvūnų. Todėl šiuo metu „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ renka informaciją apie prieglaudose esančių gyvūnų skaičius ir poreikius, kad pagal juos būtų galima pasiūlyti reikalingiausią pagalbą.

„Didžiausia problema, ko gero, yra maisto atsargos, nes jos baigsis. Kai kurios prieglaudos visus pinigus išleido vien maisto atsargoms ir būtiniausioms medicininėms priemonėms. Karui tęsiantis ir padėčiai blogėjant, galimai net nebus iš kur vietoje nusipirkti maisto, nes tiekimas bus sustabdytas“, – apie prieglaudoms kylančius pavojus kalba B. Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

Šiuo metu Ukrainos prieglaudos bando kiek įmanoma apsirūpinti maisto atsargomis ir medicininėmis priemonėmis. Tačiau „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovė mano, jog reikia pasiruošti ir kraštutiniam scenarijui.

„Kraštutiniu atveju, paleidome anketą registruotis žmonėms, kurie galėtų padėti gyvūnams tiek su priėmimu, tiek su transportavimu. Šiuo metu dėliojame prieglaudų finansinius poreikius, kad žmonėms būtų aišku, kokios yra organizacijos, kiek jose gyvūnų, kokie jų poreikiai“, – sako B. Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

Galintys suteikti laikiną prieglobstį gyvūnams, padėti su transportavimu ar finansiškai, anketą gali rasti ČIA.

Jos teigimu, šiuo metu didžiausia pagalba prieglaudoms būtų finansinė – kol prekių tiekimas nėra sustabdytas ir prieglaudų atstovai turi galimybę pasirūpinti maisto atsargomis.

Bėgimas su augintiniais iš Ukrainos pareikalavo kontrolės pokyčių

Šiandien situacija sudėtinga ne tik Ukrainos prieglaudų gyvūnams, bet ir šalį paliekančių ukrainiečių augintiniams dėl dokumentų, įprastai reikalingų norint į šalį patekti su gyvūnu. Atsižvelgiant į ekstremalią situaciją, gyvūnų prieglaudos išsakė prašymą laikinai pakeisti tvarką. Prašymą ketvirtadienį paskelbė „Nuaras“.

„Dėl situacijos Ukrainoje šiandien prašome apsvarstyti galimybę laikinai atšaukti laboratorinio pažymėjimo / sertifikato poreikį tyrimams „titravimo“ būdu šunims ir katėms, kurie įvažiuoja į Lietuvą iš Ukrainos. Ukrainos piliečiai, emigruojantys iš karo zonų, pasiima su savimi šeimos narius, šunis ir kates. Deja, daugeliu atvejų sertifikuotose laboratorijose jie negali gauti pažymos apie testavimą. Suteikite galimybę įvažiuoti į Lietuvos (ES) teritoriją gyvūnams, atitinkantiems visus reikalavimus, išskyrus laboratorinių tyrimų antikūnių sertifikatą”, – prašymu Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) dalijosi „Nuaras“.

Leidimą į teritoriją patekti augintiniams be laboratorinių turimų antikūnių sertifikato jau yra patvirtinusi Lenkija. Skubos tvarka keisti tvarką ėmėsi ir VMVT – apie pakeitimus pranešta penktadienio rytą.

„Reaguojant į karo veiksmus Ukrainoje bei galimą karo pabėgėlių antplūdį, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) lengvina gyvūnų augintinių – šunų, kačių ar šeškų įvežimo tvarką. Iš Ukrainos atvykstančiųjų privačių asmenų gyvūnai augintiniai gaus skiepą nuo pasiutligės ir bus paženklinti, bei bus sudarytos palankesnės sąlygos jų karantinavimui“, – skelbiama VMVT išplatintame pranešime.

Nuo karo bėgantiems žmonėms su augintiniais – supaprastinta priėmimo tvarka

Vėliau VMVT atstovai pranešimą papildė ir patikino, jog padės nuo karinio konflikto su augintiniais bėgantiems žmonėms, kurie, tikėtina, artimiausiu metu pasieks ir Lietuvą. Tarnyba patikino, jog užtikrins sklandų šių žmonių priėmimą supaprastinta tvarka.

Nauja gyvūnų įvežimo tvarka taikoma išimtinai Ukrainos piliečiams, o komercinio gyvūnų augintinių įvežimo į ES tvarka kol kas lieka nepakitusi.
Kramatorske katė su šeimininke laukia į Kijevą vykstančio traukinio

„Kaip pranešė Lenkijos kolegos, kurie pirmieji priims piliečius, kertančius Ukrainos – Lenkijos sieną su gyvūnais, neskiepytus augintinius žadama suvakcinuoti, jei reikalinga – paženklinti ir užregistruoti vietoje. Pasiutligės Ukrainoje situacija nėra gera, ligos protrūkių pasitaiko, todėl privalome užtikrinti visokeriopą ligos kontrolę Lietuvoje, kad ji negrasintų gyvūnų ir netgi žmonių sveikatai“, – skelbia VMVT.

„Jeigu ukrainiečiai atvyks su paskiepytu gyvūnu, kuriam nebus praėjęs karantino laikotarpis, per kurį susiformuoja imunitetas ligai, gyvūno karantinavimui sudarysime lanksčias sąlygas. Jokių papildomų procedūrų iš gyvūnų savininkų nebus reikalaujama.

Jei Ukrainos piliečiai atvyks kirsdami ne ES šalies sieną, priimsime juos su neskiepytais augintiniais ir organizuosime gyvūnų vakcinavimą bei ženklinimą sienos kirtimo vietoje“, – praneša VMVT atstovai.