Jolita Vaitkutė: čia turėjau galimybę save meniškai realizuoti

Iš Joniškio kilusi ir jame augusi garsi menininkė Jolita Vaitkutė sako, kad šiame daugelio dar neatrastame Lietuvos kampelyje galima pamatyti itin unikalių objektų, pavyzdžiui, sinagogų kompleksą, o savo grožiu stebina ir aplinkinės vietovės.

„Puikiausia vieta yra Jakiškių dvaras, kuriuo labai rūpinasi jo šeimininkė Meilė Zaleckienė – ji atidenginėja visą istoriją ir palieka ją matomą sienose. Tai vieta, kur man visada norisi grįžti. Čia apsilankau vasaromis, kai norisi atsikvėpti“, – šypsosi J. Vaikutė.

Menininkė neslepia, kad įkvėpimo kūrybai suteikia ir nuostabi šalia esančios Žagarės gamta bei architektūra, o į ankstyvosios jaunystės dienas nukelia Joniškio rajone įsikūrusi „Saulėtų naktų“ sodyba.

„Šalia Jakiškių dvaro yra „Saulėtų naktų“ sodyba. Tai – unikali vieta šiaurės Lietuvoje, per ten vingiuoja ir piligrimų takas, – pasakoja j. Vaitkutė, – Aš pati užaugau „Saulėtųjų naktų“ festivalyje, ten turėjau galimybę reikštis ir save meniškai realizuoti. Tai tikrai buvo ta Joniškio vieta, į kurią vis grįždavau.“

Atvyksta iš visos Lietuvos

Savo ruožtu Joniškio krašto gidė Dalia Motik pastebi, kad Joniškis sulaukia vis daugiau lankytojų iš įvairiausių Lietuvos miestų.

„Žmonės apskritai pradėjo labiau domėtis savo šalimi. Miestai, kurie anksčiau nebuvo laikomi turistiniais, dabar sulaukia gerokai daugiau dėmesio. Tarp jų – ir Joniškis. Čia atvyksta lankytojai iš visos Lietuvos“, – pažymi pašnekovė.

Gidė pasakoja, kad Joniškis yra įsikūręs istoriniame Žiemgalos regione, kuris yra reikšmingas ne tik lietuviams, bet ir latviams, todėl miestas sulaukia nemažai turistų ir iš kaimyninės šalies.

Miesto gidė vardija daug išskirtinių vietų, kurias būtina pamatyti lankantis Joniškyje: senamiestis, Joniškio kultūros centras, miesto aikštė, krepšinio muziejus bei Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia.

„Labiausiai akį traukia bažnyčia – tai pirmas pastatas, kurį pastebi į Joniškį atvykstantys žmonės, – sako miesto gidė. – Taip pat yra dvi sinagogos, kurios neseniai buvo atnaujintos ir dabar tiesiog švyti visu savo grožiu.“

Gyvybingiausia vieta mieste – Joniškio kultūros centras

Be to, visai neseniai buvo modernizuotas Joniškio kultūros centras. Kaip sako D. Motik, priėję kultūros centrą turistai Joniškį įsimyli galutinai. Pastatas yra moderniai renovuotas, iš jo visada girdėti sklindanti muzika, o šalia yra lauko estrada, parkas, žaidimų aikštelės – veiklos čia tikrai netrūksta.

„Erdvėje, kurioje stovi kultūros centras, gyvenimo alsavimas jaučiasi netgi labiau nei pagrindinėje miesto aikštėje“, – tvirtina gidė.

Modernizuojant Joniškio kultūros centrą siekta pagerinti jo teikiamų kultūros paslaugų kokybę ir padidinti jų įvairovę, taip išlaikant esamus bei skatinant papildomus lankytojų srautus. Įgyvendinus projektą užbaigti Joniškio kultūros centro pastato modernizavimo darbai, sumontuota Joniškio kultūros centro pagrindinės žiūrovų salės ir scenos įranga, baldai, sukurta neįgaliųjų poreikiams pritaikyta infrastruktūra. Kultūros centro modernizavimui buvo skirta 455 640 Eur Europos sąjungos investicijų lėšų.

Planuota, kad įgyvendinus projektą kultūros centre bus organizuojama daugiau profesionalaus meno renginių, taip pat planuojama rengti naujus renginius, kurie dėl blogos infrastruktūros būklės anksčiau negalėjo būti rengiami.

Šiuo metu yra įsibėgėjęs naujasis ES investicijų etapas Lietuvoje, kuris truks iki 2027 m., o per jį ekonominės ir socialinės gerovės auginimui bus skirta beveik 8 mlrd. eurų. Visos investicijų programos suplanuotos taip, kad būtų mažinami šalies regioniniai skirtumai, skiriant didžiausią dėmesį inovatyvesnei, žalesnei ir pažangesnei Lietuvai kurti. Norinčius savo akimis įsitikinti, kaip ES lėšomis keičiasi miestai, kviečiame dalyvauti „Atrask pokyčius” ir žaisti ČIA. Išsamiau susipažinti su ES investicijomis ir jų teikiama nauda galite ČIA.

Projektas „Atrask pokyčius" finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.