Nors kelionės į Vietnamą lietuvių keliautojų tarpe dar nėra labai populiarios, tai, anot „Novaturas“ atstovės Linos Kiljonienės, viena įsimintiniausius įspūdžius dovanojančių šalių, neabejotinai atrasiančių kelią ir į egzotiškų patirčių ieškančių lietuvių širdis.

„Vietnamas – labai spalvinga, savo nacionalines tradicijas ir papročius išlaikiusi šalis, išsiskirianti išties unikalia kultūra ir kontrastinga gamta. Vietnamas išvagotas daugybės upių, tad nemažai vietinių gyvena tiesiog ant vandens. Šalyje gausu senųjų šventyklų ir viduramžiškų pakrantės miestų, įspūdingų parkų, kuriuose galima grožėtis laukine gamta, neregėtais augalais ir gyvūnais. Pakrantėse įsikūrę kurortai traukia poilsiautojus krištolo skaidrumo jūros vandeniu, puikiais paplūdimiais ir kerinčiais saulėlydžiais“, – pasakoja L. Kiljonienė.

Užburiančios gamtos ir nemiegančių miestų šalis

Kalnų ežero pakrantėse besidriekiančios arbatų plantacijos, nuo kalnų viršūnių šniokščiantys kriokliai, žaluma apaugusios jūroje stūksančios uolos ir kerinčios, akimis vos aprėpiamos ryžių terasos. Kvapą gniaužiantys peizažai ir kerinti gamtos įvairovė Vietname lydi kiekviename žingsnyje.

„Savo autentiškumą išsaugojęs, ir turistų dar nesugadintas Vietnamas nustebins savo dinamiškumu – nuostabi Vietnamo gamta atskleidžia, kiek daug gamtos stebuklų yra šiame pasaulyje, niekad nemiegantys miestai vilioja nesibaigiančiomis pramogomis, o šimtmečius skaičiuojantys pastatai ir prancūzų kolonijinio laikotarpio pėdsakai mena turtingą istorinę praeitį. Norintiems pamatyti lankomiausius šalies objektus, vertėtų rinktis bent dviejų savaičių trukmės atostogas, o nuodugniai ištyrinėti šalį prireiks ir viso mėnesio“, – pataria „Novaturas“ atstovė L. Kiljonienė.

Ant Raudonosios upės krantų įsikūrusi Vietnamo sostinė Hanojus jus pasitiks ryškiomis spalvomis, neįprastais kvapais ir, regis, niekada netylančiu šurmuliu. Važiuodami rikšomis senuoju Hanojaus kvartalu, mėgaukitės besikeičiančiais miesto vaizdais, šventyklomis ir pagodomis, kurių čia priskaičiuojama apie 400.

Lankydamiesi Tolimųjų Rytų perlu vadinamame Hošimino mieste, būtinai užsukite pasižvalgyti į centrinį Ben Thanh turgų, kuris savo prekių gausa bei rankdarbių įvairove patenkina net išrankiausią pirkėją, pamatykite kolonijinio Hošimino širdį – miesto rotušę, Operą, Notre Dame katedrą.

Keliaudami po Vietnamą, būtinai aplankykite Halongo įlanką, dar vadinamą „Nusileidžiančiojo drakono“ užutėkiu. Anot legendos, leisdamasis į jūrą, milžiniškas drakonas suskaldė krantą į tūkstančius salelių ir sukūrė čia vieną vaizdingiausių peizažų Vietname.

Patirkite tikrąjį Vietnamo skonį Mekongo deltoje – bene žinomiausiame šalies gamtos kampelyje, kuris įtrauktas į pasaulio gamtos paveldo sąrašą. Žaliuojančioje, vandens pripildytoje deltoje išvysite viską, su kuo asocijuojasi Vietnamas: ryžių baseinus, kanalais valtelėse gėrybes plukdančius vietinius gyventojus, šurmuliuojančias gyvenvietes ir žmonių mažiau paliestus gamtos kampelius.

