Kiekvienas dabar gali pabandyti sudėlioti savąją valstybės biudžeto versiją išmaniojoje aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt, o tada – ją palyginti su Finansų ministerijos parengtu kitų metų biudžeto projektu. Suskubę dalyvauti iki gruodžio 17 d. taip pat turite progą laimėti belaides „Apple AirPods“ ausines ir 3 vnt. išorinių baterijų.

Valstybės biudžetą įvertino Lietuvos moksleiviai

Išmaniąją aplikaciją išbandė bei savo valstybės biudžeto versiją jau pabandė sudėlioti ir Lietuvos moksleiviai. Jiems svarbiausia pasirodė švietimo sritis, kuriai norėtų skirti dar daugiau lėšų, tačiau jaunuoliai taip pat atkreipia dėmesį ir į valstybės saugumo ir gynybos sritį.

Kaip sako Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) viceprezidentas Emilis Mikulskis, bendru požiūriu kitų metų biudžetas moksleivius tenkina, tačiau švietimo sektoriui lėšų trūksta jau ilgą laiką.

„Biudžetas yra subalansuotas ir finansiniu bei fiskaliniu atžvilgiu esame tvari ir tvarkinga valstybė, – teigia E. Mikulskis. – Vis dėlto švietimui lėšų vis tiek trūksta. Ne tik per pastaruosius ketverius metus – jų trūksta jau ne vieną dešimtmetį. Švietimui skiriama tikrai per mažai dėmesio.“

LMS viceprezidentas taip pat pabrėžia, kad būtų įdomu sužinoti, ar švietimui skiriamos lėšos yra efektyviai panaudojamos pagal paskirtį ir ar duoda rezultatą, o „ne tik šiaip kažkur sau nuplaukia“. Visgi pašnekovas taip pat pastebi, kad norint vienai sričiai skirti daugiau lėšų – kitose išlaidas tenka apkarpyti. Jo teigimu, yra itin sunku nuspręsti, iš kieno gi tas lėšas tuomet atimti.

„Net nežinia, iš kur būtų galima atimti, kad būtų mažiausiai skaudu. Kultūrininkas – supyktų, o saugumo ir gynybos biudžeto net nesinori liesti, nebent tik dar daugiau jiems skirti, dar labiau šį sektorių išauginti. Tad nežinome, ką čia galima būtų nuskriausti“, – mąsto E. Mikulskis.

Jis taip pat pažymi, kad moksleiviams savaip dėliojant valstybės biudžetą, pasirinkimams didelę įtaką turėjo dabartinis ekonominis ir geopolitinis fonas.

„Jei gyventume ramesniais laikais, mūsų biudžeto vertinimas turbūt būtų kitoks ir būtų galima puoselėti didesnius lūkesčius, – sako E. Mikulskis. – Visgi, dabar daugiausia lėšų norėtume skirti švietimui ir gynybai.“

Kaip atrodytų Jūsų biudžetas?

Iš ko atimti ir kam pridėti – daugeliui išties nelengva užduotis. Pabandykite su ja susitvarkyti aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt sudėliodami savąjį valstybės biudžetą. Tai padarę iki gruodžio 17 d., turite progą laimėti šaunių prizų: belaides „Apple AirPods“ ausines ir 3 vnt. išorinių baterijų.