„Tunisas yra toks įvairus, kad lankantis skirtingose šalies vietovėse galite ir suabejoti – vis dar esate šioje šalyje ar kur nors Europoje. Išties turtingą praeitį turinčią šalį šimtmečiais formavo skirtingos kultūros, tad jų pėdsakų iki šių dienų galima rasti kone kiekviename žingsnyje“, – pasakoja kelionių organizatoriaus „Novaturas“ atstovė Jūratė Pozarickienė.

Tarp Afrikos, Rytų ir Vakarų skirtingais istoriniais etapais besiblaškiusiam Tunisui pavyko išlaikyti tobulą pusiausvyrą ir sukurti savitą unikalumą, iš kitų kultūrų pasiimant tai, kas geriausia. Štai kodėl Testouro miesto minaretai primena Ispanijos architektūrą, Kairuano keramika alsuoja Osmanų motyvais, o didingi marmuriniai Tuniso valdovų kapai mena Italiją.

Vertinantiems kultūrinį palikimą, J. Pozarickienė rekomenduoja apsilankyti nacionaliniame Bardo muziejuje – čia apstu senovinių archeologinių eksponatų ir radinių. Ne mažiau įspūdžio paliks ir istoriniame romėnų imperijos pavelde esantis El Jem amfiteatras ar romėniškų būstų griuvėsiai Kartaginoje.

Na, o viena gražiausių ir keliautojų lankomiausių vietų – Sidi bou Said miestelis – sužavės gamtos bei meno mylėtojus. Uolos viršūnėje įsikūręs miestelis akmenimis grįstomis gatvelėmis ir mėlynomis langinėmis puoštais baltais namais – viena nuostabiausių vietų pasigėrėti panorama, prisėsti atsigaivinti vietinėse užeigose ar apsilankyti nedidelėse meno galerijose.

Užburianti jūros, smėlio ir ryškių skonių žemė

Karštos saulės išsiilgę keliautojai Tunisą tradiciškai renkasi dėl išskirtinio grožio paplūdimių ir puikaus klimato – saulė čia šviečia beveik ištisus metus.

„Tunisas, kaip vasaros atostogų kryptis, tikrai turi ką pasiūlyti kiekvienam keliautojui – ir mėgstantiems aktyvų poilsį, ir svajojantiems apie ramias atostogas besimėgaujant žydra jūra ir balto smėlio paplūdimiais.

Tokiems klientams pateikiame platų viešbučių spektrą. Šiemet mūsų pasiūlą sudaro daugiau nei trečdalis naujų viešbučių, tad kiekvienas keliautojas tikrai gali rasti kelionę „pagal savo kišenę“ – nuo prabangiausių viešbučių iki ekonominės klasės variantų“, – sako „Novaturo“ atstovė.

 Sacharos dykuma

Norintiems geriau pažinti šalį ir pakeliauti savarankiškai, tai padaryti nebus sudėtinga – infrastruktūra šalyje išvystyta gerai, keliauti galima traukiniais, metro, taksi ar nuomotais automobiliais. Tiesa, eismas, kaip ir daugelyje Afrikos šalių, šiek tiek chaotiškas, todėl nuomotis automobilį drįsta ne visi keliautojai.

Kadangi iki daugelio lankytinų vietų atstumai yra dideli, keliautojams rekomenduojama rinktis patyrusių kelionių organizatorių siūlomas ekskursijas.

Kartu su „Novaturo“ ekspertais leiskitės į dviejų dienų kelionę po Sacharos dykumą, kur jūsų laukia jodinėjimas kupranugariais, saulės pasitikimas Chot El Džerido druskos ežere, kelionė visureigiais į gražiausias kalnų oazes ir apsilankymas švenčiausiame Tuniso mieste – Kairuane. Smagiai pusdienio kelionei rinkitės iškylą laivu ar nuotaikingą afrikietišką vakarą zoologijos parke, kuriame susipažinsite su Pietų Afrikos nacionaliniais šokiais bei muzika, turėsite galimybę paskanauti vietinių patiekalų.

Originalia ir turtinga virtuve išsiskiriantis Tunisas tikrai turės kuo nustebinti. Čia dievinamas skanus maistas, tačiau dar labiau mėgstama juo vaišinti svečius. Nenustebkite – porcijos čia išties nemažos, tad užsisakę patiekalą vienam žmogui, greičiausiai norėsite juo pasidalinti ir su draugais.

Tuniso virtuvėje puikiai dera tradiciniai afrikietiški ir prancūziški skoniai, kuriuos paryškina gausiai naudojami prieskoniai. Į ruošiamus patiekalus dažnai dedama alyvuogių, jūrų gėrybių, datulių, migdolų.

Keliaudami po šią šalį būtinai paragaukite avienos troškinių (Mloukchia), tunisietiško patiekalo briko, kuris šiek tiek panašus į čebureką. Jo įdarui įprastai naudojami kiaušiniai, bulvės, špinatai, mėsa arba tunas, sūris. Nenusivilsite ir desertais – keliaudami po Sacharą būtinai paskanaukite datulių, o bene populiariausias saldumynas „Makrutai“ (Makroudh) ypač gardus Kairuano regione.

 Sidi bou Said miestelis

Keliautojai gali jaustis laisvai, tačiau tradicijas būtina gerbti

„Tunisas – šiauriausia Afrikos valstybė, buvusi Prancūzijos kolonija, tad čia stipriai susipina musulmoniški ir europietiški pasauliai. Musulmonai Tunise sudaro apie 96–98 proc. gyventojų, tačiau aktyviai praktikuojančių – vos trečdalis. Iš kitų islamo šalių Tunisas išsiskiria savo liberalumu – nors musulmoniškos tradicijos akylai puoselėjamos, čia gerbiamos ir kitos religijos bei kultūros“, – pasakoja J. Pozarickienė.

Nenustebkite, jei norėdami užsukti į šalimais esančią kavinę, išvysite ženklą „tik vyrams“. Laikantis musulmoniškų tradicijų, į kai kurias kavines moterims užeiti draudžiama arba nerekomenduojama. Tik neskubėkite smerkti – kasdieniame gyvenime moterys čia turi lygias teises su vyrais. Po nepriklausomybės atkūrimo Tuniso lyderis Habibas Bourguiba suteikė moterims teisę balsuoti, panaikino poligamiją, uždraudė tuoktis jaunesnėms nei 17 metų merginoms ir leido moterims reikalauti skyrybų.

Kaip ir įprasta musulmoniškose šalyse, viešumoje rekomenduojama vilkėti kūną dengiančius drabužius, tačiau dauguma Tuniso gyventojų rengiasi vakarietiškai ir į atvykėlių aprangą žiūri tolerantiškai. Vis dėlto šventose vietose prisidengti atviras kūno vietas būtina – čia keliautojams įprastai siūloma įsigyti rankas bei kojas dengiančių drabužių.

 Sidi bou Said

Kelionę į Tunisą planuokite jau dabar

Vis dar svarstantiems, kur praleisti vasaros ar rudens atostogas, J. Pozarickienė pataria nedvejoti – pačiais geriausiais balto smėlio paplūdimiais Viduržemio jūros regione ir neįtikėtinai žydra jūra išsiskiriantis Tunisas leidžia mėgautis kokybišku poilsiu už prieinamą kainą.

Karštasis sezonas Tunise ilgas, tad į valias pasidžiaugti saulės spinduliais galėsite nuo ankstyvo pavasario iki gilaus rudens. Karščiausiais mėnesiais Tunise oro temperatūra pakyla per 30 laipsnių, tad pasiilgusiems šilumos, tačiau ne didelių karščių, keliauti patariama balandžio ir gegužės arba rugsėjo ir spalio mėnesiais.

Pirmieji į Tunisą skrendantys lėktuvai su „Novaturo“ keliautojais pakilo jau balandžio pabaigoje, o nepamirštamų atostogų norintys lietuviai į šį Afrikos rojaus kampelį bus skraidinami iki pat spalio pabaigos.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją