Tarp iškilusių dangoraižių besidriekiantys prabangūs kurortai ir viešbučiai, pro kurių langus atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai – tarsi vizitinė JAE kortelė, kaip magnetas traukianti keliautojus iš viso pasaulio. Tarp jų – ir išskirtinio poilsio ieškantys lietuviai, kurių į šią šalį kasmet atvyksta vis daugiau.

Viena turtingiausių šalių, anot „Novaturo“ atstovės Simonos Stulgytės, patraukli ne tik ieškantiems naujų potyrių ir išskirtine prabanga apsupto poilsio. Savo svajonių atostogas čia gali atrasti ir turintys ribotą biudžetą.

„Poilsiaujantiems nuo lapkričio mėnesio išvyka galima pasirūpinti jau dabar. Siūlome įsigyti kelionių paketus su tiesioginiais skrydžiais iš Vilniaus į Jungtinius Arabų Emyratus. Per savaitę bus organizuojami du skrydžiai, tad „Novaturo“ keliautojams tai atveria dar platesnių galimybių pamatyti šią šalį ir rinktis lanksčius atostogų pasiūlymus – nuo 4 iki 14 nakvynių“, – pasakoja S. Stulgytė.

Nuo pat vėlyvo rudens JAE džiugina puikiu klimatu – iki 30 laipsnių pakylanti temperatūra ir pakrantes skalaujantis šiltas Persijos ir Omano įlankų vanduo idealiai tinka norintiems pabėgti nuo lietuviškos žiemos. Prie viso to pridėjus nuostabius paplūdimius, aukšto lygio aptarnavimą ir pramogas, kurių čia išties gausu, atostogos tiesiog negali nepalikti įspūdžio.

Po juodais ilgais drabužiais slepiasi brangenybės

Kelionės į musulmoniškas šalis dažnai sukelia įvairiausių klausimų ir net baimių, tačiau anot S. Stulgytės, būtent šie kraštai yra vieni įdomiausių, leidžiantys pamatyti kitokį pasaulį iš arčiau susipažinti su mums neįprasta kultūra.

„Dauguma baimių yra nepagrįstos, mat JAE – išties saugi ir turistams draugiška šalis. Vis tik keliaujant po musulmoniškus kraštus būtina gerbti jų papročius – pavyzdžiui, lankantis mečetėse pridengti atviras kūno vietas“, – pasakoja „Novaturo“ atstovė.

Šiame krašte vietiniai gyventojai – ir vyrai, ir moterys – įprastai dėvi tradicinius visą kūną dengiančius drabužius – moterys juodus, o vyrai baltus. Tačiau neapsigaukite išoriniu santūrumu – po juodais ir niekuo neišsiskiriančiais drabužiais moterys dažnai būna pasipuošusios prabangiausiais drabužiais ir įspūdingas sumas kainuojančiais juvelyriniais dirbiniais, kurių pašalinės akys išvysti negali. Kad tuo įsitikintumėte, pakanka užsukti į didžiausią pasaulyje prekybos kompleksą „Dubai Mall“ – tradiciniais rūbais nuo galvos iki pirštų galiukų užsidengusios moterys narsto po prabangiausias parduotuves.

Turistams kasdieniame gyvenime griežtų aprangos taisyklių paisyti nebūtina, tačiau persistengti nereikėtų – geriau rinktis per daug neiššaukiančius drabužius, ypatingai keliaujant po konservatyviomis pažiūromis išsiskiriančius emyratus.

Keliautojams iš Europos pirmiausia reikia nepamiršti, kad atvykstate į arabiškos kultūros šalį. Gali būti, kad apsilankę pirmą kartą, patirsite nedidelį kultūrinį šoką – JAE griežtai laikomasi taisyklių. Pavyzdžiui, rūkyti ir gerti alkoholį galima tik tam tikrose, pažymėtose vietose. Jei to nepaisysite – galite gauti solidžią baudą.

„Nors įprastai musulmoniškuose kraštuose alkoholio vartojimas netoleruojamas, kai kur, ypatingai turistinėse vietovėse, jo įsigyti galima – į JAE keliaujantiems savo klientams prie viešbučių aprašymų tai paminime. Dubajuje ar Abu Dabyje tokių viešbučių bei restoranų tikrai yra, o štai Šardžos emyrate galioja „sausas įstatymas“, tad alkoholio šiuose kraštuose neįsigysite“, – pasakoja „Novaturo“ atstovė.

Dubajus – miestas, užburiantis spindesiu ir prabanga

Pakėlę akis į viršų, pirmiausia pamatysite dangoraižius, o tik tuomet žydrą dangų – taip galima apibūdinti vieną įspūdingiausių JAE miestų – Dubajų. Ambicingos vizijos turėti viską, kas geriausia, šalies šeichai tikrai nestokoja, tad Dubajus nuolatos keičiasi ir nepaliauja stebinęs.

