Kelionių entuziastė Sigita Čižė sako, kad trumpas savaitgalio keliones ji kartais planuoja prieš 3-4 mėnesius.

„Žinome, kad bus ilgasis savaitgalis, tai planuojame atsakingai, bet yra buvę ir spontaniškų – prieš porą ar pusantros savaitės pamatome, kad geras pasiūlymas, pasiimame vieną laisvą dieną ir išvykstame. Likę Lietuvoje negalime pabėgti nuo savo rutinos, mėgstame su vyru išvykti į užsienį. Europoje mums labai patinka Italija, man teko ten kelerius metus gyventi, tai labai smagu grįžti, aplankyti įvairius miestus. Vienas mano mėgstamiausių miestų yra Barselona (Ispanija). Visos kelionės įdomios, visos kryptys kitokios. Labai norime nuvykti į Madeirą (Portugalija), Graikijos salas, žiūrėsime, ar yra kokių pasiūlymų, tuomet griebsime“, – pasakoja moteris.

Kazimieras Jarmalis
Kokias atostogas rinktis – kelių savaičių ar vos kelių dienų pabėgimą? „Novaturo“ pardavimo vadovas Kazimieras Jarmalis pataria, kad pirma reikia atsakyti sau į klausimą, ko iš tiesų noriu, kaip man būtų geriau praleisti poilsio dienas.
Italija, Trevizas

„Planuojant trumpas atostogas labai svarbu įvertinti logistiką – nesirinksime ilgo skrydžio su persėdimu ar krypties, kur nuo vieno objekto iki kito reikia ilgai važiuoti. Yra tiesioginių skrydžių, vietų, kur paprasta nueiti, pamatyti, nuvažiuoti į tam tikras lankytinas vietas. Net jei norime pagulėti ir pailsėti per tas tris dienas, irgi svarbu, kad būtų patogu nuvykti. Populiariausios kryptys yra miestai – Milanas, Stambulas, Roma, Barselona. Labai populiarūs atrakcionų parkai – Legolendas, Disneilendas. Be galo populiarios ir pažintinės kelionės autobusu, tai vietos, iki kurių nedideli atstumai, – Lenkija, Latvija, Šiaurės Europa, net nuvažiuoti ar nuskristi iki Norvegijos galima“, – vardija K. Jarmalis, kaip išnaudoti trumpų kelionių laiką.

Pašnekovas sako, kad kuo anksčiau planuojamos kelionės, tuo lanksčiau galima jas organizuoti, tad pigesnių skrydžio galimybių pataria ieškoti maždaug prieš 2–4 mėnesius. Kitu atveju už skrydžio bilietą gali tekti mokėti brangiau.

Keliautoja sako, kad tikslios kainos įvardyti negalinti, nes kiekviena kelionė skirtinga. Be to, kainuoja ne tik lėktuvo bilietai, bet ir renginiai. S. Čižė sako, kad, ieškant mažesnių kainų, verta panagrinėti, ar pasirinkta šalis gyvena įprastu ritmu, ar taip pat turi ilgus savaitgalius, tam tikras šventes, ar tuo metu bus rengiama didelių koncertų, mat esant didesniam atvykstančių žmonių skaičiui auga ir paslaugų kainos.

„Išvykas geriausia planuoti per mūsų nacionalines šventes, laisvas dienas į tą šalį, kur gyvenimas tekės įprasta vaga. Taip galėsi pasijusti labiau kaip vietinis žmogus, apžiūrėti miestą“, – pataria pašnekovė.
Barselona. Guelio parkas
Keliaujantys Lietuvoje puikiai žino, kad ir mūsų šalyje per šventes populiariose poilsio vietose bei kurortuose apgyvendinimo sektoriuje kainos gerokai išauga. Tuo pačiu laiku laisvadienį prisidėję prie savaitgalio dienų, o gal dar išsiprašę iš darbo dienai ar dviem, galite sukurti puikų atostogų laiką. K. Jarmalis pastebi, kad norinčių išvykti į kitas šalis, kai Lietuvoje šventinės dienos, išties nemažai, tad planuoti, kur norite keliauti, jis pataria ne paskutinėmis dienomis. Tiesa, jei norite nepatekti į tropinius karščius, taip pat verta apgalvoti ir kelionės laiką, ne tik kryptį.

„Jei yra galimybė išvažiuoti sezono pradžioje – balandžio, gegužės mėnesiais ar birželio pradžioje, tai Viduržemio regione tikrai puikus oras ir net geresnės kainos. Kitas etapas yra rugsėjis arba spalis, kai jau nėra taip karšta, bet jūra dar šilta ir oras tikrai nuostabus, – tai tinka tiems, kurie bijo karščio. Kitas patarimas – tinkamai pasirinkti kryptis. Viena iš puikių krypčių Madeira – amžino pavasario sala. Taip pat puiki vieta – Juodosios jūros pakrantės šalis Bulgarija, ten nėra tokių karščių. Tame sąraše galėtų būti ir Juodkalnija – šalis tarp kalnų ir, kaip įprasta, tarp kalnų šiek tiek gaiviau ir vėsiau“, – vardija K. Jarmalis.

S. Čižė rekomenduoja: jei keliaujate vasarą, rinkdamiesi viešbutį patikrinkite, ar yra kondicionierius. Keliautoja siūlo rinktis keliones, mėgautis jomis ir pažinti užsienio šalis, o kartu ir ilsėtis nuo įprastos rutinos.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją