E. paslaugų nuolat daugėja

Turbūt dažniausiai visuomenės naudojama ir daugiausiai funkcijų turinti yra el. paslaugų sistema. Tai yra interaktyvi platforma, leidžianti žmonėms deklaruoti gyvenamąją vietą, įregistruoti ar išregistruoti automobilį, pasinaudoti civilinės metrikacijos paslaugomis ir dar daugeliu kitų, niekur neinant iš namų, o tik prisijungus prie interneto.

Gyventojų įtraukimas į valstybės valdymą

Taip pat augant piliečių aktyvumui ir domėjimuisi šalies demokratiniais procesais, aktualus tampa e. pilietis.lrv.lt puslapis. Kaip aiškina tinklalapį administruojančios Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos Spaudos ir komunikacijos skyriaus vedėjas Antanas Martusevičius, e. pilietis yra gyventojų įtraukimo į sprendimų priėmimą elektroninė paslauga. Dėl jos interneto portale galima greitai ir paprastai kreiptis į Vyriausybės valdymo srities įstaigas; stebėti savo kreipinių nagrinėjimo eigą; centralizuotu elektroniniu būdu gauti atsakymus; dalyvauti viešosiose konsultacijose; teikti peticijas.

„E.pilietis“ yra portalo „Mano vyriausybė“ dalis. Portalas „Mano vyriausybė“ – tai platforma, apjungianti turinio valdymo ir atvirų duomenų skelbimo priemones, skirtas valstybės institucijoms. Portale vieno langelio principu galima sužinoti apie visų Vyriausybės valdymo srities įstaigų veiklą, naujienas, paslaugas“, – teigia A. Martusevičius.

Pasak jo, portalas naudingas gyventojams, nes suteikiama galimybė dalyvauti Vyriausybės inicijuojamose viešosiose konsultacijose, visuomenės nuomonės apklausose. Pasibaigus viešajai konsultacijai ar apklausai portale skelbiami jų rezultatai, visuomenė turi galimybę stebėti, ar piliečių pateikti pasiūlymai turėjo įtakos konkretiems priimtiems sprendimams. Taip pat yra galimybė naršyti portale, gauti informaciją apie valstybės institucijų veiklą, kreiptis į valstybės institucijas, pateikti prašymus, skundus, pranešimus, dalyvauti virtualiose diskusijose naudojantis ne tik kompiuteriu, bet ir mobiliuoju telefonu ar planšete.

Realu laiku matoma valstybės skola

Dar vienas elektroninis įrankis, kuriuo gali naudoti piliečiai, yra sistema, kurioje realiu laiku matoma valstybės skola: 2g.lt. Tinklalapio autorius ir administratorius yra ne valdžios atstovas ar institucija, o tiesiog pilietiškas žmogus, IT specialistas, kuris, prasidėjus ekonominei krizei ir nuolat augant valstybės skoloms, nusprendė sukurti sistemą, fiksuojančią pasiskolintų pinigų sumą. Artūras Orševskis, puslapio administratorius ir įkūrėjas, teigia, kad jo tikslas yra pateikti tikslią informaciją, kurios jam, kaip piliečiui, trūko ir trūksta iš valdžios institucijų.
Valstybės skolos

„Mano tikslas yra kiek įmanoma tiksliau ir aiškiau perteikti informaciją. Valstybės skolos duomenis skelbia Finansų ministerija. Seku jos pranešimus spaudoje, jais vadovaujantis koreguoju einamuosius duomenis. Vėliau duomenys yra tikslinami vadovaujantis Finansų ministerijos skelbiamomis metinėmis ataskaitomis. Šios ataskaitos skelbiamos 12 mėnesių po fakto, o kartais ir vėliau“, – pasakoja A. Orševskis.

Puslapio įkūrėjas pabrėžia, kad nepriklauso jokiai politinei partijai ir tai yra jo, kaip piliečio, inciatyva.

Politikų balsavimų išklotinės

Vykstant Seimo rinkimams ypač aktualūs tampa manoSeimas.lt, manobalsas.lt ir seime.lt internetiniai portalai. Šiuos tris tinklalapius vienija jų tematika – visi yra apie Seimą, Seimo narius, jų dalyvavimą priimant, siūlant, svarstant valstybei svarbius sprendimus ir įstatymus ar jų pataisas.

Štai manoSeimas.lt unikalus tuo, kad jame gyventojai gali rasti informacijos apie frakcijų veiklą: koks yra jų dalyvavimo posėdžiuose aktyvumas, kiek kartų jie yra pasisakę svarstomais klausimais, kiek jų pateiktų projektų buvo priimta. Taip pat portale yra visas Seimo narių sąrašas ir jų balsavimų išklotinė. Taigi pilietis gali sekti, kokius sprendimus daro jo išrinktas politikas.

