Su daugybe gyvenimą keičiančių sėkmės istorijų supažindinantis interaktyvus žaidimas kviečia gyventojus kiekvienoje savivaldybėje surasti po tris investicijų dėka atnaujintus objektus. Įdomias ir specialiai pritaikytas užduotis čia suras ir suaugusieji, ir mažiausieji žaidėjai. Žaidimas susideda iš trijų etapų, o pirmajame etape visi norintieji gali dalyvauti jau šiandien iki pat vasario 10 d. Laimėtojų lauks ir puikūs prizai – šaunios „Airpods“ ausinės.

ES investicijos Lietuvai aktyviai teikiamos jau nuo 1999 m., kai šalis dar tik rengėsi narystei bendrijoje. Nuo 2004 m., kai Lietuva tapo pilnateise ES nare, spėta įgyvendinti ne vieną ES investicijų fondų etapą. Vien 2014–2020 m. Lietuvai buvo skirta net 7,83 mlrd. eurų investicijų. Jos padėjo įgyvendinti kasdienį mūsų gyvenimą gerinančius švietimo, medicinos, mokslo, kultūros, žemės ūkio ir kitų svarbiausių sričių projektus.

Gyventojų patogumui buvo sutvarkyta net 5 mln. m2 miesto erdvių, atnaujinti 187 km kelių ir lankymui pritaikyti 138 gamtos bei kultūros objektai. Investicijų dėka socialines paslaugas gavo net 104 591 šeimų, o dalį studijų laiko užsienyje praleisti galėjo 2430 studentai.

Jei pažvelgtume į savo gatvę, gimtąjį miestą ar net visą Lietuvą prieš 20 m. ir palygintume šį vaizdą su šiandiena, pastebėtume, kaip stipriai pasikeitė mūsų aplinka. ES investicijos nuo didmiesčių iki mažiausių gyvenviečių įnešė daug bendruomenėms svarbių naujovių. Kiekvieną dieną jos gali džiaugtis ir naudotis atnaujinta sporto ir kultūrine infrastruktūra, išpuoselėtomis miestų aikštėmis ar tiesiog saugesniais dviračių takais.

Per pastaruosius keletą metų ES investicijų dėka išgražėjo ir ne vienas šalies parkas. Sutvarkyti ir lankymui pritaikyti buvo ne tik Kurtuvėnų dvaro, Šilutės H. Šojaus dvaro ir Panemunės pilies parkai, bet ir istorinis Raudonės pilies parkas. Čia atnaujinti takeliai, medžių alėjos ir želdynai, gyventojų patogumui pastatyti suoliukai, šiukšlių dėžės, įrengtos poilsio zonos.

Tarp sėkmingai ES investicijomis finansuotų projektų – ir vieno iškiliausių Lietuvos sakralinio kultūros objekto, Žemaičių Kalvarijos Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikos renovacija. Kasmet čia liepos pradžioje vyksta dešimtis tūkstančius tikinčiųjų iš visos Lietuvos ir užsienio sukviečiantys atlaidai. Penkerius metus trukę vieno svarbiausių Žemaitijos turizmo objekto atnaujinimo darbai kainavo daugiau nei 1,1 mln. ES struktūrinių fondų lėšų. ES investicijomis finansuota ir Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilikos, Bernardinų vienuolyno ansamblio Vilniuje bei Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos renovacija.

Pasinaudojus ES investicijomis visoje Lietuvoje aktyviai gerintas ir susiekimas. Didmiesčiai investavo į viešojo transporto parkų atnaujinimą, o nuo jų neatsiliko ir mažesni miestai. Pavyzdžiui, trys šalies savivaldybės – Tauragės, Druskininkų ir Jonavos – skatindamos gyventojus aktyviau naudotis viešuoju transportu, įsigijo 16 naujų elektrinių autobusų.

ES fondų investicijos keliones pamėgusiems lietuvaičiams leidžia ne tik patogiau keliauti Lietuvoje ir pasigrožėti atsinaujinusiais kultūros bei gamtos objektais, bet ir saugiau susipažinti su užsienio kraštais. Šių metų pradžioje buvo užbaigti didžiausi šalies aviacijos istorijoje Vilniaus oro uosto atnaujinimo darbai. Viso projekto vertė siekė net 36 mln. eurų, iš kurių daugiau kaip 30 mln. eurų – ES struktūrinių ir investicinių fondų lėšos. Rekonstrukcijos metu buvo atnaujinti ir įrengti nauji orlaivių riedėjimo takai, anksčiau buvę nepakankamai saugūs.

Pokyčiai neaplenkė ir geležinkelių. Siekiant apsaugoti gyventojus nuo traukinių keliamo triukšmo, šiemet net septynių miestų triukšmingiausiose vietose pastatytos naujos triukšmą slopinančias sieneles. Bendra triukšmo mažinimo programos vertė – 24 mln. eurų, iš kurių net 85 proc. finansuojami ES struktūrinių fondų lėšomis.

Daugiau informacijos apie žaidimą rasti ir jį išbandyti galite ČIA. Išsamiau susipažinti su ES investicijomis ir jų teikiama nauda galite ČIA.