Valentino diena – puikus laikas ir kartu pakeliauti, ir planuotis būsimas keliones. Nuo poilsinių kelionių grožiu užburiančiose Europos salose, iki nepamirštamo poilsio garsiausiuose kurortuose ir puikiu aptarnavimu lepinančiuose „viskas įskaičiuota“ viešbučiuose – kiekvienas tikrai atras, kuo nudžiuginti savo antrąją pusę“, – sako Miglė Bielinytė, „Novaturo“ komunikacijos vadovė.

Tiems, kurie norėtų pasilepinti šiluma per pačią Valentino dieną, kelionių specialistė rekomenduoja keliauti į amžinu pavasariu alsuojančią Madeirą ar lietuvių itin pamiltą Tenerifę – šios nuostabia gamta garsėjančios salos tinka tiek norintiems pasimėgauti atpalaiduojančiu poilsiu, tiek mėgstantiems aktyviai keliauti ir tyrinėti naujus kraštus.

Jei Valentino dienai planų jau turite, antrąją pusę nudžiuginkite būsima kelione, juk laukimo malonumas ne mažiau jaudinantis, nei pačios atostogos. Puikios kryptys norintiems pasilepinti saulėtomis dienomis vasarai dar neatėjus – Kipras ir Turkija, į kurias pirmieji lėktuvai iš Lietuvos pakyla jau kovo viduryje. O norintiems dovanoti spalvingas kelionių emocijas ir įsimintas akimirkas, tačiau dar neišsirinkusiems krypties, „Novaturas“ siūlo įsigyti ir dovanų kuponus, kurie gali būti panaudoti bet kuriai kelionei jūsų pasirinktu metu.

Madeira – sala, kurios neįmanoma pamiršti

Pamirškite sniegą ir šaltį – amžinai žaliuojančioje Madeiroje saulės tikrai nepritrūksite, mat net ir šalčiausiu žiemos sezonu temperatūros stulpelis vidutiniškai pakyla iki 18 laipsnių, o vasarą lepina 30 laipsnių karščiu.

„Jei savo mylimam žmogui norite dovanoti naujų atradimų džiaugsmą, pasirinkę kelionę į Madeirą tikrai nesuklysite. Didingi kalnai, šniokščiantys kriokliai ir derlingi slėniai atvykstančius į salą paperka savo grožiu ir nepaliauja stebinę net tų, kurie Madeiroje lankosi jau ne pirmą kartą. Galite būti tikri, kad veiklos saloje tikrai nepritrūksite, tad nusiteikite pakeliauti – Madeira sukurta aktyviam laikui gamtoje“, – pasakoja „Novaturo“ atstovė M. Bielinytė.

Portugalijai priklausančią Madeirą drąsiai galima vadinti viena įspūdingiausių Europos salų. Miškais ir kalnais vingiuojantys levadų takai driekiasi per visą salą ir kaskart dovanoja naujus įspūdžius – puikių pasivaikščiojimo maršrutų čia atras ir norintys pasigrožėti unikalia salos gamta, ir iššūkių išsiilgę patyrę žygeiviai.

 Madeira

Lankydamiesi Madeiroje, būtinai užsukite į Porto Moniz miestelį – vandenyno pakrantės uolose susiformavę natūralūs vulkaniniai baseinai yra tikra šio miestelio pažiba. Į uolienas atsimušančios vandenyno bangos kartais siekia net 10 metrų, tad net jei maudytis bus pernelyg vėsu ar nedrąsu, įspūdingą purslų reginį savo akimis išvysti tikrai verta.

Keliaudami po salą, aplankykite unikalų Santanos miestelį, kuriame išvysite tradicinius spalvingus Madeiros namukus – tokiuose vietiniai salos žmonės gyveno dar praėjusiame amžiuje. Bent kartą saulę pasitikite Pico Do Arieiro apžvalgos aikštelėje ir pabuvokite uolų apsuptame Ponta do Sol miestelyje, įsikūrusiame ant vandenyno kranto – vaizdai čia išties įspūdingi.

Neaplenkite ir salos sostinės Funchalio, nes čia prasideda ir susitinka visi Madeiros keliai. Garsiajame Funchalio turguje paskanaukite saloje auginamų neįprastų hibridinių vaisių, pavaikštinėkite nuostabiu senamiesčiu ir pakilkite keltuvu į viršukalnę, kurioje rasite Botanikos sodą bei „Monte Palace“ tropinį parką. Norėdami nusileisti žemyn, išbandykite vietinę pramogą – tradicines Tobago rogutes. Beveik 2 kilometrų nusileidimas stačiomis vingiuotomis gatvelėmis privers širdį plakti greičiau.

