M. Bielinytės paklausus, kokios šiandien yra karščiausios vietos, kurias renkasi keliautojai, pamatę tam tikrus filmus ar serialus, ji atsako, kad „Tų vietų yra klasikinių, tai yra Paryžius, Roma, Venecija, Florencija, kur žmonės dažnai vyksta. Neįmanoma nesuvardinti visų filmų, bet įspūdį palieka „Emily in Paris“ serialas, kalbant apie Barseloną, tai prisimenamas filmas „Vicky Cristina Barselona“. Žmonės leidžiasi į pažintines, ilgųjų savaitgalių keliones, aplankydami ir matytas filmuose vietas.

 Barselona

Tokia įdomesnė tendencija, kad žmonės paskutiniu metu yra labai linkę atrasti kalnų keliones ir tai tikrai nėra tik žiemos kryptis, kaip kad visi įsivaizduojame, kad tik slidinėti į kalnus vykstama. Štai filmas apie kalnus „8 kalnai“ yra ir mano pačios favouritas. Jame vaizduojamos Italijos Alpės, išties nuostabūs kalnai viso filmo metu, bet tai nėra paskatinimas vykti tik į Italijos Alpes. Žmonės ateina susidomėję kalnais, žygiais po jais, o tų krypčių yra labai daug ir labai įvairių – tai ir Madeira, ta pati spalvingoji Turkija, kur ją vis labiau atranda kalnų žygių mėgėjai, Graikijos salos, Ispanija, Juodkalnija, Bulgarija, Kipras – šio sezono naujiena“.

Ekraninėse kelionėse labai svarbus lūkesčių valdymas

Į klausimą, kiek ekrano turizmo keliautojai diktuoja kelionių organizatoriams kryptis, kaip jos ieškomos, M. Bielinytė atsako, kad vyksta organiniai mainai: „Mums padiktuoja tam tikras tendencijas, ką mes galime pasiūlyti, tuo tarpu mes, jau žinodami, kur, ką kokioje kryptyje galime rasti, ieškome įdomiausių vietų. Taipogi, visuomet skatiname keliautojus pasiimti iš kelionės maksimumą, kad nebūtų nusivylimo atvykus tik į vieną objektą, kuomet būna ir ne tas įspūdis, kaip jie gali įsivaizduoti“.

Paklausus kelionių organizatoriaus atstovės, tai kaip gi patartų planuotis ekranines keliones, M. Bielinytė pabrėžia, kad tokiose kelionėse labai svarbus lūkesčių valdymas ir suvokimas, kad ne mes vieni norime pamatyti kažkokią ypatingą vietą, plius jei tai yra populiarus filmas ar serialas, tad reiktų nusiteikti, kad nebūsime tie vieninteliai, o jeigu dar tai tai bus piko laikotarpis, tokių bus daug. Todėl savo klientams pataria neplanuoti kelionės, aplankant tik vieną konkretų objektą, nes nežinia, ar dar sugrįšime į tą miestą, šalį.

„Karaliaus sugrįžimas“

„Mes, kaip kelionių organizatoriai, tikrai džiaugiamės, kad ekraninės kelioninės yra dar viena motyvacija keliauti, kuomet yra kelionės ašis ir tikrai skatiname norimas vietas aplankyti, bet kartu šalia siūlome pasiplanuoti pažintinę ar poilsinę kelionę, kad keliautojai gautų kuo daugiau įspūdžių ir patirčių.

Dar vienas patarimas būtų pasidomėti išsamiau tuo objektu, į kurį vykstate, aplinka, kuri jį supa, kad nebūtų tai, kad atvykote, pamatėte ir viskas, nes gali būti ir nusivylimo. Kai žinosite daugiau, bus daug įdomiau, daugiau atradimų, įspūdžių, kurie bus gerokai įsimintinesni ir kuriais galėsite pasidalinti su kitais. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į kelionės laiką.

Tad visa apimantis patarimas būtų pirmiausi įsivardyti, ko norime iš tos kelionės, tuomet susirinkti visas rekomendacijas. Aišku, jas gali pasakyti ir draugai, ir internete galima rasti, bet nepamirškite kelionių organizatorių, kurie žino labai daug, ir dirba ties tuo kasdien“, – šypsosi M. Bielinytė.

Kino gerbėjai vaikosi ne tik vietų, bet ir režisierių

Dovilė Grigaliūnaitė pritaria, kad išties yra labai įdomių, specifinių dalykų, kad žmogus pamato filmą ar serialą ir specialiai vyksta į tą vietą, kur buvo filmuojama, yra ir tokių, kurie seka ne tik filmus, bet ir jų režisierių kelius: „Štai Suomijoje esančiame labai mažame miestelyje atidarytas garsaus režisieriaus Aki Karismaki kino teatras „Cinema Laika“. Į ten plūsta žmonės vien dėl to, kad jį atidarė režisierius. Mano pažįstami važiuos irgi būtent tik dėl to.

Tad yra tokių, kurie keliones sieja ne tik su filmais, bet ir jų režisieriais, seka jų darbus, kur ir kaip jie gyvena, ką planuoja kurti, kaip gimsta filmai. Iš savo draugų kelionių pastebiu, kad Italija yra ta vieta, kur jie labai dažnai lankosi, bet žinau, kad ieško ir specifiškesnių vietų, tarkime, vyksta į Naująją Zelandiją, kur sukurta daug filmų, garsiausias jų – „Žiedų valdovas“. Yra daug vykstančių į Los Andželą, Londoną. Padaugėjo ir šalių, tarkime – Marokas, Meksika, kur daug lietuvių vyksta ne tik pakeliauti, bet ir pažiūrėti tų vietų, kur buvo filmuojami filmai“.

Dovilė Grigaliūnaitė, Miglė Bielinytė

Vilnius taip pat yra ekrano turizmo taikinyje

„Į mūsų šalį irgi atvyksta turistai, kad pamatytų čia kurtų filmų lokacijas, pavyzdžiui filmas „Černobylis“, kuris filmuotas keliose vietose Viliniuje. Jis jau pritraukė daug turistų vien dėlto.

Kaip festivalio organizatoriai, žinome, kad į Lietuvą atvyksta pažiūrėti Lukiškių kalėjimo dėl to, kad ten buvo filmuotas „Stranger things“ ir kiti serialai.

Praėjusiais metais organizavome kino industrijai skirtą vakarėlį atvykusiems iš užsienio svečiams Lukiškių kalėjime, atkūrėme kelias vietas, tarp jų „Stranger things“ kambarį, tai nuolat stebėjome, kaip tai jiems buvo įdomu ir kaip jų paskatinti į Lietuvą vėliau atvyko jų draugai, pažįstami ar kolegos pažiūrėti būtent šio kalėjimo“, – pastebi „Kino pavasario atstovė“.

Vykite į kino festivalius, skirtus žiūrovams bei aplankykite išskirtinius kino teatrus

D. Grigaliūnaitė sako, kad norisi pamatyti pačius filmus, tai galima daryti keliaujant į kino festivalius, bet galima ir į išskirtinius kino teatrus, vienas iš tokių artimų mūsų šaliai kino teatrų, kurį galima pasiekti labai lengvai, yra Rygoje: „Mes nieko panašaus Lietuvoje neturime. Jis vadinasi „Splendid palace“, atidarytas 1923 metais. Tai yra rococo stiliaus kino teatras. Jis yra pirmasis kino teatras Baltijos šalyse, kuris rodė garsinius filmus. Žiūrėti kino filmus tokioje aplinkoje yra neapsakomai įdomi patirtis ir kuri yra visai čia pat mūsų.

Kalbant apie festivalius, tai yra patys didžiausi Europoje, kaip žinia, yra Kanų, Venecijos, Berlyno kino festivaliai. Dažnai žmonės nori į juos atvykti, bet reikia turėti minty, kad dauguma iš jų nėra skirti žiūrovams, o skirti kino profesionalams. Važiuoti į Kanus žiūrėti kino festivalio nebūtinai yra geras pasirinkimas. Bet tikrai vyksta mažesnių festivalių, kuriuose apsilankius patirtis yra neįtikėtina, pavyzdžiui, San Sebastiane, Ispanijoje vykstantis kino festivalis, kuris turi panašumą su „Kino pavasariu“, nes tai yra būtent žiūrovams skirtas festivalis. Šalia festivalio yra kita patirtis: vandenynas, geras maistas, puikus oras.

Bet galima niekur nevykti ir ateiti į „Kino pavasarį“ ir čia išvysti geriausius filmus!“.

Į klausimą, kuo bus nudžiuginti artėjančio „Kino pavasario“ fanai, D. Grigaliūnaitė atsako, kad paruošė tokią stiprią programą, kad neišvengsime neateiti į kino teatrus: „Šiemet programos epicentre yra patys svarbiausi praėjusių metų autoriniai kūriniai – tai yra filmai, apie kurios buvo daugiausiai kalbėta, kurie gavo stipriausius, reikšmingiausius apdovanojimus. Didelė dalis mūsų filmų buvo nominuoti ir „Oskarams“. Šių metų programoje – per 100 geriausių praėjusių metų filmų“.