„Jei kelionėje ieškote egzotikos, galite būti tikri – Tailandas jūsų tikrai nenuvils. Nuo šiaurės, apdovanotos vešliomis džiunglėmis, stulbinamo grožio ežerais ir šventyklomis, iki pietuose išsibarsčiusių atogrąžų salų su balto smėlio paplūdimiais – kad ir kur pasisuksite, atvirukų vertų vaizdų Tailande tikrai nepritrūksite“, – pasakoja kelionių organizatoriaus „Novaturas“ atstovė Lina Kiljonienė.

Keliauti po šalį patogu ir nebrangu

Geriausias laikas apsilankyti Tailande yra sausasis sezonas – nuo lapkričio iki vasario pabaigos čia lepina maloni, maždaug 30 laipsnių šiluma. Vėliau įsivyrauja tropiniai karščiai, tad pavasarį saulė itin kaitri, o oras drėgnas. Vasarai įsibėgėjus, Tailande prasideda lietingasis sezonas – gausios, tačiau šiltos liūtys įprastai trunka dažnai, tačiau trumpai, tad keliauti po šalį tikrai galima. Lietinguoju sezonu turistų srautai šalyje stipriai sumažėja, tad šis laikas itin tinkamas turintiems ribotą biudžetą – skrydžių bilietai, viešbučiai ir ekskursijos vasaros metu įprastai būna gerokai pigesni nei žiemą.

„Vienas didžiausių Tailando privalumų – galimybė pasirinkti atostogas pagal savo skonį. Norintys pasimėgauti atpalaiduojančiu poilsiu čia ras puikių viešbučių su nuostabaus grožio paplūdimiais ir šilta jūra, o mėgstantiems aktyviai keliauti siūloma daugybė pažintinių ekskursijų bei įvairių pramogų. Tailandas labai kontrastingas ir įvairiapusiškas, tad norintiems pažinti šalį rekomenduojama neapsiriboti viena vieta“, – pataria „Novaturo“ atstovė.

Vidiniai skrydžiai šalyje kainuoja nebrangiai, patogiai keliauti taip pat galima ir traukiniais, autobusais, keltais ar kitomis transporto priemonėmis, o trumpesniems atstumams įveikti čia įprasta nuomotis motorolerius ar keliauti taksi. Keliaudami po miestą ar salą, būtinai išbandykite tuktukus – šalies simboliu tapusią vieną žymiausių Tailando transporto priemonių. Šios spalvingos ir triukšmingos triratės transporto priemonės ne tik puiki alternatyva taksi automobiliams, bet taip pat ir smagi patirtis keliaujant po miestą. Bilietų kainos nėra fiksuotos, todėl nusiteikite pasiderėti – kaina gali sumažėti net kelis kartus.

„Apgyvendinimo įstaigų pasirinkimas Tailande taip pat platus – nuo prabangiausių viešbučių iki jaukių vietinių namukų, apsuptų vešlios augmenijos ir šalies tradicijomis alsuojančios autentikos. Vidutinio lygio apgyvendinimo įstaigos leis pasimėgauti komfortu neišleidžiant daugybės pinigų, o tiems, kurie nori tikros prabangos, Tailandas taip pat siūlo ją prieinama kaina. Tad keliautojams, norintiems patirti daugybę įspūdžių neišleidžiant visų santaupų, tai yra puiki šalis“, – sako L. Kiljonienė.

Viena nuostabiausių patirčių Tailande – jų vietinė virtuvė, žavinti ne tik ryškiais skoniais, bet ir išties geromis kainomis. Joje persipina populiariausi Bankoko skoniai, Kinijos, Laoso ar Malaizijos virtuvių akcentai. Pamirškite mums įprastus, europietiškus restoranus ir drąsiai leiskitės į žavų gatvės maisto pasaulį. Būtent tuo ir garsėja Tailandas. Pagrindiniai patiekalų ingredientai išsiskiria intensyviu savo skoniu ir kuria nuostabius pojūčių kontrastus: citrinžolėmis, aitriosiomis paprikomis, aromatingų žaliųjų citrinų lapais, askaloniniais česnakais ir kitais ingredientais gardintos sriubos, troškiniai ir mėsos bei žuvies patiekalai virsta tikra švente gomuriui.