Savo akimis išvyskite Pangūro krioklius, septyniomis pakopomis krintančius iš 40 metrų aukščio, ir pajuskite dykumų tylą raudonojo ir baltojo smėlio kopose netoli Mui Nė kurorto.

Atraskite vietinę kultūrą per jos skonius

„Vietnamas skirtas kelionėms ir atradimams, tad „viskas įskaičiuota“ poilsį siūlančių viešbučių čia – vos vienas kitas. Norintiems patyrinėti šalį, rekomenduojama prie vieno viešbučio neprisirišti ir kelionėje atrasti ne tik kvapą gniaužiančius įspūdžius, bet ir unikalią šalies virtuvę, juk maistas – vienas geriausių būdų pažinti šalies kultūrą“, – sako L. Kiljonienė.

Vietnamo virtuvė, kaip ir daugelis kitų Azijos šalių, pabrėžia Yin ir Yang pusiausvyrą, tad švelnūs patiekalai čia dažnai patiekiami kartu su ryškaus skonio prieskoniais – aitriąja paprika, imbieru, citrinžole. Nenustebkite, jei šalia pagrindinio patiekalo šalimais gausite ir lėkštę, gausiai pripildytą įvairiausių šviežių žolelių, kurias patys įsidėję, patiekalą paversite unikaliu pagal savo skonį.

Kokybiško maisto ir visus skonių receptorius sužadinančių patiekalų Vietname rasite kone kiekviename žingsnyje. Vietiniai gyventojai didelėse giliose keptuvėse maistą čirškina tiesiog gatvėje, o naujų patirčių ieškantys keliautojai paruoštus patiekalus ragauja sėdėdami ant miniatiūrinių plastmasinių kėdučių ar apskritai prisėdę ant žemės. Galite būti tikri – kad ir kur eitumėte, jus visur lydės gardūs maisto kvapai. Vietiniai gatvės „restoranėliai“ veikia nuo ankstyvo ryto iki pat vidurnakčio, tad bene populiariausio patiekalo – vietnamiečių „pho“ sriubos – paragauti galėsite kada panorėję.

Lankydamiesi pajūrio miesteliuose ir kaimeliuose, būtinai pasimėgaukite šviežiai keptomis jūros gėrybėmis – krevetėmis, krabais, aštuonkojais. Pačirškintos čia pat keptuvėje, pagardintos šlakeliu šviežiai spaustų citrinų sulčių, jos tekainuoja kelis eurus. Atsigaivinkite šviežiai spaustomis sultingų mangų, prisirpusių apelsinų ar ananasų sultimis ir būtinai išgerkite kavos – vietnamiečiai kavą myli ir tikrai moka ją paruošti.


Geriausias laikas keliauti

Dėka geografinės padėties, Vietnamas patenka į skirtingas klimato zonas, tad šiaurinėje ir pietinėje šalies dalyse orai skiriasi. Šiauriniuose regionuose temperatūra vasaros metu siekia 22–28 laipsnius šilumos, o žiemą nukrinta iki 15–20 laipsnių. Pietiniuose reginiuose karščio ir drėgmės daugiau – tiek vasarą, tiek žiemą lepina 26–29 laipsnių šiluma.

Dėl musoninių vėjų šaliai kartais tenka mirkti gausiame lietuje. Tropiniai musonai centrinėje šalies dalyje apsilanko spalio–balandžio mėnesiais, o Šiaurėje ir Pietuose – nuo gegužės iki rugsėjo mėnesio. Tad geriausias metas norintiems keliauti po visą šalį – nuo lapkričio iki balandžio mėnesio.

„Vietnamą drąsiai galima vadinti kylančia Pietryčių Azijos turizmo žvaigžde ir viena patraukliausių vietų atostogauti už geriausią kainą. Palmių giraitėse palei jūrą įsikūrę jaukūs kurortai, kultūriniu paveldu turtingi miestai ir įvairovės kupina gamta pasiūlys nepamirštamą poilsį ir pasyvių, ir aktyvių atostogų mėgėjams“, – sako „Novaturas“ atstovė.