Svarbiausius daiktus laikykite prie savęs

Besiruošiant kelionei, svarbu tinkamai jai pasirengti – ne tik nusipirkti lėktuvo bilietus ir rezervuoti nakvynių vietas , bet ir nepamiršti visų svarbiausių daiktų. O jų dažnai būna kur kas daugiau, nei planavote.

„Patyrę keliautojai jau žino – praeiti patikras su didesniu nei leidžiama lagaminu ar viršytu jo svoriu greičiausiai nepavyks. Jei nenorite papildomai pirkti registruoto bagažo, prieš imdamiesi pakuoti savo daiktus, pirmiausia pasitikrinkite avialinijų reikalavimus – jie galioja tiek keliaujantiems savarankiškai, tiek įsigyjantiems kelionių paketus iš kelionių organizatoriaus“, – pataria didžiausio Baltijos šalyse kelionių organizatoriaus „Novaturo“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė.

Norintiems išvengti nemalonių staigmenų, vertėtų prisiminti svarbią keliautojų taisyklę – rankiniame bagaže su savimi turėti ne tik dokumentus, mokėjimo korteles bei telefoną, bet ir atsarginį drabužių komplektą. Turėdami svarbiausius daiktus šalia savęs, galėsite jaustis ramūs, kad net ir kelioms dienoms pradingęs registruotas bagažas atostogų nesugadins.

Miglė Bielinytė

Drabužių kapsulė – sprendimas nenorintiems apsikrauti drabužiais

Tiems, kurie niekaip neapsisprendžia, kokius drabužius su savimi vežtis į kelionę, stilistė Rūta Skrickytė pataria pirmiausia pasižiūrėti orų prognozes ir vadovautis drabužių kapsulės principu – į lagaminą susidėti tarpusavyje lengvai derinamus drabužius, kuriuos būtų galima be rūpesčių keisti.

„Jei iš anksto apgalvosite drabužių derinius, sutaupysite vietos ir išvengsite nereikalingų daiktų, kurie atostogų metu taip ir lieka gulėti lagamine. Į kapsulę galima įtraukti ir sportinius drabužius, kurių prireiks užsiimant aktyvia veikla, ir kelis puošnesnius drabužius, jei planuojate vakarienę prabangiame restorane. Nepamirškite ir avalynės – jei vykstate į pažintinę kelionę ir nemažai laiko leisite mieste ar gamtoje, su savimi būtinai turėkite patogius batus, kurie leis pažinti naujus kraštus be nutrintų kojų“, – pataria R. Skrickytė.

Patogiai apsirengti reikėtų ir lėktuve, ypač ilgųjų skrydžių metu. Trumpi šortai ir sijonai – ne pats geriausias pasirinkimas net ir kaitriomis vasaros dienomis, mat nuogos kojos lips prie sėdynės ir jausitės nekomfortiškai. Kur kas geresnis variantas – laisvo modelio kelnės, prie kurių derinkite marškinėlius. Į saloną būtinai pasiimkite ir megztuką ar didesnę skarą, mat skrydžio metu dažniausiai būna vėsu. Jei šalta nebus, drabužį galėsite panaudoti kaip pledą arba kaip puikų pakaitalą kelioninei pagalvei.

Sumaniai pakuodami, į lagaminą sutalpinsite kur kas daugiau

Tiek skrendantiems su registruotu bagažu, tiek keliaujantiems su rankiniu lagaminu tenka gerokai pasukti galvą, kaip viską sutalpinti. Juk vietos turi atrasti ne tik drabužiai, bet ir kiti būtiniausi daiktai – higienos priemonės, vaistai, knygos ar žurnalai ir begalė visko, ko gali prireikti tiek aktyviai keliaujant, tiek gulint po palme.

„Daugiausiai vietos užimančius drabužius siūlyčiau apsirengti skrydžio į priekį ir atgal metu. Vietos lagamine sutaupys ir pats drabužių sulankstymas – juos susukite į ritinėlius, o jei lagamine vežatės antrą porą batų, į jų vidų sukiškite kojines ar kitus nedaug vietos užimančius drabužius. Taip išnaudosite kiekvieną laisvą centimetrą“, – sako R. Skrickytė.

Nenorintiems, kad lagamine pagulėję drabužiai susiglamžytų, stilistė pirmiausia pataria atkreipti dėmesį į jų medžiagas. Geriausiai savo pradinę išvaizdą išlaikys rūbai iš vilnos, storesnės medvilnės, nailono, poliesterio, akrilo. Geriau vengti satino, šilko, lino ir viskozės – šios medžiagos greitai susiglamžo.

Stilistė Rūta Skrickytė

Jei į lagamino apačią susidėsite sunkesnius daiktus (batus, knygas, tvirtesnio audinio rūbus), viršuje sudėti lengvesni drabužiai glamžysis mažiau. Kita gudrybė – lengvai besiglamžančius drabužius dėti kaip vidurinį sluoksnį tarp sunkesnių rūbų. Drabužių svoris padės išlaikyti viduryje esančių drabužių pradinę išvaizdą. Į lagaminą pravartu įsidėti ir kelis tuščius maišelius, kuriuose kelionės metu galėsite laikyti nešvarius drabužius.

Taupantiems vietą lagamine kelionių organizatoriaus „Novaturo“ atstovė M. Bielinytė rekomenduoja išbandyti ir kompresinius maišelius ar pakavimo kubus: „Tai – puikios priemonės, padedančios maksimaliai išnaudoti lagamino erdvę. Kompresiniai maišeliai leidžia suspausti drabužius, išspaudžiant oro perteklių, o pakavimo kubeliai padeda tvarkingai suskirstyti daiktus.“

Neimkite to, ką rasite viešbutyje

Sudarinėjantiems reikalingiausių daiktų sąrašą, M. Bielinytė pataria peržiūrėti, kokias higienos priemones bei kitus daiktus rasite rezervuoto viešbučio kambaryje – daugumoje tikrai bus šampūnas, prausiklis kūnui, plaukų džiovintuvas.

„Prieš pradedami pakuoti kosmetiką ar skysčius, pagalvokite – ar to tikrai prireiks atostogų metu, galbūt kažką rasite jau viešbutyje arba gal kai ką verta nusipirkti tiesiog vietoje ir tuo pačiu išbandyti vietinę produkciją. Tokius universalius dalykus kaip kremas nuo saulės ar dantų pasta taip pat tikrai lengvai atrasite vietinėje parduotuvėje ar net pačiame viešbutyje. Kita svarbi taisyklė – skysčius stenkitės perpilti į kuo mažesnius buteliukus“, – pataria „Novaturo“ atstovė.

Nusprendusiems atostogauti pajūryje taip pat vertėtų pasidomėti, ar viešbutis pasirūpins paplūdimio rankšluosčiais, ar jiems bus taikomas papildomas mokestis – rankšluosčiai lagamine užima gana daug vietos. Jūsų atidumas leis sutaupyti ir svorio, ir vietos lagamine. Be to, keliaujantys ilgesnių atostogų gali pasinaudoti ir viešbučiuose teikiama drabužių valymo paslauga – būsite ramūs, kad visada turėsite ką apsirengti, net jeigu į lagaminą susipakavote vos kelis svarbiausius daiktus.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją