Mėgstantiems skaičiuoti pinigus patiks išmanioji aplikacija www.sudeliokbiudzeta.lt. Joje galite suplanuoti savąjį valstybės biudžetą ir palyginti su jau patvirtintu. Suskubus tai padaryti iki gruodžio 17 d., bus galimybė laimėti ir smagius prizus: naujųjų savininkų laukia „Apple AirPods“ belaidės ausinės ir 3 vnt. išorinių baterijų.

Biudžetą įvertino ūkininkai

Išmaniąją aplikaciją išbandė ir savo valstybės biudžeto versiją pabandė sudėlioti ir Lietuvos ūkininkai. Nors didžiausią dėmesį jie čia skyrė žemės ir maisto ūkiui, kaimo plėtrai, žuvininkystei ir veterinarijai skirtoms lėšoms, ūkininkai nepamiršo ir kitų svarbių sričių – švietimo, valstybės saugumo ir gynybos.

Kaip sako Kėdainių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas Dainius Sabulis, žemės ūkio sričiai lėšų būtų galima skirti daugiau – papildomi pinigai praverstų ūkių modernizavimui, pavyzdžiui, naujoms džiovykloms įsigyti. Tačiau biudžetas yra ribotas: norint vienai valstybės veiklos sričiai viešųjų finansų skirti daugiau, iš kokios nors kitos srities tuomet tenka atimti.

Iš ko lėšas atimtų ūkininkas nežino, bet yra įsitikinęs, kad tikrai ne iš švietimo ir krašto apsaugos: „Tai yra prioritetinės sritys“. Jo manymu, svarbiausia valstybės veiklos sritis turėtų būti švietimas, antroje vietoje ūkininkas statytų krašto apsaugą, o žemės ūkį paliktų trečioje vietoje.

„Švietimas ir krašto apsauga išties yra svarbiausi dalykai. Juk jei nesaugosime krašto, nebus, ko mums čia skaičiuoti ir kalbėtis. Neužauginsime protingų žmonių – nebus kam ir toje pačioje kariuomenėje ginklo laikyti. Išsilavinimo reikalauja ir žemės ūkis – čia juk taip pat reikia tam tikrų žinių“, – apie prioritetines valstybės biudžeto sritis mąsto D. Sabulis.

Savo ruožtu ilgametis ūkininkas Vidas Juodsnukis akcentuoja lėšų perskirstymo jau pačiame žemės ūkio sektoriuje svarbą.

„Iš niekieno lėšų nereikia atimti, bet reikia jas teisingai paskirstyti žemės ūkio srityje, – sako pašnekovas. – Šioje srityje per mažai dėmesio ir finansavimo yra skiriama šeimos ūkiams. Reikia, kad Lietuvos kaimas išliktų gyvybingas, kad ten būtų auginami sveiki maisto produktai. Todėl daugiau lėšų šioje srityje skirčiau ne skambiausiems ūkiniams subjektams, o šeimos ūkiams: technologijų, įrangos, technikos įsigijimui.“

Sudėliokite savo biudžetą

Ateinančių metų valstybės biudžetą sudaro kiek daugiau nei 17 milijardų eurų. O ar jūs žinote, kaip supjaustytumėte šį pyragą: kam skirtumėte didesnį gabaliuką, o kam – šiek tiek mažesnį?

Išmaniojoje aplikacijoje http://www.sudeliokbiudzeta.lt sudarykite savąją biudžeto versiją ir palyginkite ją su jau Seimo patvirtintu valstybės biudžetu. Tai padarykite iki gruodžio 17 dienos ir laimėkite vieną iš prizų – „Apple AirPods“ belaides ausines arba išorines baterijas.