Keliaudami po šalį būtinai paskanaukite krevečių sriubos „Tom Yum Goong“ ar vištienos sriubos „Tom Kha Gai“, keliautojų itin pamėgtų „Pad Thai“ makaronų ir įvairių karių – žaliųjų, raudonųjų, geltonųjų. Kiekvienas savaip unikalus ir atspindintis Tailando dvasią. Čia gausu vietinių užkandžių – nebrangiai kainuojančių ir itin gardžių vištienos vėrinukų, svieste kepinto česnako, kuris puikiai dera tiek su duona, tiek su jūrų gėrybėmis.

Po vakarienės ir intensyvios dienos verta pasimėgauti profesionaliu masažu, kurio kainos šioje šalyje yra bent kelis kartus mažesnės, nei mums įprasta. Pasaulyje garsūs tailandietiški SPA malonumai skaičiuoja jau keletą tūkstantmečių. Tailandietiški masažai suteikia energijos ir atpalaiduoja, o pačių specialistų teigimu, gydo. Jie atliekami tiek prabangiausiuose salonuose, tiek gatvės krautuvėlėse, kadangi aptarnavimo lygis Tailande itin aukštos kokybės – netgi už nedidelę kainą gausite itin kokybišką paslaugą.

Paplūdimiai, kokių nerasite niekur kitur

„Tailandas – gana didelė šalis, tad norėdami ją ištyrinėti, nusiteikite kelionėms ir atostogoms skirkite mažiausiai dvi savaites. Net jeigu esate aktyvūs keliautojai, bent kelias dienas skirkite pasimėgavimui ramiu poilsiu nuostabaus grožio Tailando salose. Šalies pietuose esančios egzotiškos salos pakerės net ir visko mačiusius keliautojus. Kokosais apkibusios palmės ir balto smėlio paplūdimiai leis mėgautis kiekviena čia praleista akimirka“, – pataria „Novaturo“ atstovė.

Didžiausia ir bene gausiausiai turistų sulaukianti Tailando sala – Puketas. Čia pilna viešbučių ir įvairiausių pramogų, o norintys išvysti Tailando egzotiką iš salos patogiai gali nukeliauti ir į kitas, mažesnes saleles. Skaičiuojama, kad Pukete yra apie 40 paplūdimių – vieni iš jų labai ramūs ir puikiai tiks ieškantiems privatumo, kiti jau atrasti turistų ir visuomet pilni gyvybės bei šurmulio. Patong paplūdimys – bene populiariausias ir daugiausia pramogų galintis pasiūlyti kurortas, tad jeigu poilsį derinsite su aktyviomis veiklomis, būtinai jame apsilankykite.

Šalimais esančias saleles patogiai pasieksite motorinėmis valtimis arba kanojomis. Tačiau ir čia nepamirškite savo derybinių įgūdžių – turistus plukdantys vietiniai gyventojai linkę gerokai nuleisti kainas, jei tik įdėsite šiek tiek pastangų. Tarp populiariausių aplinkinių salų – Džeimso Bondo sala, Phi Phi Don ir Phi Phi Le.

Jei dairotės aktyvaus laisvalaikio gamtoje, ekskursijų bei poilsio paplūdimiuose, jums turėtų patikti už kelių valandų kelio nuo Bankoko esanti ramesnė Ko Čango arba Dramblių sala. Ir, žinoma, lankantis Tailande tiesiog būtina savo akimis išvysti bene garsiausią pasaulio paplūdimį, kuris driekiasi Krabi provincijoje. Būtent šioje vietoje yra Koh Phi Phi sala, kurioje buvo filmuojamas filmas „Paplūdimys“ su Leonardo DiCaprio. Čia rasite idilišką vaizdą: krištolinį vandenį ir balto smėlio paplūdimius, apsuptus palmių. Atostogaudami Krabi taip pat galėsite patogiai nuplaukti į mažesnes salas ir patyrinėti nacionalinius gamtos parkus.

