Reikalingas kruopštesnis pasiruošimas

Vyresnio amžiaus žmonės, planuojantiems kelionę, rekomenduojama jai iš anksto pasiruošti ir atsižvelgti į tam tikras detales. „Svarbu apgalvoti ir aptarti su kelionių organizatoriumi (jei į tokį kreipiatės), kokio ilgio skrydis numatytas, kaip aktyviai planuojate keliauti, kokiomis veiklomis užsiimti. Be to, pravartu pasidomėti, ar šalyse, į kurias ketinate keliauti, reikalingi skiepai, nepamiršti nuolat vartojamų vaistų ir sveikatos draudimo – taip apsisaugosite nuo nenumatytų atvejų“, – sako Miglė Bielinytė.

Taip pat svarbu įvertinti savo finansus ir pagal juos susidaryti kelionės biudžetą. Apsvarstykite visas išlaidas, įskaitant transportą, maitinimą, pramogas. Įsitikinkite, kad jūsų santaupos gali sklandžiai padengti jūsų kelionių planus, taip jausitės ramiau keliaudami ir grįžę namo.

„Prieš išvykstant svarbu pasidomėti šalies kultūra, tam tikromis tradicijomis ir net taisyklėmis. Susidarykite kelionių krypčių sąrašą ir nustatykite prioritetus pagal savo interesus. Svarbu informuoti šeimą ar draugus apie šiuos planus ir kelionės metu palaikyti ryšį, kad jie žinotų, kur esate. Nusiteikite naujoms patirtims: išbandykite vietinės virtuvės patiekalus, bendraukite su šalies gyventojais ir kartais nebijokite išeiti už savo komforto zonos ribų. Tiesa, verta pasidomėti ir saugumo situacija, kad išvengtumėte nesklandumų pažindami naujas vietas, o viešajame transporte ar turistinėse vietose būtinai saugokite savo daiktus bei atidžiai stebėkite aplinką“, – pataria „Novaturo“ komunikacijos vadovė.

Svarbu atsižvelgti į oro temperatūrą

Kadangi vyresni žmonės įprastai sunkiau pakelia karštį, svarbu atsižvelgti į šalyje vyraujančią temperatūrą ir keliauti tuo metu, kai ji bus tinkama. Oro temperatūra gerokai skiriasi, priklausomai nuo sezono, o kelionių organizatoriai visuomet patars, kada geriausia aplankyti pasirinktą šalį. Jei keliaujate vasarą, o karštį toleruojate mažiau, vertėtų gerai apsvarstyti, kokius drabužius dėtis į lagaminą: kuo natūralesnių, plonesnių audinių ir šviesesni jie bus, tuo geriau jausitės. Bet kuriuo atveju keliaujantiems senjorams visada rekomenduojame pasikonsultuoti su gydytoju ir įsitikinti, jog sveikata netrukdys leistis į kelionių patirtis.

Miglė Bielinytė, nuotr. Adrej Vasilenko

Kelionėje svarbu su savimi turėti pakankamai vandens, kad organizmas karštyje nepatirtų dehidratacijos. Taip pat nepamirškite, jog ne visose šalyse vanduo iš čiaupo yra geriamas: kai kur jį galima naudoti tik prausimuisi. Be to, apsisaugoti nuo karščio padeda vėsus dušas bei drėgnų rankšluosčių kompresai: „Svarbu stebėti savo organizmo pojūčius ir atkreipti dėmesį, jei atsiranda karščio sukelto išsekimo požymių: gausus prakaitavimas, silpnumas, pykinimas, galvos svaigimas. Pastebėję tokius simptomus, nedelsdami kreipkitės į viešbučio gydytoją arba artimiausią gydymo įstaigą. Jeigu keliaujate su kelionių organizatoriumi, apie sveikatos negalavimus praneškite ir atstovui šalyje – jis suteiks visą informaciją, prireikus vertėjaus ligoninėje ir padės susitvarkyti draudimo dokumentus.“

Keliaujant taip pat svarbu rinktis tokias veiklas, kurios atitinka jūsų organizmo galimybes. Pavyzdžiui, jei Austrijos Alpės atrodo tikras iššūkis, vertėtų koncentruotis į lygumose įsikūrusius pakrančių miestelius. Tarkime, apsilankyti Kotoro senamiestyje, kuris įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą ir užburia savo siauromis gatvelėmis, Viduramžių architektūra bei nuostabiais įlankos vaizdais, arba susipažinti su klasikinės muzikos sostinės – Vienos – kultūriniu palikimu. „Jei daug vaikščiosite pėsčiomis, nepamirškite pasiimti patogios lygiapadės avalynės, o planuojant lipti į kalnus – ir žygio batų. Kalnuose taip pat pravers neperšlampami drabužiai“, – rekomenduoja M. Bielinytė.

