Valstybės biudžeto planavimas – tikras iššūkis net ir tikriems politikos, ekonomikos bei kitų sričių profesionalams. Manote, kad jums sektųsi geriau? Išbandyti savo jėgas sudarant savąją biudžeto versiją ir palyginti ją su jau suplanuotu valstybės biudžetu galite išmaniojoje aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt. Maža to, sudalyvavę galėsite laimėti ir puikius prizus.

Kaip biudžetą dėliotų daugiavaikė šeima

Savo valstybės biudžeto versiją pabandė sudėlioti ir tris vaikus – antrokę, ketvirtoką ir dešimtoką – auginantys sutuoktiniai Rasa ir Mantas. Išbandę naująją aplikaciją trijų vaikų tėvai tvirtina, kad didžiausią dėmesį valstybėje reikia skirti dvejiems sektoriams: švietimo ir sveikatos.

Vos išbandžiusi aplikaciją, mokyklinukus auginanti vilnietė Rasa nedvejoja – sveikatos sričiai yra skiriama per mažai lėšų. Jos teigimu, sveikatos biudžetas yra orientuotas į pasekmių šalinimą, o ne priežasčių prevenciją.

„Man, kaip mamai, yra svarbu ligų prevencija, ankstyva diagnostika, bendras visuomenės sveikatos stiprinimas. Tačiau matau, kad santykinai nedaug lėšų yra skiriama sveikatinimui, todėl šiai sričiai skirčiau didesnę sumos dalį“, – mąsto Rasa.

Trijų vaikų mama taip pat atkreipia dėmesį į kitą, jos manymu lygiaverčiai svarbų sektorių – švietimą. Nors ir yra patenkinta tuo, kaip ateinantiems metams yra paskirstytas švietimo biudžetas, moteris norėtų matyti dar labiau didinamus pedagogų atlyginimus.

„Reikėtų dar labiau didinti mokytojų atlyginimus. Nežinau, kokia procentine dalimi, bet reikėtų, – svarsto Rasa. – Svarbu, kad mokyklose liktų dirbti kompetentingi, savo profesijai atsidavę pedagogai, bei kad su noru ateitų ir nauji, jauni mokytojai.“

Perskirstytų lėšas

Švietimo sritį kaip vieną svarbiausių išskyrusiai žmonai pritaria ir aplikaciją kartu išbandęs Mantas. Jo teigimu, švietimas yra valstybės pamatas, dėl to šiai sričiai reikėtų skirti dar daugiau lėšų, nei jau numatyta biudžete.

„Švietimas yra visa ko pamatas. Jeigu nori sugriauti valstybę, sugriauk švietimą. Jeigu nori statyti valstybę, pradėk nuo švietimo, – tvirtina Mantas. – Dėl to mokytojai yra tie, kurie stato valstybės ateitį.“

Trijų vaikų tėtis taip pat pastebi, kad 2024 metų biudžete skiriama per mažai lėšų užimtumui skatinti, o nedarbo išmokoms mokėti skiriama per daug.

„Taip skatinamas noras nedirbti, – sako pašnekovas, pažymėdamas, kad šioje vietoje lėšas perskirstytų kardinaliai. – Reikėtų, kad kuo daugiau žmonių valstybėje norėtų dirbti ir kad mūsų vaikams nereikėtų uždirbti pašalpų bedarbiams.“

Sudėliokite savo biudžetą

Ateinančių metų valstybės biudžeto pajamas sudaro kiek daugiau nei 17 milijardų eurų. Ar jūs jau žinote, kam skirtumėte didesnį gabaliuką, o kam – šiek tiek sumažintumėte?

Išmaniojoje aplikacijoje http://www.sudeliokbiudzeta.lt iki gruodžio 17 d. sudarykite savąją biudžeto versiją, palyginkite ją su Finansų ministerijos parengto biudžeto projektu ir laimėkite vieną iš šaunių prizų – Apple AirPods ausines arba išorines baterijas.