Susidomėjusius, kaip gi yra dėliojamas valstybės biudžetas, kviečiama išbandyti išmaniąją aplikaciją www.sudeliokbiudzeta.lt, kurioje patiems galima perskirstyti skirtingoms valstybės veiklos sritims skiriamas lėšas. Ar tai išties taip lengva, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio? Pažiūrėkite patys, o taip pat ir gaukite dovanų: sudalyvavus žaidime iki gruodžio 17 d., galima laimėti „Apple AirPods“ belaides ausines ir 3 vnt. išorinių baterijų.

Kaip biudžetą mato aplinkosaugos aktyvistė

Interaktyvią aplikaciją išbandė bei savo valstybės biudžeto versiją jau sudėliojo ir aplinkos psichologė, aktyvistė Gintarė Zinkevičiūtė. Jos teigimu, ši aplikacija į valstybės biudžetą leidžia pažvelgti kritiškai bei suprasti, kad tam tikriems dalykams skirti daugiau lėšų nėra taip paprasta.

Pašnekovei aktualiausi pasirodė biudžeto aspektai, susiję su kova prieš klimato kaitą. Ji džiaugiasi, kad kitų metų valstybės biudžete tam yra skiriama dėmesio – netgi yra išskirta eilutė „Klimato kaitos priemonėms įgyvendinti“.

„Kalbant apie klimato kaitą, galima išskirti tris dalis: klimato krizės švelninimas, prisitaikymas prie klimato kaitos pasekmių ir žalos taisymas, – paaiškina G. Zinkevičiūtė. – Pirmasis, švelninimo aspektas, yra susijęs su energijos efektyvumu, atsinaujinančių išteklių plėtra ir iškastinio kuro naudojimo atsisakymu. Matau, kad biudžete, energetikos skyrelyje, tai yra minima. Klimato krizės švelninimui yra skiriama finansų.“

Aplinkosaugos aktyvistė džiaugiasi, kad biudžete yra minima atsinaujinančių energijos išteklių plėtra. Vis dėlto, pašnekovė daugiau viešųjų lėšų skirtų prisitaikymui prie klimato kaitos pasekmių, nors dalis jų dabar ir gali būti pastebima veiklos srityje „Aplinka, miškai, klimato kaita ir žemės tvarkymas“. Tačiau norint vienoms veikloms skirti daugiau lėšų, iš kitų tenka atimti. Čia G. Zinkevičiūtė mato paprastą išeitį – nefinansuoti to, kas netvaru, pavyzdžiui, aplinkai nedraugiško transporto. Taip pat pašnekovė siūlytų prioritetizuoti visuomeninio transporto sistemas, perskirstant lėšas iš, pavyzdžiui, kelių plėtros.

G. Zinkevičiūtė taip pat komentuoja, kad svarbu investuoti ir į trečiąją dalį – klimato kaitos padarytos žalos taisymą.

„Kuo ambicingesnes priemones pasitelksime klimato kaitos poveikiui mažinti, tuo mažiau reikės investuoti į prisitaikymą ir žalos atstatymą. Matau, kad biudžete tai jau yra minima“, – mąsto pašnekovė, bet pažymi, kad pati dėliodama biudžetą keltų ambicingesnius tikslus klimato kaitos klausimu.

Be to, ji pabrėžia, kad iš aplinkosauginės pusės yra svarbu skirti daugiau finansų visuomeninio transporto sistemos gerinimui, todėl ją džiugina kitų metų biudžete išskirta eilutė „Susisiekimui gerinti geležinkelių transportu“.

Vis dėlto aplinkos psichologė atkreipia dėmesį, kad viešojo sektoriaus lėšos nėra vienintelės, reikalingos klimato krizės sprendimams. Jos teigimu, klimato kaitos švelninimui ir adaptacijai prie jos yra itin svarbus ir privataus sektoriaus įsitraukimas.

Už sudėliotą biudžetą – prizai

Finansų ministerijos pristatytas įrankis leidžia pabandyti savarankiškai sudėlioti valstybės biudžetą ir palyginti, kaip jis skirtųsi nuo Seimo jau patvirtino ateinančių metų biudžeto.

Sudaryti savąją biudžeto versiją ir palyginti ją su jau suplanuotu valstybės biudžetu galite aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt. Tai – puiki patirtis, už kurią galite gauti ir vertingų prizų. Sudėlioję savo biudžetą iki gruodžio 17 d., galite laimėti Apple AirPods belaides ausines ir 3 vienetus išorinių baterijų.