Tenerifė – sala, gyvenanti atostogų ritmu

Norinčius pabėgti nuo šaltos žiemos, saulėtu dangumi ir malonia 20 laipsnių šiluma pasitiks Tenerifės sala. Subtropinis, tačiau švelnus jūrinis klimatas leidžia atostogomis ir vasaros malonumais čia mėgautis ištisus metus.

„Norintieji pasimėgauti puikiais smėlio paplūdimiais dažniausiai keliauja į salos Pietus – čia įsikūrę populiariausi kurortai su plačiu viešbučių pasirinkimu, nuostabiais restoranais ir įvairiomis pramogomis. Tačiau net ir išsiilgusiems atpalaiduojančio poilsio bent kelias atostogų dienas pasyvų poilsį verta iškeisti į pažintines keliones – šaltuoju sezonu, kuomet saulė nėra tokia kaitri, pėsčiomis galima pasiekti pačias ypatingiausias salos vietas“, – pasakoja M. Bielinytė.

Viena gražiausių lankytinų vietų saloje – Maska kaimelis, apsuptas didingų Teno kalnų ir slėnyje žaliuojančių sodrių miškų. Žvelgdami iš vandenyno pusės, kaimelio net nepamatytumėte, o iš jo vandenynas – tarsi ant delno. Šiai dienai kaimelyje gyvena tik apie 100 žmonių, tad jis išsaugojęs senojo Kanarų kaimo autentiką ir atmosferą. Ne mažiau kvapą gniaužiančius vaizdus išvysite ir pakilę kone iki pat Teidės viršukalnės – saulėtomis dienomis iš apžvalgos aikštelės išvysite Gran Kanarijos, La Palmos, El Hierro ir La Gomeros salas.

Atostogų metu ieškantiems šurmulio bei linksmybių, rekomenduojama apsistoti didžiausiame salos kurorte Plaja de las Amerikas – tai moderniausias ir kosmopolitiškiausias Tenerifės kurortas salos pietinėje dalyje. Dieną poilsiautojų laukia pakrante besidriekiantys juodo smėlio paplūdimiai, o vakarais – daugybė restoranų, barų ir nesibaigiančių pramogų.

Ramaus poilsio pasiilgusiems keliautojams siūloma apsistoti vaizdingame Los Gigantes kurorte – stebėdami įspūdingas uolas, senieji Kanarų salų gyventojai jas praminė pragaro siena ir tikėjo, kad tai vienas iš pasaulio pabaigos ženklų. Nors miestelis ramus, veiklos jame taip pat nepritrūksite – pavaikštinėkite Los Guios paplūdimyje, apsilankykite Archipenque apžvalgos aikštelę, stebėkite delfinus, banginius arba išbandykite vieną gražiausių natūralių Tenerifės baseinų – El Charco de Isla Cangrejo, kuris sudarytas iš vulkaninės kilmės uolienų.

Kipras – sala, kurioje gimė meilės ir grožio deivė

Vos kelių valandų skrydis lėktuvu nukels jus į kvapą gniaužiančiais kraštovaizdžiais garsėjančią Kipro salą, saulėtomis dienomis džiuginančią net 340 dienų per metus. Nors daugiausiai turistų sala sulaukia vasaros ir rudens metu, ankstyvą pavasarį Kipras kaip niekada žavingas – bundanti gamta orams šylant nusidažo ryškiausiomis spalvomis.

„Pasak legendos, šioje Viduržemio jūros perlu vadinamoje saloje iš jūros putos gimė meilės ir grožio deivė Afroditė, tad kelionė į Kiprą – ideali Valentino dienos dovana tiems, kurie nori nudžiuginti antrąja pusę atostogomis ir vasarą pasitikti anksčiau nei mums įprasta. Kovo mėnesį vidutinė oro temperatūra svyruoja nuo +16 ºC iki +18 ºC laipsnių, tad tai puikus laikas pasilepinti pirmąja šiluma ir pakeliauti po salą“, – pasakoja „Novaturo“ komunikacijos vadovė.

 Kipras

Norinčių pasimėgauti saulės spinduliais, saloje laukia visa paplūdimių įvairovė – nuo uolėtų pakrančių su jaukiomis įlankėlėmis iki erdvių smulkaus balto smėlio paplūdimių. Vienas populiariausių iš jų – sniego baltumo Nissi paplūdimys, apsuptas kalnų, jūros uolų ir vaizdingų salų.