Nepamirštamas patirtis dovanojantis Bankokas

„Nors dauguma turistų į Tailandą atvyksta ieškoti egzotinių patirčių ir mėgautis pačios gamtos kurtais stebuklais, bent porą dienų tikrai verta skirti ir pažinčiai su įspūdinguoju Bankoku – vienu dinamiškiausiu pasaulio miestų, kuriame tradicijos persipina su šiuolaikiškumu ir kuria neįprastus kontrastus. Žydinčiame Bankoke kiekvienas atras sau patrauklią kultūros dalį: ar tai puošniosios šventyklos, budizmą garbinantys paminklai, žadą atimanti gamta, kurortai, ar nepaprastai aktyvus gatvės gyvenimas, neregėtos naktinės pramogos kartu su nepakartojamo skonio tailandietišku maistu“, – sako „Novaturo“ atstovė L. Kiljonienė.

Viena populiariausių vietų Bankoke – Didieji rūmai, įsikūrę pačiame sostinės senamiestyje. Itin puošnūs ir ypatingų meninių įgūdžių pareikalavę rūmai pastatyti 1782 m. Iki šiol Tailando karalius juose rengia labai svarbias ceremonijas. Lankantis rūmuose būtina užsukti į Karališkąją laidojimo ir Karališkąją karūnavimo sales. Komplekse stovi žymioji Smaragdinio Budos šventykla Wat Phra Kaew, kurios centre – XIV a. sukurta nedidukė žalio mineralo Budos su auksiniais drabužiais statula. Tai viena švenčiausių Tailando vietų, todėl būtina kūną kuo labiau paslėpti po drabužiais, norint patekti į šventyklą.

Užsukite pasižvalgyti ir į priešais Didžiųjų rūmų kompleksą pastatytą Vat Arun (Aušros šventykla) bei vieną didžiausių ir seniausių Bankoke – Vat Po šventyklą. Ji pavadinta pagal Indijoje esantį vienuolyną, kuriame gyvas Buda laukė nušvitimo, sėdėdamas po didžiuliu figos medžiu. Panašus ilgaamžis medis auga ir šioje Bankoko šventykloje. Bene didžiausią įspūdį šventykloje palieka įspūdinga paauksuota Budos, žengiančio į Nirvaną, statula. Ši šventykla taip pat yra seniausias viešojo mokymo centras Bankoke, kuriame buvo mokoma literatūros, mokslo ir religijos paslapčių.

Jei dairotės unikalių patirčių, būtinai apsilankykite bent viename iš čia esančių plaukiojančių turgų – jie itin populiarūs tarp vietinių gyventojų, tad turėsite galimybę patirti tikrąją šalies dvasią. Patys vietiniai gyventojai labiausiai pamėgę Bang Nam Pheung ir Amphawa plaukiojančius turgus, tad būtent juose sutiksite mažiausiai turistų ir galėsite pasidžiaugti neišpūstomis kainomis.

Moderniais pastatais ir senovę menančiomis šventovėmis užburiantis Bankokas turi ir kitą savo pusę – žaliuojančias ramybės oazes, kuriose pamiršite esantys visuomet šurmuliuojančiame didmiestyje.

Muang Boran parką atvyksta pamatyti ne tik po šalį keliaujantys turistai, bet ir patys Tailando gyventojai iš atokesnių vietovių. Šis parkas vadinamas senoviniu miestu, mat jame gausu Tailando, Laoso ir Kambodžos architektūrinių kopijų, jaukių žalumos kupinų kampelių atokvėpiui. Vienas seniausių Bankoko parkų – Chatuchak – žavi išpuoselėta teritorija ir garsiuoju Sekmadienio turgumi, sutraukiančiu daugybę vietinių gyventojų bei naujų patirčių ieškančių keliautojų. Kaip jau supratote, paskutinė savaitės diena yra geriausia apsilankymui parke. Jei ieškote vietos ramiam poilsiui ar pasivaikščiojimams, užsukite ir į Lumphini parką. Jame tyvuliuojantys du ežerai apraizgyti jaukiais takeliais ir poilsiui skirtomis išpuoselėtomis erdvėmis. Viskas kruopščiai suplanuota taip, kad kiekvienas galėtų parke jaustis puikiai.

„Modernus Bankokas, spinduliuojantis savo istoriniu palikimu, sužavi kiekvieną apsilankiusį. Tačiau Tailande įspūdingais vaizdais konkuruoti gali ir atokiausi šalies kampeliai. Tailandas tuo ir nuostabus – čia puikiai dera ramus poilsis ir įspūdžių kupinos išvykos, tad atostogų metu tikrai nereikės rinktis tarp vieno ir kito“, – sako „Novaturo“ atstovė L. Kiljonienė.