Manto Jankavičiaus muzikai reikšmingas miestas

Žymus Lietuvos dainininkas ir aktorius M. Jankavičius šviesiausias savo vaikystės ir paauglystės dienas leido Kėdainiuose – čia jis gyveno iki išvykdamas studijuoti į Vilnių. Kaip pasakoja atlikėjas, šis miestas jo gyvenime užima itin svarbią rolę, nes būtent čia vyko jo asmeninė bei muzikinė branda.

„Kėdainiai suformavo mane kaip asmenybę. Taip pat šis miestas buvo labai reikšmingas mano muzikinei brandai, – sako M. Jankavičius. – Ten prabėgo mano vėlyvoji vaikystė ir paauglystė, o senamiesčio dvasia ugdė mano muzikinį ir kultūrinį skonį.“

Dainininkas pasakoja Kėdainiuose sutikęs jo gyvenime svarbią rolę užėmusius žmones, kurie padėjo jam žengti pirmuosius žingsnius siekiant iš pradžių muzikanto, vėliau – ir dainininko karjeros.

„Esu labai dėkingas Kėdainių miestui, mokyklai ir savo mokytojams. Šiemet švenčiu savo 25 metų kūrybos jubiliejų – be jų jubiliejinio koncerto šiemet nebūtų. Tai labai mano muzikai reikšmingas miestas“, – pastebi atlikėjas.

M. Jankavičius prisimena, kaip po pamokų su bendraminčiais rinkdavosi Rinkos aikštėje, čia su savo pirmąja grupe ir koncertuodavo. Rinkos aikštė – labiausiai nostalgiją dainininkui kelianti vieta Kėdainiuose.

„Taip pat eidavau į senamiesty esančią muzikos mokyklą, o iš ten – į Rinkos aikštę, kur iki vėlaus vakaro sėdėdavome su merginomis, gerdavome alų ir grodavau joms gitara. Visa tai prisimenu su džiaugsmu ir nostalgija“, – šypsosi dainininkas.

Mažus lūkesčius keičia nuostaba

Kėdainiai pastaruoju metu sulaukia vis daugiau lankytojų iš įvairių Lietuvos miestų. Kėdainių turizmo ir verslo informacijos centro vadybininkė, gidė Edita Mongirdaitė sako, kad čia dažnai apsilanko šeimos su vaikais, draugų kompanijos, darbo kolektyvai.

„Sulaukiame daug smalsių turistų – žmonės atvažiuoja pasivaikščioti po senamiestį, lankosi muziejuose, – vardija miesto gidė. – Kėdainių istorinis, architektūrinis paveldas yra be galo unikalus.“

Didžiausias turistų traukos centras Kėdainiuose vienareikšmiškai yra senamiestis, pastebi E. Mongirdaitė. Pasak jos, atvykusieji visad negaili komplimentų senamiesčio savitumui. Gal žmonių lūkesčiai, atvažiuojant į Kėdainius, būna nedideli, sako gidė, todėl atradę išskirtinį šio senamiesčio grožį jie tiesiog neslepia nuostabos.

Turistus itin traukia ir Radvilų mauzoliejus. Kėdainiai kadais buvo Radvilų miestas, čia yra palaidoti ir jų giminės atstovai. Atvykėliams Radvilos užtikrindavo tikėjimo laisvę, todėl mieste gyvendavo net kelios tautos ir konfesijos. Kėdainiuose iki šiol yra išlikę įvairių maldos namų: miesto parke stovi minaretas, yra iki šiol veikiančios liuteronų ir reformatų bažnyčios, taip pat miestas gali didžiuotis net trimis sinagogomis.

„Sulaukiame nemažai žydų iš įvairiausių pasaulio kampelių, kurių galbūt ir protėviai čia gyveno. Kėdainiuose yra išlikusi buvusi spaustuvė, vaistinės, našlaičių žydų namai ir trys mūriniai sinagogų pastatai. Dviejose sinagogose dabar yra įsikūrusios dailės mokyklos, o kitoje yra interaktyvi muziejinė ekspozicija“, – pasakoja gidė.

Atnaujinta viena iš Kėdainių sinagogų

Neseniai iš Europos Sąjungos (ES) lėšų buvo įvykdytas Kėdainių Sinagogos (Smilgos g. 5A) kompleksiškas sutvarkymas, pritaikant kultūrinėms bei kitoms reikmėms. Projekto įgyvendinimui skirta 240 623,35 Eur iš ES lėšų.

Sprendžiant nepakankamą kultūros objekto žinomumą ir pritaikymą viešajam naudojimui, čia buvo atlikti restauravimo ir tvarkomieji statybos darbai. Sudarytos sąlygos atskleisti kultūros paveldo objekto vertingąsias savybes, prisidėta prie viešosios infrastruktūros optimizavimo. Sustiprinus esamą miesto kultūros traukos centrą, skatinamas papildomas lankytojų srautas, didinamas patrauklumas investicijoms, verslo plėtrai ir naujų darbo vietų kūrimui.

Taip pat planuojamos teikti kokybiškesnės kultūros paslaugos Kėdainių mieste, nes bus vykdoma atnaujinta ekskursijų programa. Tai sąlygos apie 800 naujų lankytojų įtraukimą į organizuojamas veiklas.

Šiuo metu yra įsibėgėjęs naujasis ES investicijų etapas Lietuvoje, kuris truks iki 2027 m., o per jį ekonominės ir socialinės gerovės auginimui bus skirta beveik 8 mlrd. eurų. Visos investicijų programos suplanuotos taip, kad būtų mažinami šalies regioniniai skirtumai, skiriant didžiausią dėmesį inovatyvesnei, žalesnei ir pažangesnei Lietuvai kurti. Norinčius savo akimis įsitikinti, kaip ES lėšomis keičiasi miestai, kviečiame dalyvauti „Atrask pokyčius” ir žaisti ČIA. Išsamiau susipažinti su ES investicijomis ir jų teikiama nauda galite ČIA.

Projektas „Atrask pokyčius" finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.