Pamatykite dar daugiau

Dažnai nesusimąstome, jog per keletą pastarųjų metų keliauti gatvėse tapo patogiau ir saugiau, pasivaikščiojimų gamtoje metu akių nebebado apleisti statiniai, o vaikus rytais palydime į atsinaujinusias mokyklas. Tikriausiai nepagalvojame ir apie tai, kad šiuos bei kitus švietimo, mokslo, medicinos, aplinkosaugos pokyčius paskatino ES investicijos.

ES investicijos sudaro sąlygas kurti naujas darbo vietas, gerinti švietimo ir medicinos paslaugų kokybę, gražinti aplinką, skatinti verslą, padėti negalią turintiems žmonėms ir įkvepia veikti kiekvieną. Todėl Finansų ministerija išskirtiniame žaidime kviečia sužinoti daugiau apie ES fondų lėšų pagalba jau įgyvendintus pokyčius.

Ką pavyko nuveikti?

Iš viso 2014–2020 m. iš Europos investicijų ir struktūrinių fondų lėšų skirtumams tarp ES regionų mažinti buvo numatyta net 351,8 mlrd. eurų. Lietuvai skirta 7,034 mlrd. eurų. Šios lėšos padėjo įgyvendinti daug gyvenimo kokybę gerinančių projektų, kuriais džiaugiasi tūkstančiai skirtingų Lietuvos miestų ir miestelių gyventojų.

Tarp sėkmingai ES fondų investicijomis pasinaudojusių savivaldybių – ne tik transporto parką atnaujinę didieji šalies miestai, bet ir Jonava bei Druskininkai, įsigiję naujų, aplinkai draugiškų elektrinių autobusų. Be to, pasinaudodami ES investicijomis, Druskininkai atnaujino ne tik miesto susisiekimą, bet ir apšvietimą – beveik 1 800 senų, energiškai neefektyvių ir neekonomiškų lempų pakeitė moderniais LED šviestuvais. Naujasis apšvietimas energijos sąnaudas sumažins 40 proc. ir padės sutaupyti iki 500 000 kW/h elektros energijos.

Tuo tarpu žaliausiu Lietuvoje miestu siekianti tapti Tauragė pirmoji šalyje daugiabučių kiemuose ir viešosiose erdvėse įrengė dviračių saugyklas. Iš viso pasinaudodami ES fondų investicijomis tauragiškiai pastatė net 75 dviračių saugyklas prie daugiabučių namų, dar 235 dviračių stovus su stoginėmis prie vaikų ugdymo įstaigų bei 2 viešąsias dviračių saugyklas. Be to, Tauragė drauge su Alytumi, Marijampole, Panevėžiu, Šiauliais ir Telšiais pirmieji atvėrė STEAM atviros prieigos centrus. Juose skiriamas dėmesys integruotam gamtos mokslų, technologijų ir inžinerijos, matematikos ir meniniam vaikų ugdymui.

Investicijos, skatinančios pokyčius

Dažnai nepagalvojame, už kokius pinigus vyksta svarbios iniciatyvos: gražėja miestai, keičiasi kaimai, gerėja gyvenimas. Todėl Finansų ministerija informuoja, jog per 2014–2020 m. buvo pasiūlyta beveik 40 tūkst. darnią ir gražią aplinką kuriančių projektų, iš kurių daugiau nei 26 tūkst. buvo patvirtinti ir sulaukė ES investicijų.

Skaičiuojama, kad iki šiol pasinaudojant 2014–2020 m. ES fondų lėšomis, gyventojų patogumui buvo sutvarkyta net 5,5 mln. m2 miesto erdvių, atnaujinta/rekonstruota 187 km kelių, 95 km – TEN-T (Transeuropiniame transporto tinkle), ir lankymui pritaikyti 138 gamtos bei kultūros objektai. Be to, investicijų dėka socialines paslaugas gavo net 104 820 šeimų, o bent dalį laiko užsienyje studijuoti galėjo 2430 studentai.

Visus šiuos faktus ir dar daugiau galite sužinoti ir žaisdami naują žaidimą, kuris susideda iš trijų etapų. Pirmajame etape žaidėjai gali dalyvauti jau šiandien iki pats vasario 10 d. Žaidimo laimėtojų laukia ir puikūs prizai – keturios šaunių „Airpods" ausinių poros.

Daugiau informacijos apie interaktyvų žaidimą rasti ir jį išbandyti galite ČIA. Išsamiau susipažinti su ES investicijomis ir jų teikiama nauda galite ČIA.