Dubajus, regis, tam ir buvo pastatytas, kad priverstų aikčioti iš nuostabos kiekvieną čia atvykusį. Garsųjį Burj Khalifos dangoraižį privalo pamatyti kiekvienas šio miesto svečias. Jausmo, kuris apima stovint šalia aukščiausio pasaulio pastato, jokios nuotraukos neperteiks. Sakoma, kad 828 metrus siekiantis ir 163 aukštus turintis dangoraižis matomas net už 95 kilometrų. Jame įsikūrę viešbučiai, butai, biurai ir prekybos centrai, o norintieji gali pakilti į svaiginantį aukštį ir čia įrengtose apžvalgos aikštelėse pasigrožėti Dubajaus panorama.

Net jei į viršų nuspręsite nekilti, gražių vaizdų tikrai nepritrūksite – šalimais Burj Khalifos tyvuliuoja dirbtinis ežeras su įspūdingu šokančiu fontanu, kurio srovės pakyla net iki 150 metrų aukščio. Bene gražiausias pasaulyje fontanas kiekvieną vakarą nemokamai dovanoja nepamirštamą reginį.

Pirmą kartą lankantis Dubajuje, tikrai verta pamatyti ir burės formos viešbutį Burj al Arab. Pastatytas dirbtinėje saloje, šis viešbutis siūlo išskirtinai prabangų poilsį, tačiau norint pajusti tikrąjį Dubajaus skonį, nebūtina jame apsistoti – pakaks užsukti ir į viršutiniame aukšte įrengtą restoraną.

„Tikri Dubajaus kontrastai atsivers, jei aplankysite turtingųjų rajonu vadinamą „Dubai Mariną“ ir Deirą – senąją miesto dalį, išsaugojusią savo autentiką. Čia šurmuliuoja visai kitoks gyvenimas. Kadaise nedidelis Deiros uostas buvo aktyvi prekybos vieta, tad ir dabar jame rasite ne vieną turgų ir daugybę mažų parduotuvėlių, užpildžiusių gatveles. Daugiau nei 3 km besidriekiančiame „Dubai Marina“ rajone pasijusite visai kitaip – iškastame milžiniškame dirbtiniame kanale švartuojasi prabangiausios jachtos, o šalimais supiltoje palmės formos saloje puikuojasi modernūs viešbučiai ir nuostabaus grožio paplūdimiai“, – pasakoja S. Stulgytė.

Septyni emyratai – kiekvienas savaip unikalus

Jungtinius Arabų Emyratus sudaro septyni emyratai – Abu Dabio, Dubajaus, Šardžos, Adžmano, Um el Kaivaino, Ras al Chaimos, Fudžeiros. Nors Dubajų drąsiai galima vadinti populiariausiu emyratu, keliaujantiems į JAE verta aplankyti ir kitas sostines – kiekviena iš jų savaip unikali ir išskirtinė.

„Keliaudami po skirtingus emyratus pamatysite, kaip futuristinės idėjos ir moderni architektūra čia darniai susilieja su tradicijomis, taip sukuriant unikalią atmosferą ir savitą, dar ne visiems pažintą kultūrą. Religijai ir papročiams JAE skiriamas ypatingas dėmesys, tad šalia įspūdingų pastatų puikuojasi ne viena mečetė – garsiausia tarp jų, žinoma, Didžioji šeicho Zaido mečetė“, – pasakoja „Novaturo“ atstovė.

Šie rūmai – tarsi miražas dykumoje. Atvykę ankstyvą rytą, popietę ar vakare pamatysite vis kitokį mečetės vaizdą – iš skirtingų pusių krintantys saulės spinduliai ir žaidžiantys šešėliai sudaro įspūdį, kad mečetė keičiasi – lyg ir ta pati, bet kaskart kitokia. Tad skirkite šiai vietai daugiau laiko ir savo akimis pamatykite jos įvairiapusiškumą. Didingai Abu Dabio miesto salos prieigose stūksanti Didžioji šeicho Zaido mečetė tikrai verta visų liaupsių, kuriomis ją kaskart apipila turistai.

Lankydamiesi Abu Dabyje, užsukite pasmalsauti ir į sidabro, aukso bei stiklo mozaikomis dekoruotą vieną prabangiausių viešbučių – „Emirates Palace“, visai šalimais duris atvėrusius prabanga tviskančius Prezidento rūmus, pavaikštinėkite Abu Dabio promenada, pakrante besidriekiančia net 8 kilometrus.

„Kiekvienas emyratas savaip unikalus, todėl savo klientams siūlome ir kombinuotus kelionių paketus, leidžiančius praleisti laiką skirtinguose emyratuose. Pavyzdžiui, kelias dienas pabuvoti prabanga svaiginančiame ir niekada nemiegančiame Dubajuje, o likusių atostogų metu atsipalaiduoti Abu Dabyje, Fudžeiroje ar Ras al Chaimoje – dirbtinai supiltoje saloje įsikūrusiuose viešbučiuose su „viskas įskaičiuota“. Patiems keliautojams niekuo rūpintis nereikės, nes pervežimais ir apgyvendinimu pasirūpins „Novaturas“, – sako S. Stulgytė.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją