Didžiausio Baltijos šalyse kelionių organizatoriaus „Novaturo“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė pastebi, kad lietuviai aktyviai keliauja ištisus metus, o metai iš metų pozicijų neužleidžiančias populiariausias atostogų šalis papildo naujai atrandamos kryptys.

„Lietuvių keliautojų poreikiai labai skirtingi: vieniems poilsis – tai pabėgimas į kalnus ir slidinėjimo malonumai, kitiems – gulėjimas po palmėmis ir mėgavimasis „viskas įskaičiuota“ poilsiu, tretiems – galimybė pasisemti naujų įspūdžių, pažinti ir prisiliesti prie skirtingų kultūrų. Savo klientams siūlome atostogas daugiau kaip 30-yje krypčių visame pasaulyje bei daugiau nei 100 pažintinių kelionių maršrutų, tad kad ir kokį atostogų variantą pasirinksite, jis neabejotinai taps puikiu įkvėpimu“, – sako M. Bielinytė.

Kelionės moko priimti netikėčiausius dalykus

Pasaulis – didelis ir įvairus, tad keliaudami turime galimybę pažinti skirtingas kultūras, pamatyti, kaip žmonės gyvena kituose kraštuose. Neretai tai stebina, tačiau tuo pačiu moko priimti pasaulį tokį, koks jis yra.

„Kelionės atveria akis ir leidžia mums pamatyti kitokį pasaulį – kartais labai keistą, mums neįprastą, tačiau neabejotinai įdomų. O tai, kas mums iš pirmo žvilgsnio atrodo nepriimtina, dažnu atveju tampa suprantama įsigilinus į šalies istoriją, kultūrines subtilybes. Skirtingi žmonės, įpročiai ir kultūros moko mus būti atviresniais, lankstesniais, labiau tolerantiškais“, – pastebi „Novaturo“ komunikacijos vadovė.

 Tunisas

Štai keliaudami po atokesnes Turkijos vietas neįsižeiskite, jei vietiniai gyventojai bendraus išskirtinai tik su vyrais – tokiu būdu nuo senų laikų šiuose kraštuose rodomas mandagumas ir saugoma moterų dora. To paties, beje, iš jūsų tikėsis ir patys turkai – moters kalbinimas be sutikimo gali būti palaikytas įžūlumu. Būkite dėmesingi ir viskam, kas susiję su religija – norėdami užeiti į mečetę būtinai prisidenkite kūną ilgais drabužiais ir nenustebkite, jei praėję priešais besimeldžiantį žmogų sulauksite ne itin draugiškų žvilgsnių – musulmonai tiki, kad tai užkerta kelią jų maldoms. Jei po Turkiją keliausite Ramadano metu, paisykite vietinių tradicijų – tikintieji šiuo metu nei valgo, nei geria nuo saulės patekėjimo iki jos laidos, tad neturistinėse vietovėse ir jums viešumoje to daryti nederėtų.

Ne vienas nustemba atvykęs ir į Tunisą – šiauriausią Afrikos valstybę, buvusią Prancūzijos koloniją, kurioje stipriai susipina musulmoniški ir europietiški pasauliai. Iš kitų islamo šalių Tunisas išsiskiria savo liberalumu – nors musulmoniškos tradicijos akylai puoselėjamos, čia gerbiamos ir kitos religijos bei kultūros. Vis tik nenustebkite, jei norėdami užsukti į šalimais esančią kavinę, išvysite ženklą „tik vyrams“. Laikantis musulmoniškų tradicijų, į kai kurias kavines moterims užeiti draudžiama arba nerekomenduojama.

Lietuvių pamiltuose Jungtiniuose Arabų Emyratuose stebėtis taip pat tenka ne tik šalies didybe ir kvapą gniaužiančiais moderniausiais statiniais. Šiame krašte vietiniai gyventojai – ir vyrai, ir moterys – įprastai dėvi tradicinius visą kūną dengiančius drabužius – moterys juodus, o vyrai baltus. Tačiau neapsigaukite išoriniu santūrumu – po juodais ir niekuo neišsiskiriančiais drabužiais moterys dažnai būna pasipuošusios prabangiausiais drabužiais ir įspūdingas sumas kainuojančiais juvelyriniais dirbiniais, kurių pašalinės akys išvysti negali. Tad mus, vakariečius, neretai lydintis stereotipas apie užguitas arabes gali būti klaidingas – Jungtiniuose Arabų Emyratuose vyrai turi labai pasistengti, kad moterys būtų laimingos ir viskuo aprūpintos.

Kelionės praplečia horizontus ir mūsų pačių galimybes

Kiekviena kelionė yra dar vienas žingsnis už savo komforto zonos ribų. Vien tai, kad planuojate kelionę ten, kur niekada anksčiau nebuvote, savaime yra iššūkis ir tuo pačiu svarbi patirtis. Juk tenka tiek daug visko ištyrinėti – nuo vietinių tradicijų ir papročių, iki kasdienių dalykų – kur apsilankyti, ką pamatyti ar kaip patogiausiai keliauti, kad iš kelionės pasiimtumėte kuo daugiau.

Galimybė kaupti naujas patirtis ir yra vienas iš reikšmingiausių kelionių privalumų. Nuo mažų dalykų, tokių kaip vietinės virtuvės patiekalų degustavimas, iki drąsos pareikalaujančių iššūkių – leistis plaustu sraunia upe ar šokti nuo skardžio prisirišus virve. Kelionėse dažnai išbandome tai, apie ką galbūt nebūtume net pasvajoję ar kam nieku gyvu nepasiryžtume kasdieniame savo gyvenime.

Netikėtumai ir galimybė pažinti tikrąją vietinę šalies kultūrą dovanoja naujas patirtis, todėl keliaujant visuomet reikėtų palikti šiek tiek erdvės spontaniškumui. O tiems, kurie į naujus nuotykius leidžiasi nedrąsiai, „Novaturo“ komunikacijos vadovė pataria – neleiskite šaukštui deguto sugadinti medaus statinės.

„Kelionėse į viską stenkitės žiūrėti paprasčiau – laiku neatvyko autobusas ar pražiopsojote traukinį? Nieko baisaus – netrukus atvyks kitas ar lengvai susiplanuosite kitą būdą keliauti. Neleiskite, kad menki nesusipratimai ir nesklandumai apkartintų jums visą dieną. Vietoje to, stenkitės surasti pozityvių dalykų – gal tai puiki proga ilgiau patyrinėti vietovę ar tiesiog prisėsti vietinėje kavinėje ir pasimėgauti kavos puodeliu“, – sako M. Bielinytė.

 JAE

Kelionės – geriausias būdas įveikti nuovargį ir stresą

Niekas taip nepakrauna energijos ir pozityvių minčių, kaip galimybė pakeisti aplinką ir atitrūkti nuo kasdienybės. Laukimo malonumas ne mažiau jaudinantis, nei pačios atostogos, tad „Novaturo“ atstovė rekomenduoja savo atostogas planuotis iš anksto – taip dar kurį laiką iki atostogų pagyvensite maloniu džiaugsmu, o ir turėsite galimybę pasimėgauti prabangesniu poilsiu – patyrę keliautojai jau puikiai žino, kad keliones planuojantys iš anksto renkasi iš gausesnių pasiūlymų ir neretai patrauklesnių kainų.

Tačiau tam, kad atsikvėptumėte ir energijos atsargas papildytumėte geromis emocijomis, visai nebūtina planuoti ilgų atostogų. Net trumpi pabėgimai nuo kasdienių darbų ir įsipareigojimų gali padėti atsipalaiduoti, atsikratyti streso ir į kasdienį gyvenimą grįžti su naujomis jėgomis. Iš anksto suplanuotos ar spontaniškos kelionės po didžiuosius Europos miestus – ne tik puiki proga turiningai praleisti savaitgalį, bet ir pažinti kitą šalį neturint galimybės pasiimti ilgesnių atostogų.

„Nors pora dienų kelionei iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti nedaug, nepamirštamiems įspūdžiams bei miesto pažinimui jų tikrai užteks. Net ir ilgesnio savaitgalio pabėgimas į pažintinę kelionę Romoje, Paryžiuje, Vienoje, Nicoje, Venecijoje, o gal Maltoje, Barselonoje, Atėnuose, Lisabonoje ar net Stambule padės persikrauti ir pasikrauti naujų įspūdžių bei energijos. Jei keliaujate su „Novaturu“, patiems dėl nieko sukti galvos neteks – įdomiais kelionių maršrutais, puikiais viešbučiais ir bilietais už jus bus pasirūpinta, tad beliks susidėti lagaminus ir mėgautis atostogomis“, – apie pažintines savaitgalio keliones pasakoja M. Bielinytė.