Verta pasinaudoti taikomomis nuolaidomis

Svarbu nepamiršti, kad daugelyje vietų senjorams yra taikomos nuolaidos. Turėkite su savimi pensininko pažymėjimą ir jį parodykite pirkdami viešojo transporto, muziejų ar kitų lankytinų vietų bilietus: pritaikyta nuolaida gali gerokai sutaupyti jūsų kelionės biudžetą. Taip pat verta žinoti, kad pigiau senjorai gali keliauti ne tik pasinaudodami svečioje šalyje teikiamomis nuolaidomis, bet ir paties kelionių organizatorių siūlomomis nuolaidomis. „Keliautojams, kuriems yra 65 metai ar daugiau, taikome papildomą nuolaidą visoms vasaros ir žiemos sezono kelionėms lėktuvu“, – pažymi M. Bielinytė.

Senjorams, mėgstantiems ir galintiems sportuoti, vertėtų pasidomėti tokiomis galimybėmis svečiose šalyse: „Jei, tarkime, nuspręstumėte keliauti į Bulgariją, maloniai nustebsite pamatę, kad daugelis sveikatingumo centrų, sporto salių ir jogos studijų visoje šalyje siūlo nesudėtingos mankštos užsiėmimus. Taip pat Bulgarijoje yra keli golfo aikštynai, ypač Juodosios jūros pakrantėje, kur senjorai gali ramiai žaisti golfą ir gėrėtis įkvepiančiais vaizdais.“

O jei fizinės veiklos norisi mažiau, pasak atstovės, neapsiriksite apsilankę Graikijos salose, kurios garsėja smėlėtomis pakrantėmis ir krištolo skaidrumo vandeniu: „Be to, jei norėtumėte pasimėgauti SPA ir sveikatingumo procedūromis, kone visi salų viešbučiai kurortuose teikia tokio tipo paslaugas, tereikia į tai atsižvelgti planuojant savo kelionę. Be abejonės, tokių vietų rasite ne tik Europoje, bet ir Azijoje: Vietname sparčiai plėtojama sveikatingumo paslaugų sritis, siūlanti pamiršti visus rūpesčius ir grįžti iš atostogų geresnės savijautos.“

Atskiras dėmesys turintiems specialių mobilumo poreikių

Kelionių taip pat neturėtų vengti senjorai, turintys tam tikrų mobilumo poreikių. Vyresnio amžiaus žmonės dažnai mano, kad jeigu juda lazdos, vaikštynės ar neįgaliojo vežimėlio pagalba, keliauti jie tikrai negali. Tačiau šiais laikais keliavimo sąlygos pritaikomos įvairių poreikių žmonėms, tiesiog užsisakydami kelionę informuokite kelionių organizatorių apie savo judėjimo poreikius ir jums bus suteikta pagalba registracijos bei įlaipinimo į lėktuvą metu.

„Keliaujant su organizatoriumi, negalią turintiems žmonėms suteikiamas pirmenybinis įlaipinimas, todėl nereikia laukti eilėse. Be to, lėktuve pagal galimybes gali būti parenkama patogesnė vieta su papildoma vieta kojoms, tik svarbu tokias paslaugas užsisakyti iš anksto. Turintiems judėjimo negalią taip pat parenkamos pritaikytos kitos šalies apgyvendinimo įstaigos, transportas ir lankytinos vietos, į kurias lengvai įvažiuoja neįgaliųjų vežimėliai, yra specialios rampos ir liftai“, – sako M. Bielinytė.

Pavyzdžiui, nors Petra Jordanijoje ir yra nelygaus reljefo, mieste nuolat stengiamasi pagerinti prieinamumą prie žinomiausių turistinių objektų: pagrindinis įėjimas ir Sikas (siauras tarpeklis, vedantis į Petrą) yra gana lengvai pasiekiami neįgaliojo vežimėliu.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją