Madeira yra ta kryptis, kurią keliautojai atostogoms renkasi bene visais metų laikais. Vasarą, karščiams mušant rekordus, temperatūra gali pasiekti net iki 30 laipsnių. Likusiais metų laikais čia laikosi vidutinė 18 laipsnių temperatūra, tad Madeira keliautojų tarpe garsėja kaip amžino pavasario sala.

„Atėjęs ruduo – geras laikas keliauti po salą, mat klimatas čia tikrai puikus ir vis dar džiuginantis vasariška šiluma. Keliautojų srautai šiek tiek mažesni, tad pasijusite taip, tarsi sala priklausytų tik jums. Madeira yra viena tų krypčių, kurią lietuvių keliautojų itin pamėgę, tad skraidiname ir atostogas čia siūlome bene ištisus metus“, – sako didžiausio Baltijos šalyse kelionių organizatoriaus „Novaturas“ atstovė Indrė Palaikė.

Po salą – vingiuotais levadų takais

Tiesiog neįtikėtina, kad tiek daug grožio ir įvairovės gali tilpti vienoje saloje. Statūs ir uolėti krantai, skalaujami Atlanto vandenyno, supa didingus kalnus, derlingus slėnius, miškus ir parkus. Tačiau bene labiausiai aktyvaus poilsio mėgėjus Madeiroje žavi garsieji levadų takai, besidriekiantys per visą salą.

„Kadaise, kai saloje dar nebuvo įrengtų šiuolaikinių vandens sistemų, vietiniai gyventojai kalnuose sukūrė unikalią drėkinimo sistemą – kalnų viršūnėse susirenkantis lietaus vanduo specialiais levadų takais keliaudavo į papėdes ir aprūpindavo drėgme mažiau kritulių sulaukiančius miestus ir miestelius, dirbamus plotus. Madeira – tikras rojus aktyvaus laisvalaikio mėgėjams ir žygeiviams, mat vaikščiojimui pritaikytos levados čia driekiasi ištisus kilometrus. Visos jos skirtingos, kaskart dovanojančios naujus vaizdus ir įspūdžius“, – pasakoja „Novaturo“ atstovė.

Vienas populiariausių levadų maršrutų – Levada 25 Fontes, per mišką vedantis link natūraliai susiformavusio baseino, į kurį suteka 25 stačiomis uolomis krentančių krioklių vanduo. Baseine galima ir išsimaudyti, tačiau nusiteikite, kad vanduo tiesiog stingdantis. Šis levadų takas nėra sudėtingas, tad juo gali keliauti ir mažieji žygeiviai – maršruto ilgis kiek daugiau nei 4 kilometrai, kuriuos neskubėdami įveiksite per porą valandų.

Norintiems ekstremalesnių potyrių verta leistis į žygį Levada Caldeirao Verde taku. Beveik 12 km ilgio trasa vingiuoja šalimais žaluma apaugusių uolų, veda per tunelius ir baigiasi didingu kriokliu. Pakeliui turėsite galimybę pasigrožėti atsiveriančiais nuostabiais vaizdais į São Jorge kaimą ir didžiuosius kalnus.

Unikalią patirtį tikriems žygeiviams padovanos kelionė Pico Ruivo – Pico do Arieiro maršrutu. Kelias – nelengvas, su tuneliais, nelygiais takeliais ir šimtais laiptelių, vedančių link kalnų viršūnių. Pico Ruivo – aukščiausia salos viršukalnė, tad galite tik įsivaizduoti, kokie įspūdingi vaizdai į aplinkinius kalnus ir slėnius atsivers pakeliui ir pasiekus maršruto tikslą.

Ieškantiems unikalios patirties – egzotiškasis Funchalio turgus

Lankydamiesi Madeiroje būtinai užsukite į salos sostinę Funchalį – vietiniai juokauja, kad čia prasideda ir susitinka visi Madeiros keliai, o įdomių veiklų nepritrūks net išrankiausi keliautojai.

„Beveik viskas, kas Madeiroje geriama ir valgoma, yra užauginta ir pagaminta pačioje saloje, tad būdami sostinėje apsilankykite Funchalio turguje. Tai spalvinga ir gyvybės visuomet pilna erdvė, kurioje pamatysite tikrąją Madeiros kultūrą ir paragausite egzotiškų gėrybių, kurių įprastose parduotuvėse nerastumėte. Kone kiekvienas prekiautojas siūlo žymiųjų bananų, pasiflorų, įvairių rūšių mangų, marakujų ir kitų vaisių hibridų. O jei susigundysite įsigyti vietinių pagautos šviežios žuvies, būtinai paragaukite espados – tikro šios salos pasididžiavimo“, – pataria I. Palaikė.

Jei norite pasigrožėti Funchaliu iš viršaus, sėskite į lyninio keltuvo kabiną ir per 15 minučių nukaksite į aukščiausią Funšalio vietą. Čia pasimėgausite panoraminiais vaizdais ir rasite net du gamtos parkus – Botanikos sodą bei „Monte Palace“ tropinį parką.

Kelionei žemyn rinkitės kitą kelią ir siauromis miesto gatvelėmis čiuožkite tobaganais – specialiomis rogėmis, kurias per nugludintą gatvių paviršių stumia du asmenys. Nors iš šalies ši pramoga atrodo gana ekstremaliai, sėdėdami rogėse jausitės tikrai saugiai.

Norėdami pažinti salą – keliaukite

Madeira sukurta aktyviam keliavimui, tad jeigu norite parsivežti neišdildomus įspūdžius, ištrūkite iš sostinės ribų ir aplankykite mažesnius miestus bei miestelius, keliaukite pakrantėmis ir kilkite į kalnus. Nustebsite, kokia įvairi ir skirtinga šios salos gamta ir pati sala.

Planuojantiems keliones nuomotu automobiliu, „Novaturo“ atstovė pataria neapsigauti vertinant atstumus – nors sala nėra didelė, važiuojant vingiuotais keliais galite užtrukti ilgiau, nei planavote.

Į lankytinų vietų sąrašą būtinai įtraukite Porto Monež miestelį, kuriame rasite natūraliai susiformavusį lavos baseiną. Žiemos metu šioje salos dalyje vandenynas gana audringas, tad į baseino kraštus atsimušančios bangos suformuoja net iki 10 metrų aukščio kylančius purslus – tuomet lankytojams maudytis nevalia, galima tik grožėtis šiuo reginiu.

Užsukite į unikalų Santanos miestelį, kuriame išvysite tradicinius spalvingus Madeiros namukus – tokiuose vietiniai salos žmonės gyveno dar praėjusiame amžiuje. Santanos teminiame parke galėsite susipažinti su vietiniais amatais, salos istorija ir tradicijomis.

Jeigu nebijote aukščio – verta pasivaikščioti virš Kabo Žirao skardžio įrengtos aikštelės stiklinėmis grindimis. Šis 580 m. aukščio iškyšulys yra antrasis pagal aukštį pasaulyje. Liksite pakerėti ne tik prieš akis atsiveriančiu kraštovaizdžiu, bet ir vaizdu tiesiai po jūsų kojomis.

„Tai – tik kelios iš daugybės vietų, padovanosiančių nepaprastus potyrius keliaujant po Madeirą. Nebijokite išklysti ir iš tradicinių turistų jau pamėgtų maršrutų, mat čia tiesiog nėra negražių vietų – kiekvienas salos kampelis verčia aikčioti“, – sako „Novaturo“ atstovė I. Palaikė.