Miestas ant septynių kalvų

Iki 18 metų Telšiuose augusi garsi aktorė ir rašytoja N. Narmontaitė įsitikinusi – Lietuvoje nėra gražesnio miesto.

„Džiaugiuosi, kad Telšiai dabar tiesiog akyse gražėja ir visiems labai didžiuodamasi sakau, kad Lietuvoje gražesnio miesto nėra“, – šypsosi aktorė.

Čia prabėgusias laimingiausias vaikystės dienas N. Narmontaitė sieja su septyniomis kalvomis, ant kurių stovi Telšiai.

„Parašiau savo septintąją knygą ir labai domėjausi skaičiaus „7“ reikšme. Galvojau, kodėl tas skaičius man kažką įdomaus reiškia, – pasakoja aktorė. – Paaiškėjo, kad pagal numerologiją tai yra laimės skaičius. Tai, kad mano visa vaikystė ir paauglystė buvo nepaprastai laiminga, aš sieju su tuo, kad miestas stovi ant septynių kalvų. Ko gero, gal tai ir nešė tą laimę.“

Atvykus į miestą suvirpa širdis

Aktorė prisimena jai brangiausius Telšių kampelius ir tvirtina, kad kiekvieną kartą apsilankydama Telšiuose stengiasi aplankyti jai reikšmingas vietas – jei ne pasivaikščioti po jas, tai bent jau pravažiuoti.

„Visada automobiliu apsuku ratą pro savo buvusius namus ir mokyklą, pro geležinkelio tiltą, ant kurio mėgdavau sėdėti ir stebėti pravažiuojančius traukinius. Vietas, kurios man labai daug reiškia, visada apvažiuoju ar apeinu“, – sako N. Narmontaitė.

Pašnekovė taip pat pažymi, kad kai būna Telšiuose, į jos spektaklius ar koncertus visada susirenka pilnos salės, todėl aktorė jaučia didelį telšiškių palaikymą. Be to, kaskart vos įvažiavus į Telšius ir pamačiusi žemaitiškai užrašytą miesto pavadinimą, jai tiesiog suvirpa širdis.

„Kai perskaitau tą pavadinimą ir kertu miesto liniją, iš karto suvirpa širdis. Ir net nepajaučiu, kaip ne tik su žemaičiais, bet ir su savo antrąja puse pradedu kalbėti žemaitiškai. Tai yra kažkas labai įdomaus – matyt, šaknys neleidžia užsimiršti, iš kur tu esi“, – kalba N. Narmontaitė.

Lankytini objektai ir žydų paveldas

Savo ruožtu Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorius Egidijus Vaškelevičius tvirtina, kad Telšiai daug gali pasiūlyti ir turistams, todėl lankytojams mieste jis rekomenduoja praleisti bet dvi dienas.

„Žemaitijos sostinėje turime vieną iš septynių saugomų senamiesčių Lietuvoje, kuriame yra sakraliniai objektai, Telšių ješibotas. Turistams galime pasiūlyti daug ekskursijų, žemaitiškos virtuvės degustacijų, vandens pramogų. Siūlome apsilankyti vieninteliame tokiame pasaulyje Meškų muziejuje, Žemaičių kaimo muziejuje, o Lūksto ežere ieškoti gintarų“, – vardija E. Vaškelevičius.

Turizmo informacijos centro direktoriaus teigimu, Telšiai gali pasigirti ir unikaliu žydų paveldu, mat kadais 80 proc. miesto gyventojų sudarė žydai.

„Telšiuose įsikūręs ješibotas – aukštoji rabinų mokykla, buvusi labai stipri mokymo įstaiga. Būtent joje pirmą kartą pasaulyje buvo sugalvotas toks dalykas kaip stojamieji egzaminai, – pasakoja E. Vaškelevičius. – Dabar ješibotas yra visiškai rekonstruotas. Čia galima susipažinti su žydų paveldu, apsilankyti Toros kambaryje. Sulaukiame daug žydų turistų, kurie nori susipažinti su istorija, pamatyti paveldą.“

Telšių ješiboto pastato išsaugojimas

Telšių ješibotas buvo rekonstruotas 2021 metais iš Europos Sąjungos (ES) lėšų. Projekto įgyvendinimo metu vykdyti ješiboto pastato tvarkybos ir tvarkomieji darbai, siekta visuomenei neprieinamą kultūros paveldo objektą atverti lankytojams, sudarant sąlygas sukurti naują traukos tašką Telšių mieste, kuriame vyksta edukacinės programos, pristatoma Telšių žydų istorija. Projekto įgyvendinimui skirta 1 254 316,66 Eur iš ES lėšų.

Šiuo metu yra įsibėgėjęs naujasis ES investicijų etapas Lietuvoje, kuris truks iki 2027 m., o per jį ekonominės ir socialinės gerovės auginimui bus skirta beveik 8 mlrd. eurų. Visos investicijų programos suplanuotos taip, kad būtų mažinami šalies regioniniai skirtumai, skiriant didžiausią dėmesį inovatyvesnei, žalesnei ir pažangesnei Lietuvai kurti. Norinčius savo akimis įsitikinti, kaip ES lėšomis keičiasi miestai, kviečiame dalyvauti „Atrask pokyčius” ir žaisti ČIA. Išsamiau susipažinti su ES investicijomis ir jų teikiama nauda galite ČIA.

Projektas „Atrask pokyčius" finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.