Kipras gali pasiūlyti ne tik tingias atostogas paplūdimyje, bet ir išskirtines kultūrines patirtis, mat sala yra išties ypatinga – pietinė jos dalis priklauso graikams, o šiaurinė – turkams, tad keliaudami po Kiprą galėsite patyrinėti dvi skirtingas kultūras. Didžiausias salos miestas Nikosija yra vienintelė pasaulyje sostinė, kurią skiria siena – ją galite saugiai kirsti, tik su savimi nepamirškite turėti paso, kurio prireiks keliaujant į turkiškąją pusę.

Lankydamiesi šiaurinėje šalies dalyje, nepraleiskite galimybės pabuvoti unikaliame mieste vaiduoklyje – kadaise Famagusta buvo vienas gražiausių Europos miestų, kuriame atostogas leisdavo ryškiausios pasaulio žvaigždės ir monarchai. Užsukite pasižvalgyti į žavingąjį Kirenijos uostamiestį, aplankykite venecijietišką Kirėnijos tvirtovę ir Šv. Ilarijaus pilį, nuo kurios atsiveria įspūdingi peizažai.

Graikiškoje salos dalyje būtinai pavaikštinėkite Larnakos senamiesčiu – čia rasite daugybę išlikusių svarbių salos kultūrinių objektų, stabtelėkite prie Larnakos druskos ežero, tapusio vaizdinga ryškiaspalvių flamingų ir kitų paukščių migracijos vieta ir būtinai nuvykite iki Afroditės akmens – pasak legendos, maudynės šioje vietoje jaunina ir suteikia grožio.

Turkija – tikras atostogų rojus

Prabangiais viešbučiais, aukšta aptarnavimo kokybe ir išpuoselėtais kurortais, kuriuose viskas sukurta keliautojų patogumui garsėjanti Turkija – idealus pasirinkimas atostogoms dviese. Jau daugelį metų ši populiariausia kelionių kryptis neužleidžia lyderiaujančių pozicijų, mat Turkija siūlo ne tik atpalaiduojantį poilsį už itin patrauklią kainą, bet ir nuostabias kelionių patirtis pažindinantis su vietine šalies kultūra, architektūriniu paveldu ir nuostabia gamta.

 Turkija

Saulėti paplūdimiai, šilta jūra, įspūdingi kalnai ir augalija, o kur dar Viduržemio jūros gėrybėmis turtinga turkiška virtuvė – tobulų atostogų receptas visiems puikiai žinomas. Visgi, norintiems atrasti tikrąjį Viduržemio jūros stebuklą, teks trumpam palikti viešbučio patogumus ir pasinerti į pažintį su turkų istorija, kultūra ir gamta – visa tai slepiasi visai prie pat taip pamėgtų populiariausių šalies kurortų.

Iš Turkijos norintiems parsivežti tikrai nepamirštamų įspūdžių, „Novaturo“ atstovė rekomenduoja nuvykti į Kapadokiją. Kadaise čia veržėsi ugnikalniai, iš kurių tekanti lava užliejo didžiulį plotą ir per tūkstantmečius metų sukūrė neįprastą kraštovaizdį – kūgiškos formos uolienų atodangas.

„Skrydis oro balionu Kapadokijoje – viena įsimintiniausių gyvenimo patirčių, kurią galite padovanoti sau ir mylimam žmogui. Vos saulei patekėjus iš paukščio skrydžio atsiveria stulbinantis požeminio miesto grožis“, – pasakoja M. Bielinytė.

Ieškantiems romantiškų patirčių verta leistis į kelionę link Drugelių slėnio – apsuptas aukštų skardžių, balto smėlio paplūdimio ir tūkstančių drugelių, šis paslaptingas slėnis yra pasiekiamas tik laivu. Romantiškas pasiplaukiojimas ir kvapą gniaužiantis gamtos grožis – puikus derinys nepamirštamai dienai dviese.

Gražiais vaizdais ir naujais įspūdžiais apdovanos ir Pamukalės miestelis, garsėjantis terminių vandenų terasomis, kurios vilioja turistus iš viso pasaulio. Vienas pagrindinių baseinų pavadintas Kleopatros vardu, mat valdovė čia maudėsi, iš šio vandens sėmėsi grožio ir sveikatos.