Tinklalapio įkūrėjai yra „Transparency international“ Lietuvoje komanda. Jų teigimu, manoSeimas.lt yra platforma, kur piliečiai gali Sekti seimo narių darbą, priimamus sprendimus.
manoseimas.lt

Tačiau tai nėra vienintelis portalas, pateikiantis Seimo veiklą. Seimo narių posėdžių lankomumo statistiką veda ir Seime.lt puslapis. Tiesa, jo kūrėjai Aurimas ir Ernesta negyvena Lietuvoje. Jie renka posėdžių statistiką ir viešina savo tinklalapyje.

„Mes pristatome Seimo narių balsavimų ir posėdžių lankomumo statistiką, kas yra tiesiog objektyvūs skaičiai“, – pasakoja Aurimas, vienas iš portalo bendraminčių.

Jo teigimu, Seime.lt skiriasi nuo manoSeimas.lt tuo, kad pirmajame tinklalapyje pateikiama tiesiog Seimo narių lankomumo skaičiai, o štai manoSeimas.lt yra šiek tiek patobulintas puslapis – jame galima sekti ir balsavimų rezultatus, atrasti politinius ryšius su organizacijomis, susipažinti su lobistais.
Seime.lt

Testas: į kokį politiką esi panašus?

Dar viena panašaus turinio internetinė platforma yra manobalsas.lt, įgyvendinama Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto. Čia, kaip ir kituose portaluose apie Seimą ir politikus, galima atlikti testą ir sužinoti, su kurio politiko pažiūromis sutampa jūsiškės: pagal priimtų sprendimų statistiką pateikiami klausimai, vėliau sistema suskaičiuoja atsakymus ir prilygina juos partijoms ar politikams. Tačiau pabrėžtina, kad toks nuomonės palyginimas yra pramoginio pobūdžio, tai nereiškia, kad atlikus testą, būtina balsuoti už tam tikrą kandidatą ar partiją.
manobalsas.lt

Portale taip pat galima rasti visų Seimo narių sąrašus pagal partijas, tačiau svarbiausia, kad tinklalapyje gali registruotis aktyvūs politikai ir klausti visuomenės nuomonės tam tikrais klausimais, taip pat pateikti savąją. Iš esmės tai gali būti puiki platforma rinkėjo ir politiko komunikacijai.

Bendravimo su politikais platforma

Visuomenė turėtų nepamiršti ir dar vienos platformos, kurioje suteikta galimybė bendrauti su politikais ir užduoti jiems įvairius klausimus. Tai portalas zinaukarenku.lt. Tiesa, ne visi Seimo nariai yra prisijungę prie šio portalo. Jame dar galima rasti informaciją apie organizuojamus debatus, susirinkimus su politikais. Portalas aktyvesnis prieš rinkimus, tačiau klausimus politikams rinkėjai gali pateikti ištisus metus.
zinaukarenku.lt

Visi įstatymai viename portale

Verta paminėti e-tar.lt tinklalapį, skirtą visuomenei, kuri domisi įstatymais. Jame yra galimybė rasti ir perskaityti Lietuvos Respublikos įstatymus, jų pataisas, papildymus. Portale yra greita įstatymų paieška, veikianti suvedus raktinį žodį. Taip pat galima sekti visus naujai priimtus įstatymus ar jų papildymus. Be to, susidomėjus įstatymu, galima rasti ir susijusius su juo dokumentus. Tokiu būdu galima sekti Lietuvos teisėtvarkos tobulėjimą arba matyti spragas.

Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus duomenimis, per mėnesį e-tar.lt portale vykdoma apie 140 tūkstančių paieškų, peržiūrima daugiau nei milijonas įstatymų.

Lietuvos korupcijos žemėlapiai

Lietuvoje yra ir internetinių platformų, kurios viešina korupcijos taškus ir labiausiai korupciją skatinančias veiklas. Portalai skaidrumolinija.lt ir beseselio.lt informuoja gyventojus apie paplitusias korupcines veiklas bei kur daugiausiai tos veiklos atliekamos.

Skaidrumolinija.lt pateikia išsamias diagramas, kuriose matomos sritys ir pranešimų skaičius, kurie byloja apie korupcijos atvejus. Pavyzdžiui, šiuo metu, sąrašo viršuje yra pranešimai apie neskaidrius rinkimus. Taip pat matoma statistika, kada korupcijos atvejų būta daugiausiai ir kokiame mieste.
skaidrumolinija.lt
Kiek kitokią statistiką pateikia portalas beseselio.lt. Čia gyventojai gali rasti duomenis ir vietas, kur daugiausiai nelegaliai parduodama alkoholio ar kontrabandinių cigarečių, apskaičiuojama, kiek iš šių prekių būtų uždirbusi valstybė.
beseselio.lt

Elektroninių demokratijos ir skaidrumo įrankių iš tiesų yra daug, tačiau ne visi jie žinomi visuomenėje. Dalis jų sukurti valstybės iniciatyva, tačiau daugiausiai piliečių dalyvavimą valstybės reikaluose skatina patys Lietuvos gyventojai, kurdami įvairias platformas, padedančias susipažinti su valstybės valdymu, politikais ir šalies problemomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)